Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riskiyhteiskunta-teoksen kirjoittaja kohosi hetkessä maailmankuuluksi

Ulrich Beck 1944–2015

Ihmiset
 
Risto Eräsaari
Ulrich Beck
Ulrich Beck

Aikakauden luonnetta ja poliittista muutosta koskevalle keskustelulle uuden suunnan antanut sosiologi Ulrich Beck kuoli 1. tammikuuta sydänkohtaukseen. Beck oli 70-vuotias, syntynyt 15. toukokuuta 1944 Taka-Pommerissa.

Toimittuaan professorina Münsterissä ja Bambergissa Beck otti 1992 vastaan oppituolin Ludwig-Maximilians-Universität Münchenissa sekä hoiti professuuria London School of Economicsssa ja Fondation Maison des sciences de l'hommessa Pariisissa. Jyväskylän yliopiston kunniatohtoriksi hänet promovoitiin 1996.

Beckin elämässä kaikki muuttui yhteensattuman ansiosta. Vuonna 1986 tuolloin Bambergissa opettanut sosiologi julkaisi kirjan Die Risikogesellschaft (Riskiyhteiskunta). Sen tarkoituksena oli oikoa vasemmistoajattelun käsityksiä. Modernin yhteiskunnan kulkua ei Beckin mukaan enää määrittänyt luokkavastakohtaisuus eikä asema taloudellisessa tuotannossa eivätkä ekologiset, tekniset ja elämän riskit enää olleet eksperttien hallittavissa. Köyhyys on hierarkkista, kun taas ilmansaaste on demokraattista, kuului iskevä väite.

Tuskin oli Beck saanut kirjan julkaistua, kun tapahtui Tsernobylin katastrofi. Se raivasi tilaa kaikelle sille, mistä teoksessa keskusteltiin. Kirja käännettiin yli kolmellekymmenelle kielelle (ei koskaan suomeksi), ja sen kirjoittaja kohosi keskitason eriarvoisuus- ja työmarkkinatutkijasta maailmanmaineeseen. Jo tuolloin esillä olivat globalisoituminen samoin kuin modernisaation voittokulun aiheuttama (itse)tuhon mahdollisuus.

Beckin teesi elämänhallinnan kasvavasta yksilöllistymisestä, jota ei voida enää ymmärtää tavanomaisten taustamuuttujien avulla, työntyi väkevästi sekä julkiseen että akateemiseen keskusteluun. Kirjoja kumppanuudesta ja yksin elämisestä luettiin sosiologisina "itse askarrellun elämäkerran" (Bastelbiographie) neuvonantajina.

Vaikka oli epäselvää, mihin yksilöllistyminen vie, omaa elämää, ammatinvalintaa, koulutusta, perheroolia, kulutustyyliä ja äänestämistä ei eri kombinaatioineen enää ymmärretty vanhalta pohjalta, vaan vuoteen 2009 Münchenissä opettaneen Beckin aikalaisdiagnostinen proosa täytti sosiologisen selitysaukon uusilla materiaaleilla.

Beckin ajattelu antoi taustavarmuutta puna-vihreälle maailmankuvalle. Suomeksi käännetyt teokset Riskiyhteiskunnan vastamyrkyt, Mitä globalisaatio on? sekä Nykyajan jäljillä ja Beckin vierailut ovat vaikuttaneet yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun myös Suomessa. Beckin toiminta London School of Economicsissa liittyi läheisesti uuden poliittisen koalition syntyyn.

Hieman myöhemmin keksittiin Englannissa New Labour. Tarkkaan ottaen vuonna 1993 Beck julkaisi kirjan Politiikan uudelleen keksiminen. Siinä esitetyssä refleksiivisen modernisoitumisen teoriassa neuvottiin irtautumaan teollisen modernin toiveista, perhemuodoista ja sosiaalivaltiollisista malleista.

Beck käytti paljon energiaa kansallisten rajojen ahtautta, Eurooppaa, "näkymätöntä uskontoa" ja radikaalia muutosta koskevaan keskusteluun sekä toimi poliittisten toimikuntien intellektuaalisena taustahahmona. Itseironiastaan tunnettu Beck lämpeni poikkeavista argumenteista ja sai kollegat innostumaan poikkeuksellisen laaja-alaisista teeseistään. FAZin päätoimittaja Jürgen Kaube kutsui Ulrich Beckiä lämpimän osuvasti teorian käsivaraispurjehtijaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit