Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen opas väitteli matkailusta tohtoriksi: Nuoret perheet vaativat pakettimatkoilta enemmän

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Antti Johansson
Juulia Räikkönen oli kaksi vuotta matkaopas, mutta turtui Bulgarian Kultarannikolla auringon ja alkoholin turruttamiin turisteihin.
Juulia Räikkönen oli kaksi vuotta matkaopas, mutta turtui Bulgarian Kultarannikolla auringon ja alkoholin turruttamiin turisteihin. Kuva: Antti Johansson

Maisterisihminen viihtyy oppaana korkeintaan kaksi kautta. Näin sanoi Aurinkomatkojen Antero Kaleva vuonna 2002 Juulia Räikköselle. Räikkönen oli juuri valmistunut maisteriksi Turun kauppakorkeakoulun talousmaantieteen linjalta.

Hänen kaksivuotiseksi venynyt matkaopaspestinsä alkoi Sisiliasta, Catanian lentokentältä. Mistä tunnistan suomalaiset, Räikkönen kysyi kollegoilta. Sinä vaan tiedät, hänelle vastattiin. Kollegat olivat oikeassa.

Kolme nopeaa

Matkaelämykset

1CISV perhevaihto Tokiossa

"Vietin neljä viikkoa vaihtoparini Asakon perheessä vuonna 1994 tutustuen japanilaiseen elämänmenoon. Matkasta jäi mieleen kontrasti kaupungin ihmisvilinän ja maaseudun rauhan välillä."

 

2Vaihto-oppilasvuosi Australiassa

"Löysin toisen kodin ja perheen Jimboombasta vuoden 1995–1996 aikana. Tuhansien kilometrien road trip muiden Rotary-vaihto-oppilaiden kanssa oli iso elämys. Ensi syksynä tapaamme 20 vuoden jälkeen Lontoossa."

 

3Vietnamin kiertomatkat

"Kiertomatkat talvikaudella 2003–2004 olivat rankkoja, mutta antoisia työtehtäviä, joissa matkaoppaan rooli korostui."

Pian akateeminen opas kaivoi tietoa mafiasta ja uudisti Kummisetä-elokuvien kuvausmaisemiin suuntautuvan retken. Hän oli myös äärimmäisen kiinnostunut asiakaspalautekaavakkeista.

Työ ja sen tekijä muuttuivat, kun Corso Umbertolla Etna-tulivuorta aamuisin ihaillut Räikkönen sai siirron Varnan Kultahietikolle Bulgariaan.

Auringon ja humalan sekoittamiin seikkailuihin turtui niin, että kun vahvassa maistissa oleva rouva ilmoitti Raimon unohtuneen lentokenttäbussista, Räikkönen tokaisi: "Eiköhän täältä Varnasta niitä Raimoja löydy."

"Se oli virhe, sillä Raimo oli oikeasti jäänyt lentokentälle."

Kaikki mikä tapahtuu elämässä voi tapahtua matkalla, sillä matkalle lähdetään kokemaan ja elämään, Räikkönen sanoo.

"Onneksi kukaan ei minun oppaana ollessani kuollut."

Viime marraskuussa Räikkönen, 37, väitteli tohtoriksi elämystekijöiden roolista matkailukokemusten muodostumisessa. Nyt hän istuu Turun kulttuurikeskus Logomon kahvilassa ja kehuu vanhan konepajan muutosta. "Ihmiset hakevat yllättäviä elämyksiä, ja tällaisessa luovien alojen kohtaamispaikassa niitä tarjotaan."

Logomon ohella turkulaistutkija viihtyy Aurajoen rannalla. Hän sanoo, että matkailijan kehoa on helppo liikuttaa, mutta vaikeampaa ja samalla palkitsevampaa on saada aikaan liikettä matkailijan pään sisällä.

"Mielenliikkeestä matkailuelämyksissä on kyse."

Räikkönen tutki väitöskirjaansa varten matkailukokemuksia ja erityisesti valmismatkoja. Väitöskirjan yhdessä osassa hän käy läpi Helsingin Sanomien vuoden 2006 Oliko hyvä matka? -kirjoituskilpailun tarinoita monien eri elämysteorioiden pohjalta.

Kävi ilmi, että yli puolet matkailijoiden huippukokemuksista liittyi tunnetiloihin. "Matkalla Niagaran putoukset on tärkeä vetovoimatekijä, mutta mieleenpainuvimmat hetket ovat usein abstrakteja ja liittyvät esimerkiksi matkaseurueessa viihtymiseen, ystävällisten ihmisten kohtaamiseen ja pitkäaikaisten unelmien toteutumiseen."

Hänen tutkimustulostensa mukaan matkailuelämyksiä on vaikea tuottaa, ostaa ja myydä. Matkailijan mielessä tapahtuvia kokemuksia on myös tutkijan hankala mitata.

"Matkailuelinkeino keskittyy asiakastyytyväisyyteen, mutta palaute ei kerro kovin hyvin loman onnistumisesta tai asiakasuskollisuudesta. Olisi erinomaista, jos matkailukokemukseen vaikuttavia asioita voitaisiin tulevaisuudessa mitata loman aikana vaikkapa stressikäyrillä."

Suomalaiset tuntuvat itsenäisen matkailun suosion kasvusta huolimatta olevan tyytyväisiä valmismatkoihin, sillä he tekevät yhä vuosittain noin 900 000 valmismatkaa.

Reppureissaajat eivät valmismatkoille lähde, mutta lasten saamisen jälkeen tilanne saattaa muuttua. Sitä ennen valmismatkojen pitää muuttua uuden sukupolven tarpeita vastaaviksi. "Tulevaisuuden haaste on valmismatkojen kehittäminen nuorten perheiden vaatimustasoa vastaaviksi. Olin juuri Kanarian saarilla perheen kanssa, ja lomaohjelmassa näyttää olevan samat retket vuodesta toiseen."

Matkailuun liittyvä sivistyminen on tohtorille tuttua, sillä täti ja äiti olivat kesäisin Naantalin matkaoppaina. 19-vuotiaana myös Räikkönen kävi siellä matkaoppaan peruskurssin.

Kun Räikkönen lomaili lapsena Korfulla, äiti oli askarrellut perheen matkaa varten pelin. Noppaa heittämällä lapset olivat opiskelleet saaren maantiedettä, kulttuuria ja kieltä. Perillä jälkikasvu osasi kylien nimet perheen kiertäessä saarta. "En ole palannut Korfulle. Tekisi mieli mennä, mutta olisi raskasta, jos lapsuuden illuusio paljastuisi tavalliseksi turistirysäksi."

Räikkönen itse paljastuu enemmän pakettimatkailijaksi kuin travelleriksi. Vetäessään oppaana Vietnamin kiertomatkoja Räikkönen kertoo istuneensa joskus iltaisin reppureissaajien suosimissa kahviloissa. "Katsellessani viinaa ja pillereitä sekoittavia matkalaisia mietin, miten mukavaa on mennä neljän tähden hotelliin nukkumaan."

 

Matka 2015 -messut Messukeskuksessa 16.–18. 1.

Jaana Rinne
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit