Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harri Manner on taidepiirien kuokkavieras, jota kiusaa taidemaailman pönöttävä tärkeily

Kun Manner ensikerran sai julkisesti kehuja töistään, hän luuli, että kyseessä on sekaannus

Ihmiset
 
Aki Petteri Lehtinen
Sirpa Räihä HS
Harri Manner piirsi 1990-luvun alussa satiirisen sarjan suomalaisista poliitikoista antiikista polveutuvalla otsikolla Ihminen on poliittinen eläin. Taustalla kuvassa "Paavo Väyrynen palaa juurilleen".
Harri Manner piirsi 1990-luvun alussa satiirisen sarjan suomalaisista poliitikoista antiikista polveutuvalla otsikolla Ihminen on poliittinen eläin. Taustalla kuvassa "Paavo Väyrynen palaa juurilleen". Kuva: Sirpa Räihä HS

Graafikko ja kirjailija Harri Manner sai ensimmäisen "taidetoimeksiannon" 19-vuotiaana varusmiehenä. Hän oli tehnyt piirroksia toimittamaansa Aliupseerikoulun kurssijulkaisuun, ja käsky kävi pataljoonan komentajan puheille.

Tämän tuttava oli lähdössä Espanjaan ja tarvitsi itselleen sijaisen. Manner määrättiin kahden viikon lomalle armeijasta, kuvaamataidon sijaisopettajaksi. "En yhtään tiennyt, mitä piti opettaa, mutta vuoden kuluttua pyydettiin samaan hommaan uudestaan", Manner nauraa.

Silloin helsinkiläinen Manner oli jo muuttanut Kööpenhaminaan, jossa hän talvella 1966 työskenteli kansainvälisen makuuvaunuyhtiön vuodepetaajana.

Taitava piirtäjä teki Tanskassa lukuisia hanttihommia, joista viimeisen maineikkaan ilotalokadun snack bar -tarjoilijana.

"Annoin monelle suomalaiselle pummille ruokaa ohi kassan, ja sain potkut, kun jäin lopulta kiinni."

Manner kiersi gallerioissa esittelemässä töitään ja sai pian oman yksityisnäyttelyn. Jo samana vuonna 1966 hänet kutsuttiin kansainväliseen surrealistien näyttelyyn, joka huomioitiin laajasti ja kiittävästi tanskalaisessa lehdistössä. Yhteydenottoja tuli myös Itä-Euroopasta.

Nuoressa Mannerissa kehut herättivät ristiriitaisia tuntoja. "Tässä on varmaan tapahtunut jokin virhe. Enhän ollut tehnyt mitään ihmeellistä", Manner kertoo ajatelleensa. "Koin itseni kuokkavieraaksi. Taidemaailman kilistely, pönöttävä tärkeily ja pokkurointi oli kiusallista."

Mannerille taiteilijuus on ollut kyseenalainen rooli, jota hän on teoksissaan tutkaillut.

Graafikoksi Kööpenhaminassa opiskellut Manner palasi Suomeen 1969 ja meni töihin Otavalle. Tästä alkoi kirjankansien suunnittelu eri kustantamoille. Hän myös opetti Taideteollisessa oppilaitoksessa.

Manner oli Kööpenhaminassa päässyt vastakulttuurin ytimeen, eikä siellä juuri kunnioitettu auktoriteetteja. "Yleinen henki Tanskassa ja muualla Euroopassa oli silloin, että luomme itse omat arvomme."

"Uusstalinismin kangistamat" suomalaiset kulttuurityöntekijät kyselivät Mannerilta, miten tämä oli voinut elää länsisuuntautuneessa Tanskassa.

Manner muutti takaisin Tanskaan. Hän työskenteli graafikkona ja toimituksen jäsenenä tanskalaisen uusvasemmiston teoreettispoliittisessa aikakauslehdessä Politisk revy.

Sitten töitä tarjosi toinen radikaali kustantamo, Århusissa sijaitseva Modtryk. Siellä kaikki tekivät kaikkea. Lähettämössä Manner tunnisti ilokseen tilausosoitteista suomalaisia sosiologeja.

"Maallamme on ehkä sittenkin toivoa", Manner ajatteli.

Hän tutustui myöhemmin samoihin tutkijoihin ravintola Kosmoksessa Helsingissä.

Suomeen Manner palasi pysyvästi vasta 1978, kun oman äidinkielen kutsu voitti täyden tanskalaistumisen. Töitä löytyi Taideteollisesta korkeakoulusta, kustannusmaailmasta sekä Ylen Ulkomaanpalvelusta tv-ohjelmien kääntäjänä ja spiikkaajana.

Mutta leipääntyminen alkoi painaa. Oli päästävä kiinni omiin tekemisiin. Manner muutti maalle.

"Ilmoitin juhlallisesti joskus 1985, että ryhdyn tekemään elämäntyötäni", Manner kertoo.

Hänen piti kirjoittaa, tehdä kuvia ja vältellä Helsingin kapakoiden houkutuksia. Mannerin hankkimalla maatilalla kaikki oli kuitenkin rempallaan.

"Siihen menivät rahat, aika ja lopulta melkein hermotkin."

Suomessa Manner tunnetaan parhaiten 2000-luvun kirjallisesta tuotannostaan. Outojen olioiden piirroksesta syntyi runomuotoinen kuvakirja Eräs herra sanoi kerran (2001). Mannerin filmatisoitu esikoisromaani Suuri performanssi (2005) ja Ars 2005 -pamfletti satirisoivat älykkäästi "taidepuhetta", erityisesti Helsingin Sanomien kuvataidekriitikkojen "löysiä arvioita" aikalaisteoksista.

Manneria kiinnostaa, miten nykytaiteesta puhuminen liittyy teosten sisältöön. "Käännän pilkkakauhassa väittämät päälaelleen, ja katsotaan miltä maailma näyttää." Hänestä on laiskaa kirjoittaa, että "Kukkakaali galleriassa viittaa kasvimaan poissaoloon."

Mannerin vastakulttuurimenneisyyteen kuuluvat musiikkiesitykset erilaisissa ryhmissä 1980-luvulla. Viimeisin omista performansseista oli vuosi sitten esitetty "juhlapuheenvuoro" Riiko Sakkisen näyttelyn avajaisissa. Manner esitteli yleisölle arvokkaasti diplomin, jossa EU lahjoitti yli miljoona euroa Sakkisen "julkisuustaiteelle". Yksi paikalla olleista sai raivokohtauksen julkkistaiteilijan pilkkaamisesta.

Nyt työn alla on kuvanäyttely, romaanikäsikirjoitus sekä pari isoa kuvakirjaa. Syntymäpäiväänsä hän ei juhli.

"Elämäntyö on kesken."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!