Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenlääkäri oli tutkija ja yliopistomies

Ilkka Välimäki 1939–2014

Ihmiset
 
Olli Ruuskanen Olli Simell Jussi Mertsola
Ilkka Välimäki
Ilkka Välimäki

Lastentautiopin professori Ilkka Välimäki kuoli kotonaan Raisiossa sairauskohtaukseen 30. marraskuuta. Hän oli 75-vuotias, syntynyt 21. maaliskuuta 1939 Porissa.

Välimäki väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi Turun yliopistosta. Lastentautien erikoislääkärin tutkinnon hän suoritti vuonna 1970.

Välimäki oli vierailevana tutkijana Dalhousien yliopistossa Kanadassa 1969–71 ja suoritti siellä Master of Science -tutkinnon fysiologiassa ja biofysiikassa. Vierailevana professorina John Radcliffin yliopistosairaalassa Oxfordissa Englannissa hän oli 1985–87.

Hän työskenteli Turun yliopistossa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa lastentautien klinikalla apulaisopettajana, apulaisprofessorina ja professorina.

Sydäntutkimusaseman johtajana hän toimi 1976–98. Lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina Välimäki oli 1998–2001. Professorin virasta hän jäi eläkkeelle vuonna 2004.

Välimäki oli lääkäri, tutkija ja yliopistomies. Hän työskenteli Tyksin lastenklinikalla alkuun vastasyntyneiden lääkärinä ja sitten yleispediatrina. Yksityisvastaanottoa hän piti kuolemaansa asti. Välimäen tutkimustyö kohdistui kliiniseen fysiologiaan, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja urheilulääketieteeseen. Hänen tieteellinen tuotantonsa oli laaja.

Välimäki oli aktiivinen yliopistoyhteisössä. Hän oli esimerkiksi Turun korkeakoulujen juhlapromootion juhlamenojen ohjaaja vuonna 1990.

Kielitaitoisen Välimäen kuvataiteellinen ja musikaalinen lahjakkuus olisi voinut johtaa ammattiin myös näillä aloilla. Opintojensa alkuvaiheessa Välimäki oli karikatyyritaiteilija. Hänen töitään nähtiin Turun lääketieteen kandidaattiseuran Booster-lehdessä nimimerkillä Igor.

Välimäki harrasti heraldiikkaa ja suunnitteli lukuisia sukuvaakunoita. Hän oli myös erinomainen kokki, mistä hänen ystävänsä saivat nauttia. Välimäki oli innostunut laskettelija ja suoritti myös hiihdonopettajatutkinnon.

Eläkkeellä Välimäki toimi aktiivisesti Temppeliherrain ritarikunnassa ja nautti Turun saariston kauneudesta Iniössä puolisonsa Tuulan, lastensa ja lastenlastensa kanssa.

Olli Ruuskanen
Olli Simell
Jussi Mertsola
Kirjoittajat ovat Ilkka Välimäen ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit