Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Molekyylitutkija haistoi bisneksen – ideoi tuoksupelejä älypuhelimiin ja brändituoksuja yrityksille

Jari Tuominen on kamppailulaji taidon MM-mitalisti, jonka mukaan tuoksujen tunnistamista pitää opetella

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Jari Tuomisen silmät sulkeutuvat, kun jokin tuoksu innostaa häntä. "Tuoksuissa kannattaa keskittyä nuuhkaisun ensihavaintoon. Se ei koskaan palaa", tuoksuyrittäjä sanoo.
Jari Tuomisen silmät sulkeutuvat, kun jokin tuoksu innostaa häntä. "Tuoksuissa kannattaa keskittyä nuuhkaisun ensihavaintoon. Se ei koskaan palaa", tuoksuyrittäjä sanoo. Kuva: Sirpa Räihä HS

Aluksi Jari Tuominen, 57, maisteli viskejä ja viinejä. Ei humaltuakseen, vaan makuvivahteisiin syventyen.

Vähitellen kemian tohtori tajusi, että tuoksut tekevät nautinnon. Ja maailman: ilman tuoksuja elämä olisi tylsää!

Kolme nopeaa

Jari Tuomisen lempituoksut

1Koivu

"Se on saunassa ylivoimainen, eikä sen luontaisuuteen kyllästy. Haen kesällä vihtoja monesta paikasta ja analysoin erityyppisiä vihertuoksuja."

 

2Suo

"Se muodostuu suopursun ledolista, ja siinä on jotakin aitoa ja hienoa. Tuoksu edustaa luontoa, muttei ole jokapäiväinen."

 

3 Sushiateria

"Sashimin, merilevän, soijan, misokeiton ja saken yhteistuoksu on mahtava. Siitä tulee mieleen Japani."

"Kaikki olisi tasaista alakuloa. Ei olisi väliä, mitä syö, juo tai kenet kohtaa. Tuoksumuisti on valokuvamuistia vahvempi. Joulussakin moni odottaa tuoksuja", järvenpääläinen Tuominen sanoo.

Hänen mukaansa tuoksujen voima on Suomessa lähes hyödyntämättä. Tuoksut ehkäisevät esimerkiksi stressiä, unettomuutta ja muistisairauksia, Tuominen luettelee.

"Monissa maissa tuoksuasiat ovat pitkällä. Kävin juuri japanilaisessa vanhainkodissa, jossa päivä käynnistyi virkistävällä aamutuoksulla."

Tuomisen työpöydällä on pikkupulloja ja pipettejä siisteissä riveissä. Pullot sisältävät eteerisiä öljyjä ja molekyylejä, kuten laventeliöljyssä tuoksuvaa linaloolia.

Aiemmin Tuominen tutki molekyylejä teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtavana tutkijana. Vuodesta 2010 hän on kehitellyt niistä sovelluksia yrittäjänä.

Molekyylit päätyvät esimerkiksi pahoinvointia lievittäviin tuoksutaskuihin ja hajuaistin testivihkoihin, joista ne tarttuvat sormeen pyyhkäisemällä.

Tuominen puhkuu ideoita: tuoksupelejä älypuhelimiin, yrityksille suunniteltuja brändituoksuja, metsän tuoksua liikkumiskyvyttömille. Miehen silmät syttyvät.

"Päivät menevät liian nopeasti. Kun on motivoitunut, ei laske tunteja", Kenzen-yrityksen perustanut kemisti sanoo.

"Halusin tehdä toisten hyödyksi jotain, mitä kukaan ei ole tehnyt. Se tuo nautintoa."

Mielituoksut käyvät meditaatiosta, Tuominen vertaa. Kun hän sitoo kesällä vihdan ja vaipuu koivun tuoksuun, työasiat unohtuvat.

Globaaleja suosikkituoksuja ovat esimerkiksi appelsiini, kahvi, vanilja ja metsä. Suomalaisia viehättää terva, jota taas muualla saatetaan karsastaa.

Hajuaisteja testatessaan Tuominen on huomannut, että ihmiset unohtavat usein tuttujenkin tuoksujen nimet. Miellyttävät tunteet ovat kuitenkin nimiä tärkeämpiä, hän lohduttaa.

Hajuaisti terävöityy altistumalla tuoksuille. Elämänlaatu paranee, kun lempituoksuja tuo arkeen vaikkapa mausteina tai öljyinä, Tuominen vakuuttaa.

"Tuoksut ovat kuin kieli. Niitä on vaikea tunnistaa, mutta sitä voi opetella."

Holtiton hajuvesien käyttö harmittaa tuoksutyöläistä.

"Mieto tuoksu on paras. Silloin ihminen hallitsee tuoksua eikä tuoksu ihmistä. Tuoksu muuttuu helposti hajuksi, ja haju on aina epämiellyttävä."

Pioneerin arki on Tuomiselle tuttua.

Hän kävi 17-vuotiaana kamppailulaji taidon ensimmäisen Suomessa järjestetyn alkeiskurssin. Nyt hän kantaa japanilaislajissa Suomen korkeinta vyöarvoa, 7. dan kyoshi.

Vielä 1990-luvulla taido levisi vikkelästi. Tuominen laskee, että hänen perustamassaan Järvenpään Taidoseurassa on piipahtanut tuhansia ihmisiä.

"Meillä oli alkuaikoina kova vauhti päällä. Oli ylevä ajatus, että saadaan taido jopa olympialaisiin", Tuominen muistelee.

MM-hopea- ja pronssimitalisti hikoilee tatamilla yhä kahdesti viikossa. Myös puoliso ja kolme lasta ovat harrastaneet lajia.

Perhe asui Japanissa 1990-luvulla, minkä jälkeen Tuominen on käynyt siellä kymmeniä kertoja. Maa tuntuu toiselta kodilta. Paikallisista tuttavuuksista on myös hyötyä tuoksualalla.

"Taido on koko elämä. En olisi voinut tehdä enemmän. Mitään en vaihtaisi pois."

Tuomisen toinen ikiharrastus täyttää kolme seinää lattiasta kattoon. Hän kerää oluttölkkejä, joita hänellä on yli 2 000 kaikkiaan 107:sta maasta.

Tölkkihimo syntyi, kun Tuominen asui nuorena Yhdysvalloissa ja näki venezuelalaisen naapurinsa setelikokoelman. Hän päätti koota tölkeistä vastaavan. Kokoelmasta puuttuu vielä 94 olutmaata.

"Täällä on moni japanilainen käynyt. He ovat ihmeissään, että onko heillä tuollaisiakin tölkkejä."

Tuoksuherkuksi olut ei taivu, vaan Tuomiselle keräilykohteen nautinto piilee maussa.

Hiljattain hän päätyi kouluttamaan Japanin-työmatkallaan paikallisia viski- ja viiniasiantuntijoita. Nämä oppivat tuoksumestarin erityiskikan: kun etanolin antaa haihtua viskitilkasta, paljastuu luumun, toffeen ja kukkien puhtaita tuoksuja.

Laatujuomien tuoksu päihittää niiden maun, Tuominen vakuuttaa. Hajuaisti väsyy kuitenkin nopeasti samaan tuoksuun.

"Tuoksujen nautintoa ei voi lisätä juomalla enemmän. Sitä voi lisätä nuuhkimalla eri asioita."

Johanna Pohjola
Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit