Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loirinuotiolla-sarjan upea kelomökki on Timo Sarkojan elämäntyö – "Köyhän on ollut pakko olla kekseliäs"

Tamperelaisen opettajan piti alun perin vain ostaa kavereiden kanssa pieni kalamökki

Ihmiset
 
Kaisa Sirén
Erähotelli Lapinleukun omistaja Timo Sarkoja rakensi majoitusyrityksensä nykyistä päärakennusta yli kymmenen vuotta.
Erähotelli Lapinleukun omistaja Timo Sarkoja rakensi majoitusyrityksensä nykyistä päärakennusta yli kymmenen vuotta. Kuva: Kaisa Sirén

Ei olisi   Timo Sarkoja, 82, nuorempana uskonut, että saa vanhalla iällään tavata presidentin.

Sauli Niinistö yöpyi hänen majatalossaan Erähotelli Lapinleukussa viime syksynä osallistuessaan Loirinuotiolla-televisiosarjan kuvauksiin. Sarjassa näyttelijä Vesa-Matti Loiri kestitsee julkisuuden henkilöitä Sarkojan mailla oman kesämökkinsä naapurissa Inarinjärven rannalla.

Kolme nopeaa

Ivalossa koetut tähtihetket

1 "Palasin amerikkalaisturistien kanssa moottorikelkkasafarilta, kun pysähdyimme Inarinjärven jäälle. Taivaalla näkyi komeetta. Makasimme jäällä kymmenen minuuttia ihan hiljaa."

 

2 "Vuoden 1999 tammikuussa mitattiin virallinen pakkasennätys Kittilän Pokassa, 51,5 astetta. Hotellin pakkasmittari näytti 53 astetta. Komensin kaikki miehet ulos. Oli niin kylmä, että virtsa höyrystyi valtavaksi pilveksi."

 

3 "Presidentti Sauli Niinistön vierailu Lapinleukussa viime syyskuussa lämmitti erityisesti. Hän tuli vierelleni ryhmäkuvaan. Seisoin siinä vaimo toisella puolellani, presidentti toisella."

Ensimmäisessä jaksossa Sarkoja ojensi Niinistölle ja Jari Litmaselle kuksat nuotiolla.

"Presidentin vierailu oli loppuhuipennus elämäntyölleni", Sarkoja sanoo.

Nyt mies etsii työlleen jatkajaa, mutta kenelle tahansa hän ei majataloaan luovuta. Niin paljon hän on sen eteen hikoillut.

Jos Lapinleuku näyttää televisiossa autenttiselta kelomökiltä, paikan päällä se on enemmän. Kaikesta näkee, että pihapiirin pystytys on vienyt puoli ihmisikää. Sellaiseen ryhtyy vain Sarkojan kaltainen sisukas ihminen. Hän ei harrasta oikoteitä.

Ruokailuhuoneen huonekalut on tehty puusta lampunvarjostimia myöten. Seinät ja lattia on muurattu luonnonkivistä.

"Hain kivet Jäämeren rannalta linja-autollani", hän kertoo.

Seinät ja katot on vuorattu kelopuun pinnoilla. Ruokasalin ovenpielinä toimivat pahkaiset puunrungot. Ne Sarkoja osti aikoinaan Metsähallituksen erikoispuuvarastolta.

Vierashuoneita on kahdessa rakennuksessa parikymmentä, kaikki erilaisia. Presidentin sviitissä kalusteet ovat samaa harmaata puuta kuin muuallakin, sängynpeitteet ja matot Irmeli -vaimon kutomia. Vaatetelineenä on rantaan ajautunut karahka.

Presidenttiä varten ei tehty mitään erikoisvirityksiä, Sarkoja sanoo.

"Paikka on jo valmiiksi erikoinen. Köyhän on ollut pakko olla kekseliäs."

Sarkojasta tuli rakentaja ja matkailuyrittäjä puolivahingossa.

Neljännen polven tamperelainen työskenteli 1970-luvun alussa kieltenopettajana synnyinkaupungissaan, kun hän päätti hommata kaveriporukalla Inarinjärveltä pienen kalamökin. Sopiva tontti löytyi kesälomalla, ja Sarkoja maksoi käsirahan porukan puolesta. Kaverit tulivat kuitenkin katumapäälle, jolloin Sarkoja otti lainaa ja osti tontin omiin nimiinsä.

Hiljalleen hän alkoi etsiä hirsiä pieneen saunamökkiin. Joku kertoi Metsähallituksen myyvän vanhaa savottakämppää Sodankylässä. Kauppaan kuului sauna ja kaksi isoa hirsitaloa "eli noin kymmenen saunan materiaalit".

"Hinta oli hyvä, joten tein kaupat. Ei se ollut kovin harkittua."

Sarkoja sai lumikengät lahjaksi oppilailtaan lopettaessaan opettajan työt.
Sarkoja sai lumikengät lahjaksi oppilailtaan lopettaessaan opettajan työt.

Puutavara tuotiin talvella tontin rantaan jäätä pitkin ja talon hirret raahattiin keväällä reellä talkoovoimin mäelle. Pystytysvaiheessa Sarkoja huomasi osan hirsistä kadonneen.

"Sanoin kirvesmiehelle, että kai siitä tulee saunan lisäksi edes yksi talo. Hirret piti veistää uusiksi."

Valtaosan rakennustöistä Sarkoja teki yksin. Lastenhoito jäi vaimon vastuulle.

"Siinä se nuoruus hupeni."

Kun 180 neliön kämppä alkoi vuosien päästä valmistua, kieltenopettaja keksi, että voisi vuokrata mökkiä turisteille.

Pari asiaa tosin puuttui: tie ja sähköt. Sarkoja raivasi tielinjalta puut kahden kilometrin matkalta ja veti ne sivuun maasturillaan. 50-vuotispäivänä tie oli viimein valmis.

Matkailuihmiset kehottivat kuitenkin rakentamaan lisää yösijoja, jotta bisneksestä saisi kannattavan. Niinpä Sarkoja osti Ranualta toisen hirsitalon. Tässä vaiheessa hän päätti jättää opettajantyönsä ja otti lisää lainaa.

Vaimo jäi opettajanvirkaan Pirkkalaan, mutta päästyään eläkkeelle hänkin tuli Ivaloon auttamaan majatalon pidossa. Kaikki raha mikä on tullut, on mennyt, mies sanoo.

Nyt hän ei enää jaksa palvella matkailijoita, kun vanhuus painaa. Pariskunta haluaa muuttaa takaisin Pirkanmaalle.

Sarkoja tarinoi verkalleen samassa tuvassa, jossa Loiri söi illallista vieraittensa kanssa. Pöydällä on vieraskirja, johon Loirinuotiolla-sarjan vieraat ovat kirjoittaneet tervehdyksiään.

Rock-muusikko Michael Monroe on täyttänyt kokonaisen aukeaman kukkapiirroksillaan ja toivotuksillaan: "Let the love light shine!"

Monroe on erikoisin ihminen, johon Sarkoja on koskaan törmännyt.

"Niin kuin joku ufo. Se pomppi ympäriinsä kuin heinäsirkka."

Mutta ei silti, Sarkoja pitää ihmisistä, jotka kulkevat omia teitään. Hän kertoo lukevansa mielellään elämäkertoja itsepäisistä ihmisistä. "Jos on yritteliäs, elämästään voi tehdä itsensä näköisen. Itse otin riskin ja se kannatti. Sain rikkaamman elämän."

 

Loirinuotiolla-sarjan seuraava jakso 18. 1. kello 20 Nelosella.

Johanna Tikkanen
Ivalo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit