Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Väinölä perusti virtuaalisen kukkakaupan, joka myy uudenlaista kasvitaidetta

Ihmiset
 
Venla Rossi
Laura Väinölä tekee kukista asuja ja taidetta
Laura Väinölä tekee kukista asuja ja taidetta
Vuoden muotoilijana palkittu Laura Väinölä on perustanut runsas vuosi sitten "virtuaalisen kukkakaupan" tai oman kuvauksensa mukaan "kukkakaupan jota ei ole". Käytännössä Väinölä tekee kukista uudentyyppisiä asusteita, somistuksia ja taidetta. Esimerkiksi sammalesta lippiksen.

Kallion sydämessä sijaitsevan kivijalkatyöhuoneen suurista ikkunoista tulvii valoa. Ulkona kerrostalot kimaltavat pakkasessa, mutta sisällä syntyy satumaailmoja kukista ja muista luonnonmateriaaleista.

Suunnittelija Laura Väinölän, 32, mielestä työhuone keskellä urbaania maisemaa on hyvä juttu. "Pidän kontrasteista. Sitä paitsi tuossa vastapäätä olevassa rinteessä kasvaa kesällä vaikka mitä. Olen monesti käynyt siinä etsimässä oksia ja muuta."

Väinölä on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, mutta viime aikoina hän on saanut eräänlaisen kukkaistytön leiman. Syy siihen on runsaan vuoden toiminnassa ollut "virtuaalinen kukkakauppa" Flora & Laura, joka on saavuttanut paljon ja nopeasti.

Väinölän kukista ja kasveista koostuviin teoksiin on voinut törmätä niin Artekin myymälän ikkunoissa kuin muotilehden sivuilla. Hän on järjestänyt myös useita työpajoja sekä pop-up-kukkakaupan.

Janne Järvinen
Helsinkiläissuunnittelija Laura Väinölä luo kukista ja kasveista somistuksia, mainoskuvia ja taideteoksia.
Helsinkiläissuunnittelija Laura Väinölä luo kukista ja kasveista somistuksia, mainoskuvia ja taideteoksia.

Vaikka Väinölän työnkuvaan kuuluu paljon muutakin, ovat kasveista rakentuvat somistukset, mainoskuvat ja taideteokset tällä hetkellä se asia, jota kaikki tuntuvat haluavan. "Nyt oli selkeästi oikea aika tällaiselle. Ihmisillä on tarve olla yhteydessä luontoon, on kaupunkiviljelyä ja muuta," Väinölä sanoo.

Hän ei halua tehdä samoja asioita päivästä toiseen, vaan kokeilla, pitää maailmaa ja kasveja leikkikenttänään. Ehkä asenne tulee jo lapsuuden Steiner-koulusta. Suunnittelija on tottunut tekemään asioita valtavirrasta poikkeavalla tavalla. "Toiveammattini pienenä oli merenneito."

Kun Väinölää pyydettiin viime vuonna koristelemaan Finlandia-taloa Tove Janssonin 100-vuotisjuhliin, hän käytti kukkien lisäksi muun muassa hiekkaa ja simpukoita. Paikalle saapunut näyttelijä Birgitta Ulfsson huudahti spontaanisti, että Tove olisi rakastanut niitä. Se oli paras kohteliaisuus, minkä Väinölä on saanut.

Luonnonmateriaalien käyttö alkoi, kun Väinölä hankki kolmisen vuotta sitten uuden työhuoneen Helsingin Kalasatamasta, Teurastamon alueelta. Lähistöllä sijaitsi kukkatukku. Siellä vierailu teki häneen vaikutuksen.

"Näin ihan erilaisia kasveja kuin aiemmin missään muualla."

Lahdesta kotoisin oleva Väinölä tuntuu usein ajautuvan tilanteisiin, joista seuraa jotain jännittävää. Viime syksynä hän lähti lomalle Japaniin. Tarkoituksena oli pitää tauko työnteosta ja oppia jotain uutta.

Ensimmäiset leimat ikebana-oppikirjaan [japanilainen kukkienasettelun taidelaji] tulikin hankittua, mutta työstä Väinölä ei päässyt eroon. Maine oli kiirinyt hänen edellään.

Kolme nopeaa

Taiteilijat, joilta etsiä kasveihin liittyvää inspiraatiota

1Tove Jansson

"Tovelle on tyypillistä runsas kasvien käyttö ja taianomaiset, liioitellut suuret kukat."

 

2Henri Matisse

"Matissen tuotannossa on käsitelty laajalti erilaisia kasveja, oikeista huonekasveista ja asetelmista kuoseihin. Erityisen inspiroivia ovat paperileikkaustyöt, joita Matisse toteutti joskus jopa huoneenkorkuisina."

 

3Heikki Marila

"Marila uudelleen tulkitsee vanhoja 1600- ja 1800-luvun kukkamaalauksia vahvalla otteella niin, että välillä esittävyys melkein katoaa."

Kiinnostuneet paikalliset tahot halusivat osansa kukkahuumasta, ja loppuvuodesta Tokiossa järjestetty näyttely syntyi spontaanisti ja nopealla aikataululla. Tuttu valokuvaaja Osma Harvilahti sattui olemaan kaupungissa ja otti kuvat Väinölän paikan päällä ideoimiin kuviin.

Kukkakaupat ja floristit tekevät Väinölän mielestä asioita usein juuri siten kuin koulussa on opetettu. "Kukat ovat niin visuaalinen, ihmeellinen asia. Hämmentää, ettei niihin löydetä luovempia näkökulmia. Kimput ja istutukset ovat kauhean samannäköisiä, eivätkä vain Suomessa, vaan ympäri maailmaa."

Flora & Lauran projektit ovat reaktio kasvien geneeriseen käyttöön. Väinölän mielestä kiinnostavaa luonnonmateriaaleissa on nimenomaan hetkellisyys. Lisäksi hän rakastaa käsillä tekemistä.

Väinölän uusin projekti on parin kuukauden päästä aukeava, kasveihin liittyvien tavaroiden nettikauppa. Niitä valmistetaan muun muassa yhteistyössä suomalaisten kuvittajien kanssa.

Väinölä on herännyt jo aamukuudelta ja lähtenyt kukkatukkuun ostamaan kasveja, jotta voisimme nähdä käytännössä yhden työvaiheen prosessista.

Kuvittaja Milena Huhta on tehnyt sadunomaisen piirustuksen, jonka pohjalta Väinölä rakentaa edessämme kasveista asetelman. Myöhemmin seuraa vielä kolmas vaihe, jossa Huhta valmistaa asetelmasta inspiroituneena valmiin taideprintin. Sen kuka tahansa voi pian ostaa netistä. Tarjolle on tulossa myös esimerkiksi kasviprässejä.

Inhokkikukkaansa Väinölä ei suostu sanomaan. "Mutta kyllä mua aina ennen joulua hämmentää kaikki glitterillä koristellut ja värjätyt kukat."

Virtuaalisen kukkakauppiaan tyyliä ovat ennemminkin mahdollisimman luonnolliset, hieman villit oloiset kasvit. Tulevaisuudessa Väinölä haaveilee muun muassa voivansa tehdä yhteistyötä kasvattajien kanssa.

Laura Väinölän käsissä on syntymässä luonnonmateriaaliteos.
Laura Väinölän käsissä on syntymässä luonnonmateriaaliteos.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit