Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aniko Lehtinen hurahti oluisiin ja teki kirjan, jotta muutkin naiset innostuisivat niistä

Olutharrastajalla on miehensä kanssa oma kotipanimo ja matkoilla aina ylimääräinen kassi oluttuliaisille

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Leif Rosas
"Usea hieno olut jää päivittäistavarakauppamyynnin ulkopuolelle", harmittelee olutharrastaja Aniko Lehtinen.
"Usea hieno olut jää päivittäistavarakauppamyynnin ulkopuolelle", harmittelee olutharrastaja Aniko Lehtinen. Kuva: Leif Rosas

Aniko Lehtinen menee sekaisin oluesta, mutta se ei Lehtisen tapauksessa tarkoita humaltumista, vaan harrastuksen nostattamaa innostusta.

Ensimmäinen oire ilmaantui muutama vuosi sitten Rooman-matkalla. Juostessaan äitinsä kanssa italialaisen olutharvinaisuuden Verdi Imperial Stoutin perässä, hän tajusi olevansa koukussa.

Vuotta myöhemmin New Yorkin -matkalla homma karkasi käsistä. Kun ystävät utelivat, mitä vaatteita Lehtinen oli ostanut, hän huokaisi shoppailun jääneen kokonaan baarien varjoon.

Oluiden metsästys sai alkunsa, kun Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkönä työskentelevä Lehtinen alkoi merkata maistamiansa kaljoja Adrian Tierrey-Jonesin toimittamaan 1001 Beers you must try before you die -kirjaan. Siippa Mika Oksanen oli heti mukana.

Pari matkustaa aina kuplamuovin ja ylimääräisen kassin kanssa, ja keittiöön on kasaantunut eksoottisia oluttuliaisia esimerkiksi tanskalaiselta romanipanimo Evil Twinilta, Crunchy Frog -levy-yhtiötä pyörittävältä Mikkelleriltä ja hollantilaiselta Brouwerij de Molenilta.

Iltaruoan kanssa he jakavat pullollisen. "Puolitoista desilitraa päivässä on sopiva määrä."

Aniko Lehtinen leipoi porter-brownieita oluen kyytipojaksi.
Aniko Lehtinen leipoi porter-brownieita oluen kyytipojaksi.

Tiskipöydällä portteria maisteleva Lehtinen, 41, jakaa oluttietoutta myös syksyllä ilmestyneessä Yks olut -olutpöytäkirjassaan (WSOY).

Kirja syntyi halusta innostaa naisia oluen pariin. "Miehet ovat oluen suhteen postimerkkeilijän kaltaisia hifistelijöitä. Naiset fiilistelevät ja haluavat tietää vähän kaikesta."

Lehtinen kertoo, että naiset panivat olutta jo muinaisessa Sumerissa ja Egyptissä kauan ennen ajanlaskun alkua ja 1400-luvulla Britanniassa brewstereiksi ja alewifeiksi kutsutut, vaikeissa elämätilanteissa elävät naimattomat naiset ja lesket saivat oluesta elantonsa.

"Suomessa suurin osa oluentekijöistä on vielä miehiä, mutta muutosta on jo näkyvissä."

Suomessa naiset ovat toki aina juoneet olutta, mutta Lehtisen mielestä naisten kiinnostus on saanut uutta potkua oluen ja ruoan yhdistelemisestä.

Haaga-Helia -ammattikorkeakoulussa restonomeille luennoiva Lehtinen kertoo huomanneensa oluen trendikkyyden myös nuorten miesten juomatavoissa. "Nykyään juodaan mieluummin lasillinen vehnäolutta vuohenjuustosalaatin kanssa kuin syödään pätkä HK:n lenkkiä kolmostuopin kera."

Pariskunnalla on Punavuoren ja Ullanlinnan rajapinnassa Viiskulmassa oma Donut Island Brewing -kotipanimo.

Kolme nopeaa

Parhaat olut- ja ruokayhdistelmät

1.Vuohenjuusto ja
vehnäolut

"Hapan juusto ja raikas vehnäolut ovat oiva pari, koska juuston ja oluen sama maku kumoavat toisensa niin, että juusto muuttuu kermaisemman ja olut hedelmäisemmän makuiseksi."

 

2.Portteri ja tumma
suklaa

"Maistatan uusille oluenjuojille portteria tumman suklaan kanssa. Suklaa pehmentää oluen niin, että yhdistelmä on vielä herkullisempi kuin suklaa yksinään."

 

3.Hampurilainen ja India Pale Ale

"Karamellimainen, voimakkaan sitrusmainen India Pale Ale korostaa runsaan, grillatun hampurilaisen lihaisuutta. Samalla tulevat esiin oluen parhaat aromit."

Oluita on puolentoista vuoden aikana syntynyt kolmisenkymmentä: vaaleita, sitrushedelmän kevyitä vehnäoluita, mutta myös maultaan ja alkoholiprosentiltaan tuhteja, mustanpuhuvia tummia oluita.

Omia oluitaan he maistelevat kavereidensa kanssa ja antavat niitä lahjaksi, mutta Oksasen panimo Hiisin kanssa tekemiä oluita saa myös helsinkiläisissä baareissa, kuten Black Doorissa, Villi Wäinössä ja Coronassa.

Lehtisen mielestä oluen maistelukulttuuri siistii alkoholikulttuuria.

"Voitaisiinko jo uskoa, että nuori jengi arvostaa alkoholissa makua eikä vain määrää. Nuoret haluavat alkoholinkäyttönsä näyttävän hyvältä, ei juopuneelta."

Hän ei usko, että uusilla, entistä tiukemmilla alkoholimainontaa koskevilla laeilla olisi vaikutusta kenenkään juomiseen. "Juomisen syyt ovat syvemmällä. Jos mainonta vaikuttaisi niin voimakkaasti, kaikkien pitäisi olla alkoholisteja."

Olutfriikin tie Sinebrychoffille kävi alun perin ravintoloiden kautta. Helsingin yliopistolla kielitiedettä, arkeologiaa ja poliittista historiaa opiskellut Lehtinen rahoitti opintojaan muun muassa Hyvä Ystävä -ketjun ja ravintola Helmen baaritiskien takana.

"Ravintola-alalta löysin paikkani ja oman heimoni, josta suuri osa on laillani puoliksi ulkomaalaisia."

Hänen vanhempiensa tarina on romanttinen. Lehtisen viulua soittava suomalainen isä rakastui Budapestin kiertueella orkesterin tulkkina työskennelleeseen unkarilaiseen neitoseen. Puolen vuoden kuluttua tapaamisesta he menivät Helsingissä naimisiin.

Kansallismuseon kansatieteen tutkijana työskennellyt äiti Ildiko Lehtinen piti huolta, etteivät lasten unkarilaiset sukujuuret unohtuneet ja puhui lasten kanssa unkaria.

Myös Aniko Lehtinen puhuu 4- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa unkaria.

"Ja vaikka tykkäänkin levittää oluen ilosanomaa, suonissani virtaa viini. Viettäessämme kesät Balaton-järven rannalla haemme viiniä jerrykannuun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?