Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Janne Rissanen on Suomen ensimmäinen kuuro kuurojenpappi

Lähetystyössä helsinkiläispastori piti ensimmäisen viittomakielisen jumalanpalveluksen kuuroille Palestiinassa

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Janne Rissanen on yksi kuudesta Suomessa toimivasta kuurojenpapista. "Korostan rukouksen merkitystä elämässä ja haluan kertoa siitä."
Janne Rissanen on yksi kuudesta Suomessa toimivasta kuurojenpapista. "Korostan rukouksen merkitystä elämässä ja haluan kertoa siitä." Kuva: Sirpa Räihä HS

Marraskuussa pastori Janne Rissasen kännykkään tulvi onnitteluviestejä. Ystävät ja tuttavat iloitsivat siitä, että Rissanen on valittu hoitamaan kolmivuotista Helsingin piirin kuurojenpapin virkaa.

Ensimmäinen haastattelupyyntö ehti tulla ennen kuin mies oli itse saanut tietää päätöksestä. "Kävin tarkistamassa sähköpostin, ja näin se oli. Olin tosi iloinen ja yllättynyt", 38-vuotias pastori kertoo työhuoneellaan Helsingin seurakuntayhtymässä.

Kolme nopeaa

Janne Rissasen elämänohjeet

1Syö terveellisesti
"Pidän kalasta ja marjoista, mutta syön paljon myös ruisleipää ja kypsää lihaa, joskus kanaa salaatin kanssa."

 

2Liiku paljon
"Liikunta tekee hyvää sydämelle. Itse harrastan maastopyöräilyä ja talvella käyn uimahallissa."

 

3Nuku hyvin

"Nukun yleensä 7–8 tuntia ja viikonloppuna 9–10 tuntia. Vaihdoin viime syksynä kahvista teehen ja nukun nykyään paremmin."

Hän on ensimmäinen kuuro virkaan valittu henkilö.

Saavutus merkitsee paljon paitsi Rissaselle itselleen myös koko kuurojen yhteisölle. Vaikka kuurojenpapin virka perustettiin jo yli sata vuotta sitten, tehtävässä toimineet ovat aiemmin olleet kuulevia.

Työssä edellytetään kelpoisuutta papin virkaan, perehtyneisyyttä kuurojen parissa tehtävään hengelliseen työhön sekä riittävät kielitaidot.

"Haluan olla linkkinä hengellisen elämän ja kuurojen maailman välillä. Joskus hengelliset asiat tuntuvat ihmisistä vierailta ja kirkko etäiseltä. Haluaisin tuoda ne lähemmäksi ihmistä."

Rissasen työalue kattaa Helsingin, Espoon ja osittain Tampereen hiippakunnat. On arvioitu, että alueella asuu reippaasti yli puolet Suomen 4 000–5 000 kuurosta.

Kuurojenpappi vastaa muun muassa viittomakielisistä jumalanpalveluksista, kirkollisista toimituksista, sielunhoitotyöstä ja rippikoulun pitämisestä.

Rissasen mielestä rippikoulua voisi uudistaa entistä keskustelevampaan suuntaan, jotta vahva side kirkkoon syntyisi jo nuoruudessa. "Rippikoulun jälkeen yhteys kirkkoon usein katkeaa. Olisi tärkeää, että yhteys pysyisi koko elämänpolun."

Työssään ihmisten parissa pappi kohtaa monenlaisia tilanteita. Vaikeimpia hetkiä ovat hautajaiset. "Suren yhdessä omaisten kanssa. Joskus voi olla, että edesmennyt kuuro oli minunkin ystäväni."

Rissanen vihittiin papiksi vuonna 2010, ensimmäisenä kuurona Suomessa. Sitä ennen hän suoritti monivuotiset teologian opinnot Åbo Akademissa ja hankki alan koulutusta lisäksi Tanskasta ja Englannista.

"Myös isäni on opiskellut papiksi. Raamattu ja uskonto ovat kiinnostaneet minua aina."

Haastavinta yliopistossa olivat Rissasen mielestä kielten opinnot. Teologisessa tiedekunnassa täytyi opiskella ruotsia, saksaa, englantia, latinaa sekä Raamatun kreikkaa ja hepreaa. "Viittomakielen tulkin avulla kaikki sujui paremmin."

Pappisvihkimyksen jälkeen Rissanen oli neljä vuotta lähetystyössä Israelissa ja Länsirannalla. Siellä Rissasen täytyi opiskella paikalliset viittomakielet ja kulttuurien tavat voidakseen keskustella sikäläisten kuurojen kanssa.

Lähetystyössä pastori huomasi, että kuurojen oloissa on parantamisen varaa. Palestiinalaisalueilla suurin osa kuuroista ei osaa kirjoittaa, ja osalta puuttuu viittomakielen taito. Myös työllisyystilanne on heikko.

"Palestiinalaisalueilla yli 50 prosenttia kuuroista on työttömänä. Ja ne, jotka käyvät töissä, saattavat saada vain noin 200 euron kuukausipalkan."

Vaikka Israel ja Länsiranta ovat poliittisesti levottomia alueita, Rissanen ei joutunut Lähi-idässä konfliktitilanteisiin.

"Kaikki eivät ole väkivallan kannalla, vaan siellä on hyvinkin rauhanhaluisia ihmisiä."

Työssään Rissanen kuitenkin näki, että monet kantoivat sisällään surua ja sorron kokemusta. Hän tapasi ihmisiä, jotka olivat menettäneet läheisen väkivaltaisuuksissa tai pommi-iskuissa.

"Joskus he eivät olleet puhuneet asiasta keskenään. Keskustelu on tärkeää, jotta surua pystytään purkamaan."

Lokakuussa 2011 Rissanen oli toteuttamassa historiallista hetkeä Palestiinassa, Ramallahin kaupungissa: hän piti alueen kuuroille ensimmäisen viittomakielisen jumalanpalveluksen.

"Paikalle saapui viisi kuuroa. Heidän kauttaan väkeä alkoi tulla lisää."

Äkkiä Rissanen nousee ylös ja näyttää tietokoneeltaan valokuvia, jotka on otettu Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon kuurojen joulujuhlassa. "Nyt heitä on yli kaksikymmentä", pastori viittoo hymyillen.

Kuurojenpapin uusi vuosi Suomessa on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kevät on jo varattu täyteen ohjelmaa. Työssään Rissanen nauttii eniten viittomakielisten jumalanpalvelusten pitämisestä ja ihmisten kohtaamisesta. "Olen havainnut, että monet kuurot tarvitsevat keskustelukumppania."

Pastorin mukaan olisi tärkeää edistää dialogia myös kuurojen ja kuulevien välillä.

"Viittomakielisiin jumalanpalveluksiin ovat tervetulleita myös kuulevat. Tulkki järjestetään aina pyydettäessä ja tarvittaessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit