Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sumu Sireeni on Suomen suosituin aasi ja äksyn ravihevosen terapeutti

Kaisa Toivosen kumeasti törähtelevälle aasille satelee esiintymiskutsuja ja sillä on yli 4 000 tykkääjää Facebookissa

Ihmiset
 
Julkkisaasi Sumu Sireeniä eivät lukot pidättele
Julkkisaasi Sumu Sireeniä eivät lukot pidättele
Ravivalmentaja Kaisa Toivonen kertoo, mitä kaikkea Suomen suosituin aasi Sumu Sireeni on valmis tekemään ruuan eteen. Aasi päätti kerran lähteä myös kylpylälomalle kysymättä omistajiltaan. Toimittaja Minttu-Maaria Partanen, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Se kuului Kirkkonummella ensimmäisen kerran vajaat viisi vuotta sitten aamu-usvaisella kesälaitumella. Ääni, joka on yhdistelmä astmakohtausta, vuvuzelaa ja koliikkivauvaa.

Muhkean äänen aiheuttaja oli metrin korkuinen aasintamma. Vaikka aasia oli aiemmin kutsuttu Nelliksi, Toivosen tallilla asusti siitä lähtien Sumu Sireeni.

Kun Sumu Sireeni asteli ravivalmentaja Kaisa Toivosen tallin pihalle, kohtaaminen oli rakkautta ensisilmäyksellä ainoastaan toiselle osapuolelle.

"Ihmettelin, miten aasi voi olla niin pieni ja toimiva. Se asteli autosta ulos rauhallisesti ja harkiten."

Terhi Liimu HS
Ravivalmentaja Kaisa Toivonen huokaa, ettei hän varmasti koskaan omista ravihevosta, joka saisi yhtä paljon huomiota kuin Sumu Sireeni -aasi.
Ravivalmentaja Kaisa Toivonen huokaa, ettei hän varmasti koskaan omista ravihevosta, joka saisi yhtä paljon huomiota kuin Sumu Sireeni -aasi.

Alussa aasi oli varautunut ja hiljainen. Se tarkkaili uusia omistajiaan ennen kuin hyväksyi heidät. Hieman huonossa kunnossa Romaniasta tullut Sumu Sireeni löysi sielunkumppanin aiemmin kaltoin kohdellusta Veera-ponista. Yhdessä ne päättivät esimerkiksi karata läheiseen Långvikin kylpylään.

"Meille soitettiin, että tien laidassa on aasi ja poni, mahtavatkohan olla teidän?"

Kolme nopeaa

Yleisimmät väärinkäsitykset aaseista

1. Aasit ovat tyhmiä

"Aasit eivät reagoi asioihin nopeasti kuten esimerkiksi hevoset, mikä on tulkittu tyhmyydeksi. Aasit kuitenkin harkitsevat asioita pitkään ennen kuin ne tekevät päätöksen toimia."

2. Aasit ovat hitaita

"Aasit ovat kotoisin vuoristoalueelta, joten niiden on turvallisempaa pysähtyä paikoilleen kuin ryntäillä ympäriinsä. Tarvittaessa ne pystyvät kääntymään ja juoksemaan hyvinkin nopeasti."

3. Aasit ovat itsepäisiä

"Jos aasi kohtaa jotakin pelottavaa, se ei hevosen tapaan juokse karkuun, vaan pysähtyy paikoilleen tarkkailemaan tilannetta. Se on tulkittu väärin itsepäisyydeksi."

Sumu Sireenillä on yli 4 000 Facebook-tykkääjää, mikä tekee siitä Suomen suosituimman aasin. Sivun suosio perustuu aasin kommelluksista kertoviin kuviin ja videoihin. Sumu Sireeni saa esiintymiskutsuja messuille ja muihin tapahtumiin. Fanit lähettivät jouluna Sumu Sireenille 50 korttia. Toivonen sai miehensä kanssa kaksi.

Hän on aasin suosiosta hämillään. "Emme ole markkinoineet Sumua. Alussa pakotimme puoliväkisin sukulaiset ja tuttavat tykkäämään Facebook-sivusta. Siitä se levisi."

Aluksi aasi tunnettiin vain ravipiireissä, sillä kuljetusautosta pihalle piehtaroimaan asteleva aasi herätti raviradoilla hämmennystä.

"Kai meitä pidetään vähän höperöinäkin, kun pyörimme ympäriinsä aasin kanssa. Mutta maailma on niin ankea paikka, että jos pieni aasi voi ilahduttaa ihmisiä, se on vain hyvä asia."

Vaikka fanien tapaaminen on osa Sumu Sireenin toimenkuvaa, sen tärkein tehtävä on olla Toivosen parhaan ravurin Darth Vaderin terapia-aasina.

Darth Vader suhtautuu nimensä mukaisesti vihamielisesti muihin hevosiin. Sumu Sireeni pistää sille kuitenkin niin tiukasti hanttiin, että ne ovat tasaveroisia kumppaneita ja ulkoilevat yhdessä. Darth Vader hermostuu yksin matkustamisesta ja syö matkoillaan huonosti. Matkakaverina kulkeva Sumu rauhoittaa ravurin pelkällä läsnäolollaan.

Facebookissa Sumu Sireenin omistajat kutsuvat itseään aasin palveluskunnaksi. Vaikka tekstit ovat Kaisan miehen Ville Toivosen käsialaa, niistä kuvastuu aasin asenne.

"Se on mielestään ykkönen. Me olemme sille välttämätön paha."

Sumu Sireeni on tarkka ihmisistä. Yhtä Toivosen kaveria se rakastaa niin paljon, että juoksee huutaen tätä vastaan. Sen sijaan voimakkaista hajuvesistä tai levottomista lapsista Sumu Sireeni ei pidä.

"Olimme kerran meluisan lapsilauman ympäröimänä, kun Sumu päätti, että nyt tämä riittää, ja marssi kuljetusautoon. Emme mahtaneet sille mitään."

Vuodet Sumu Sireenin kanssa ovat saaneet Kaisa Toivosen arvostamaan aaseja. Sumu Sireeni tekee koko ajan havaintoja ympäristöstään. Myös aasin muisti on uskomattoman tarkka.

"Jos eläinlääkäri on pistänyt sitä kerran, se muistaa sen aina."

Tällä hetkellä Sumu Sireeni on hieman allapäin. Veera-poni on muuttanut tilapäisesti muualle, joten aasi on yksinäinen. Myös ainainen dieetillä olo on sen mielestä kurjaa. Ylipaino on aaseille hengenvaarallista muun muassa vakavan kaviokuumeen takia, joten Sumu Sireeniä ei voi päästää lihomaan.

"Aasit ovat kotoisin karuilta vuoristoalueilta, joten Suomi on Sumulle vähän liian yltäkylläinen maa."

Sumu Sireeni rakastaa ruokaa yli kaiken ja on valmis tekemään sen eteen mitä vain. Se on syönyt Toivosen ruusut pensaasta ja avannut ovet ja salvat ovista ja aidoista päästäkseen kaura-apajille.

Ainoastaan laitumen sähköaidasta se ei tule läpi, sillä se varoo pitkiä korviaan.

"Olisi minulla välillä muutakin tekemistä kuin juosta karkailevan aasin perässä", Toivonen huokaa.

Facebook-sivuillaan Sumu Sireeni esittelee kumeaa törähdystään. Sen voi kuulla ainoastaan silloin, kun aasi kokee olevansa turvassa. Tai silloin kun se on nälkäinen.

"Eli aina", Toivonen sanoo ja nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit