Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punk potkaisi kuoropoikaa ja syntyi Katujen Äänet

Ensilevynsä julkaisseen Katujen Äänet -yhtyeen musiikkia ei ollut tarkoitus päätyä nettiin ollenkaan

Ihmiset
 

Nelisen vuotta sitten Matias Kuuselan kaveri Jaakko Salo soitti hänelle vanhoja suomalaisia punk-levyjä. Punk potkaisi niin lujaa, että pojat päättivät perustaa bändin samana päivänä. Nyt Katujen Äänten esikois-lp on ilmestynyt.

"Silloin vuonna 2010 ei ollut monia melodisia 70-luvun tyylisiä punk-bändejä. Aloitimme kai oikeaan aikaan, sillä parin vuoden sisällä alkoi tulla aika monia muitakin. Uusin aalto on palannut perinteisimpään punkiin, mistä kertovat bändien nimetkin", Kuusela toteaa.

Kolme nopeaa

Matias Kuuselan esikuvat

1. Hanoi Rocks

"Siltä olen ottanut eniten vaikutteita sävellyksiini ja omaan kitaransoittooni."

2. Ratsia

"Paras suomeksi laulava bändi iski niin kovaa, että vaikutteita on tullut sekä tarkoituksella että vahingossa."

3. Black Sabbath

"Sitä ei ehkä huomaa, mutta on vaikuttanut synkistelybiiseihini."

Muita 1970-luvun lopun punkista ammentavia bändejä ovat muun muassa Kaupungin valot, Lähtevät kaukojunat ja Nuoret sankarit, jotka julkaisivat Katujen Äänten kanssa pari vuotta sitten kokoelmakasetin Eilinen on tänään.

Punk ei ollut ensimmäinen musiikkityyli, johon Kuusela, 20, tarttui. Hän aloitti viulunsoiton neljävuotiaana ja kuorolaulun yhdeksänvuotiaana.

Kuuselan vanhemmilla oli kansanmusiikkiyhtye, jonka kanssa hän lauloi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla pienestä pitäen kymmenvuotiaaksi. "Kaustisen festivaalilla tuli käytyä myöhemminkin. Vasta pari vuotta on jäänyt väliin, kun kansanmusiikin osuus on vähentynyt siellä."

Kitaraan Kuusela tarttui vasta 14-vuotiaana. Ja 16-kesäisenä puraisi siis punk. Sitä ennen hän oli jo soittanut muutamissa bändeissä. "Yksi niistä on vieläkin pystyssä. Mutta Katujen Äänet oli ensimmäinen, jolle tehtiin oikeasti suunnitelmia."

Salosta tuli bändin basisti. Hän ja Kuusela ovat nikkaroineet biisejä. Uuden Sulle, joka yksi aina oot -levyn kappaleet ovat enimmäkseen Kuuselan käsialaa.

Alussa Katujen Äänet suunnitteli esiintyvänsä harvakseltaan. Verkkoon ei pitänyt panna musiikkia ollenkaan, vaan lietsoa uteliaisuutta salaperäisyydellä. Suunnitelmilla on tapana muuttua.

"Harvoin esiintyminen ei onnistunut ollenkaan, keikkoja alkoi tulla nopeasti. Viime aikoina niitä on tarjottu niin paljon, että osasta joudumme kieltäytymään. Ensimmäinen ep myi niin huonosti, että oli pakko panna musiikkia verkkoon markkinoimisen takia", Kuusela hymähtää.

Ei punkin soittamisella juuri tienaakaan. Bändi vie eniten aikaa Kuuselan elämästä. Leipänsä eteen hän tekee pätkätöitä. Kuusela suunnittelee opiskelevansa kulttuurituottajaksi.

"Haluaisin vakaan työn, jolla voisi hoitaa vuokran miettimättä, mistä saa ruokaa."

Joulun alla Katujen Äänet lämmitteli Buzzcocksia Circus-klubilla. Brittipunkin legendan kanssa samalle keikalle pääseminen oli iso juttu.

"Meille oli. Buzzcocks ei tainnut edes huomata, että heillä oli lämmittelijä. Ainakin laulaja Pete Shelley istui koko keikkamme ajan takahuoneessa ja ihmetteli, kuka olin, kun kävin juttelemassa. Basistin taisin huomata yleisön joukossa, kun soitimme."

Jos Buzzcocksin sedät eivät katsoneetkaan Katujen Ääniä, niin yleisöä riitti kumminkin mukavasti myös sille. Usein lämmittelijä saa soittaa melkein tyhjälle salille, mutta Katujen Äänillä on jo nimeä.

Lauantaina levynjulkaisukeikalla Tavastialla Katujen Ääniä lämmitteli peräti kolme kotimaista klassikkobändiä: Karanteeni, Vaavi ja Loose Prick.

Vaavin kitaristi Kari Hipponen tuotti Katujen Äänten levyn – samoin kuin Ratsian klassikon Elämän syke (1980). Ratsia onkin Katujen äänten suurin esikuva.

"Tykkään paljon enemmän elävänä esiintymisestä kuin studiotyöstä. Varsinkin laulaminen on hirveää, kun ei ole bändiä taustalla muuta kuin kuulokkeissa. Levystä olisi tullut parempi, jos olisi ollut enemmän kuin kuusi päivää aikaa. Se ei ole täydellinen mutta hyvä kuitenkin."

Kuusela muistaa myös, että hänen suuren suosikkibändinsä Hanoi Rocksin esikoinen Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks (1981) oli paras, vaikka raaka. "He kai itse vihaavat sitä, mutta siinä on hieno fiilis."

Ei yleisön eteenkään ole helppo mennä. "Vartti ennen keikkaa tuntuu, että vedän takin päälle ja lähden kotiin. Mutta kun soitan lavalla ensimmäisen soinnun, kaikki on hyvin. Jos yleisö on mukana, adrenaliini alkaa nousta. Se on paras fiilis."

Katujen Äänet määrittelee musiikkinsa romanttiseksi uuden aallon punkiksi. Sanoitukset tihkuvat nuoruuden sydänverta. Sen sijaan politiikkaa on mukana niukasti, vaikka moni alkuperäisen punk-liikkeen bändi kävi sotaa apatiaa vastaan.

"Suuhuni ei sopisi kovin hyvin huutaa mikkiin omia poliittisia mielipiteitäni. Kyllä niitä löytyy, mutta kaikki bändissä eivät välttämättä olisi samaa mieltä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit