Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuotantosihteeri ystävyyden talossa

Maj-Lis Doktár 1942–2014

Ihmiset
 
Raila Kinnunen Gugi Kokljuschkin Timo Lindström
Maj-Lis Doktár
Maj-Lis Doktár

Tuotantosihteeri  Maj-Lis Doktár kuoli Helsingissä 21. marraskuuta. Ankara tauti oli iskenyt pari vuotta sitten, välillä hellittänyt ja taas uusinut. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. tammikuuta 1942.

Opiskeluaikanaan Doktár avioitui osakuntatoverinsa Raimo Markkulan kanssa. Maj-Lis Markkula jäi leskeksi 1978, ja palasi myöhemmin tyttönimeensä.

Humanististen tieteiden kandidaatin työ, tulevaisuus ja ystävät löytyivät Hämäläis-Osakunnasta, kirjastosta, Hämikseltä ja Tavastian rokkiklubilta sen synnyn jälkeen 1970. Maikusta tuli klubin perustajan ja isännän Kalle Torisevan aisapari, ihminen joka osasi melkein mitä vain, innostui kaikesta, teki kaiken ja enemmän.

Kun Toriseva perusti levy-yhtiö Hi-Hatin, Doktár siirtyi sinne. Yhtiö sulautui Scandiaan, josta tuli Finnscandia, siitä Fazer Music ja Warner Music.

Hänen tittelinsä oli tuotantosihteeri, mikä tarkoittaa aikatauluttamista, raportteja, laskutuksia, emännöintiä – tässä tapauksessa myös henkistä vastuuta, sitäkin, että työ- ja elämä limittyivät erottamattomasti. Kodin suuren ruokapöydän ympärille kasvoi ystävyyden talo.

Doktár oli luonteva ja tasaveroinen kaikkien kanssa, hoiti asiat, pärjäsi kenen kanssa tahansa ja missä vain. Artistit menivät Maikulle yöksi, jos eivät jaksaneet kotiin asti. Hän ruokki ja kuunteli. Kun Remu Aaltonen joutui häkkiin – ilmaisu on Remun – Doktár hoiti hänen asiansa, ja Remun Eeva-äidin myös. Kun Kari Tapio eksyi kosteille teille, Doktár veti kuivemmille. Kun rumpalilta ei sujunut veroilmoituksen teko, Doktár otti sen hoitaakseen – ja äkkiä veroilmoitusavun pyytäjiä oli jonollinen.

Kun ihmiseltä meni liitto, työ, terveys, Maikku kuunteli, löysi ratkaisut, otti hoitoon lapset ja koirat. Hän kuuli ensimmäisenä myös iloiset uutiset.

Ystävyyden talolla oli filiaali Lammilla, Markkulan tila. Vuodessa oli kolme huipentumaa: vapunpäivän ja itsenäisyyspäivän kalaasit Arkadiankadulla ja tenniskisa Lammi Open. Se ajoittui Ruisrockin ja Pori Jazzin väliin. Silloin soitettiin ja laulettiin päivät ja yöt pitkät. Kerran yössä oli laulettava myös Uralin pihlaja, Doktárin lempikappale.

Doktár teki usein kahta työtä, veti bingoa, tuurasi Tavastialla, lähti ystävän lapsenvahdiksi Los Angelesiin. Viikonloppuharrastus oli suursiivouskeikka Aki Kaurismäen Sputnik-yhtiöön. Siispä hän päätyi Kaurismäen Laitakaupungin valot -elokuvaan kylmäköksi 2006.

Doktár oli Mikko Alatalon vuoden 1978 voittoisan Syksyn sävelen salaperäinen Vicky Lee, kas kun oli paikalla ja joku pyysi.

Warner Musicin ja Fazer Musiikin välisissä yrityskaupoissa 1999 vanha monitoimialayritys muuttui musiikkifirmaksi ja Doktár irtisanottiin monen muun tavoin. Sen jälkeen hän teki pätkätöitä Universal Musicissa. Sinne tullessaan hän kuvasi olevansa kuin palomies – sammutan minkä vain palon, joka tarvitsee sammuttajan. Siinä on tiivistettynä koko hienon ja sisältörikkaan elämän idea.

Raila Kinnunen
Gugi Kokljuschkin
Timo Lindström
Kirjoittajat ovat Maj-Lis Doktárin ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit