Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mestariampuja meijeristä

Maire Lindholm, 84, on yhä ainoa Vuoden urheilijaksi valittu jousiampuja

Ihmiset
 
Harri Nurminen
Maire Lindholm valittiin Vuoden naisurheilijaksi vuonna 1965. Sinä vuonna sekä hän että Matti Haikonen voittivat jousiammunnan MM-kultaa.
Maire Lindholm valittiin Vuoden naisurheilijaksi vuonna 1965. Sinä vuonna sekä hän että Matti Haikonen voittivat jousiammunnan MM-kultaa. Kuva: Harri Nurminen

Hermostuminen alkoi näkyä vasta viimeisenä kisapäivänä. Maire Lindholm oli tehnyt tasaista nousua koko viikon ja saavuttanut lopulta kärkipaikan. Päätöspäivän aamuna Lindholm johti jousiammunnan MM-kilpailua 34 pisteen etumatkalla.

Vähitellen ero toisena olleeseen eteläafrikkalaisampujaan alkoi uhkaavasti kutistua, mutta Lindholm sai koottua itsensä. Yleisökin antoi tukea taputtamalla äänekkäästi nähtyään Lindholmin nuolten osumat taulussa.

Kolme nopeaa

Maire Lindholmin parhaat sijoitukset MM-kisoissa

11965, Västerås

Saaliiksi tuli MM-kulta ja joukkuehopeaa. 34-vuotias Maire Lindholm oli Suomen joukkueen kuopus.

 

21963, Helsinki

Sijoitus viides. Naisten joukkue oli iskussa. Se ylsi Helsingin Pallokentällä MM-hopealle.

 

31959, Tukholma

Urheilu-uran ensimmäiset MM-kisat, joissa Lindholm sijoittui heti 11:nneksi.

"Tuntui niin merkillisen epävarmalta, mutta kun vain yksi nuoli oli enää jäljellä, sanoin mielessäni: 'Nyt Maire, nyt ei enää millään ole väliä. Kävipä miten tahansa niin edellä pysyn.'"

Näillä sanoin Lindholm kuvaili tuntojaan Helsingin Sanomille heti kisan jälkeen. Oli vuosi 1965, ja Maire Lindholmista oli juuri tullut ensimmäinen henkilökohtaisen naisten tauluammunnan maailmanmestaruuden voittanut suomalainen.

"Joka päivä piti ampua 72 kilpailunuolta eli yhteensä 288. Se vaatii pitkäjännitteistä keskittymistä", Lindholm, 84, muistelee nyt kotonaan Turengissa.

Mestariampujan meriittejä ei tarvitse pahemmin kysellä, sillä ne näkyvät notkuvan olohuoneen kirjahyllyillä. Erilaisia pokaaleita ja mitaleita on niin paljon, että MM-kultakin hukkuu sinne sekaan. Ainakaan Lindholm ei sitä löydä etsinnästä huolimatta.

"Kun ei näitä tule katsottua ja mietittyä", Lindholm tokaisee käydessään läpi palkintoja.

Maailmanmestaruuden tuoneet kisat järjestettiin Ruotsin Västeråsissa. Ne olivat Lindholmille hänen urheilu-uransa neljännet. HS:n urheilutoimittaja Olavi Varoma kirjoitti tuolloin Lindholmin olleen "jo varsin kauan erityisen käytetty edustusampuja, sillä hänessä on ollut varmuutta, johon johto on aina pystynyt luottamaan".

Vuosi 1965 oli hämäläisurheilijalle muutenkin loistelias. MM-kullan lisäksi Lindholm voitti Suomen mestaruuden ja ampui sekä kolme SE-tulosta että kaksi maailmanennätystä. Lisäksi hänet äänestettiin Vuoden parhaaksi naisurheilijaksi.

Lindholm on yhä ainoa jousiampuja, joka on valittu Vuoden urheilijaksi. Siitä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Jousiampuja Lindholmista tuli vähän sattumalta. Hän oli töissä Turengissa Elannon meijerissä, kun työpaikan johtaja ja viereisen sokeritehtaan insinöörit päättivät 1956 perustaa jousiammunta- ja keilailuseura Turengin Kiilan.

"Työpaikkani vieressä oli pitkiä, suoria peltosarkoja, joissa oli tilaa ampua. Ne rakensivat sinne pienen kopinkin, jonne sai viedä sateensuojaan taustat, taulut ja muut tarvikkeet", Lindholm muistelee.

Sitten joku keksi sanoa Lindholmille, että kokeilepa sinäkin.

"Kyllä siinä monta aikaa meni, kun haki niitä nuolia sieltä nurmikosta, kun ne eivät osuneet tauluun. Mutta pikku hiljaa taito kehittyi."

Nuoresta meijeriköstä tulikin pian tuttu näky pellolla, sillä sinne oli Lindholmin kotoa matkaa vain 50 metriä. "Kun meni aamulla kuudeksi töihin ja pääsi kahdelta töistä, oli iltapäivä aina vapaata aikaa. Siinä sai ensin vähän huilata ja sitten harjoitella kolme neljä tuntia."

Lindholmin mukaan jousiammunta on raskas ja pitkäveteinen laji, koska kilpailut kestävät kauan. Hän kuitenkin nautti eniten siitä, että ampuessa sai olla omissa oloissaan. "Se on yksinään olemista ja keskittymistä. Ei parane paljon muita asioita miettiä, jos aikoo pärjätä."

Kilpailuvietti vei Lindholmin nopeasti mukaan kilpailuihin. Siihen aikaan jousiammuntakisoja kierteli myös koko kansan tuntema viihdyttäjä Tapio Rautavaara.

"Hän oli sellainen suunsoittaja. Hän piti huumoria yllä", Lindholm muistelee nauraen.

Aktiivisen kilpauransa päätyttyä Lindholm opetti jousiammuntaa kotiseuransa nuorille. Enää lajia ei ole harrastettu paikkakunnalla aikoihin, sillä Turengin Kiilan jousiammuntajaosto lopetti toimintansa vuoden 1988 jälkeen.

Pellolla, jolla Lindholm uransa aloitti, seisoo nyt kerrostaloja.

MIlloin viimeksi Maire Lindholm on ampunut jousella?

"Eeen muista. Siitä on parikymmentä vuotta vissiinkin", Lindholm sanoo.

Mutta voittoja tuonut jousipyssy on silti yhä hyvässä tallessa. Sen ja kuusi nuolta maailmanmestari luovutti Urheilumuseolle vuonna 2011.

 

Palkinnot vuoden 2014 parhaille urheilijoille julkistetaan Suomen urheilugaalassa TV 2:lla kello 20 alkaen.

Riitta Koivuranta HS
Turenki

Suomen jousiammunta siirtyi kultakauteen vuonna 1965, kun sekä Maire Lindholm että Matti Haikonen voittivat maailmanmestaruuden samoissa kisoissa.
Suomen jousiammunta siirtyi kultakauteen vuonna 1965, kun sekä Maire Lindholm että Matti Haikonen voittivat maailmanmestaruuden samoissa kisoissa.
Vuonna 1965 Vuoden paras naisurheilija oli Maire Lindholm. Vuoden miesurheilijaksi valittiin pikaluistelija Jouko Launonen.
Vuonna 1965 Vuoden paras naisurheilija oli Maire Lindholm. Vuoden miesurheilijaksi valittiin pikaluistelija Jouko Launonen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit