Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Faktori keräsi valtavan kokoelman exlibriksiä

Heikki Kiljander 1922–2014

Ihmiset
 
Erkki Tuominen
Heikki Kiljander
Heikki Kiljander

Exlibrisharrastaja Heikki Kiljander kuoli 5. joulukuuta Helsingissä. Hän oli 91-vuotias, syntynyt 24. joulukuuta 1922 Kuhmoisissa.

Koulunsa käytyään Kiljander tuli Helsinkiin Puromiehen kirjapainoon juoksupojaksi. Pesti ohjasi Kiljanderin loppuelämän suuntaviivat: latojana ja myöhemmin faktorina hän teki ammatillisen elämäntyönsä useissa kirjapainoissa.

Monisyiset kulttuuriharrastukset olivat kuitenkin asia, joka teki Kiljanderista laajasti tunnetun persoonan. Klassinen musiikki ja erityisesti ooppera muun teatteritaiteen ohella olivat hänelle erityisen tärkeitä.

Lukemattomat ystävät saivat nauttia hänen järjestämistään käynneistä eri teatteriesityksissä vuosikymmenien ajan. Kuvataiteiden ystävänä ja asiantuntijana hänen makunsa oli hyvin laaja.

Kirjallisuus ja koko kirjakulttuuri oli kuitenkin yksi tärkeimmistä elämän sisällön rikastajista. Elämäkerrat, taidekirjallisuus ja valikoidut kaunokirjailijat täyttivät Kiljanderien kirjahyllyt. Heikki Kiljander kuului myös moniin tavalla tai toisella kirjaan liittyviin yhdistyksiin.

Tärkeimmäksi näistä muotoutui jo varsin nuorena aloitettu suomalaisten kirjanomistajamerkkien eli exlibristen kerääminen ja arkistointi. Suomen Exlibrisyhdistykseen hän liittyi samana vuonna kun yhdistys 1946 perustettiin ja ehti vaikuttaa sen hallituksessa yli 40 vuotta.

Hänen keräämänsä exlibristen kokoelma on tiettävästi Suomen suurin. Exlibristen kautta hän solmi ystävyyksiä taiteilijoihin, joiden joukossa oli myös useita virolaisia. Kiljander jakoi auliisti tietämystään ja ajatuksiaan exlibristaiteen alueella sekä kannusti nuorempia alan harrastajia.

Hän loi Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päiville exlibrisnäyttelyiden perinteen, josta hän luopui vasta vuonna 2013 järjestettyään näyttelyn 28 kertaa. Exlibristaiteen kansainvälinen järjestö Fisae myönsi hänelle 2010 kunnianosoituksen mittavasta elämäntyöstä.

Nuorempana Kiljander oli työnsä ohella vapaa näyttelijä ja esiintyi sekä elokuvissa että monissa teatteriesityksissä. Tällä tiellä hän myös tapasi elämänkumppaninsa, aiemmin Kansallisbaletissakin tanssineen Maija-Liisa Kähön. Liitto kesti yli puoli vuosisataa. Maija-Liisa kuoli vain runsas kaksi viikkoa ennen Heikkiä.

Erkki Tuominen
Kirjoittaja on
Heikki Kiljanderin ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit