Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiajan tuntija vangitsi mielenkiinnon

Helena Edgren 1954–2014

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Helena Edgren
Helena Edgren

Filosofian tohtori Helena Edgren (o.s. Hakamies) kuoli pitkälliseen sairauteen 1. joulukuuta Helsingissä. Hän oli 60-vuotias, syntynyt 22. marraskuuta 1954 Helsingissä.

Edgren teki liki 40 vuotta kestäneen työuran Museovirastossa. Hän työskenteli lähes kaikilla viraston osastoilla edeten Suomen kansallismuseossa kokoelma- ja tutkimusyksikön intendentiksi. Edgren nimitettiin Suomen kansallismuseon ylijohtajaksi viisivuotiskaudeksi 2009–2014. Hän hoiti urheasti ylijohtajan vaativia tehtäviä myös sairautensa aikana.

Edgren kirjoitti ylioppilaaksi Meilahden yhteiskoulusta 1973 ja opiskeli Suomen ja Skandinavian arkeologiaa Helsingin yliopistossa. Arkeologian lisensiaatintyössään vuonna 1984 hän käsitteli Ahvenanmaan vanhemman rautakauden asutushistoriaa.

Keskiajan tutkimus veti nuorta tutkijaa puoleensa 1980-luvun puolivälistä alkaen. Väitöskirja Mercy and justice – miracles of the Virgin Mary in Finnish medieval wall-paintings tarkastettiin Helsingin yliopistossa 1993. Keskiajan taidehistorian dosentiksi Helsingin yliopistoon hänet nimitettiin 1996. Edgren oli keskiajan kulttuurihistorian eturivin asiantuntija ja erinomainen esiintyjä, joka osasi vangita kuulijoidensa mielenkiinnon.

Osallistuminen Grönlannissa 1976 järjestettyyn yhteispohjoismaiseen arkeologiseen tutkimusretkikuntaan lisäsi erityisesti Edgrenin yhteyksiä muihin Pohjoismaihin.

Hän oli Suomen ja Museoviraston edustajana Kalmarin unionin 600-vuotisjuhlanäyttelyn toimikunnassa ja toimitti suomenkielisen painoksen näyttelyluettelosta Margareeta – Pohjolan rouva ja valtias (1997).

Kansallismuseossa Edgren käynnisti Tukholman Livrustkammarenin kanssa yhteistyön, jonka tuloksena syntyi muun muassa laaja Suomen sodan 200. juhlavuoden näyttely 1809 – ero ja uusi alku. Näyttelyaiheiden vaihtelevuus ja monimuotoisuus painottuivat hänen toimikaudellaan. Keskeisenä päämääränä oli erilaisten, uusien yleisöjen tavoittaminen.

Edgrenin julkaisutoiminta on laaja. Hän on kirjoittanut tai ollut mukana toimittamassa yli 30 julkaisua ja 70 artikkelia.

Tasavallan presidentti myönsi Edgrenille 2006 Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin ja Ruotsin kuningas Pohjantähden ritarikunnan komentajan kunniamerkin 2010.

Perhe ja suku olivat Helena Edgrenille tärkeitä. Kirjallisuus ja musiikki merkitsivät hänelle paljon. Lomamatkat kulttuurikohteisiin ulkomailla olivat antoisia, mutta hän vietti myös mielellään aikaa kesämökin maisemissa Lohjalla.

Juhani Kostet
Elina Anttila
Pirjo Uino
Kirjoittajat ovat
Helena Edgrenin työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit