Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sebastian Tynkkynen on kristitty biseksuaali ja perussuomalainen

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja osallistui Big Brotheriin 2011

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Sebastian Tynkkynen harmistui Big Brotherin tarjoamista roolimalleista, ja hän halusi siksi mukaan ohjelmaan.
Sebastian Tynkkynen harmistui Big Brotherin tarjoamista roolimalleista, ja hän halusi siksi mukaan ohjelmaan. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Saako halata?" Sebastian Tynkkynen kysyy ennen kuin häntä ehtii edes kätellä.

Saa toki.

Kolme nopeaa

Puheenjohtajan suosikkibiisit

1 Aurora – Runopoika
Koskettava puheenvuoro monen miehen puolesta.

 

2 P.O.D. – Youth of The Nation [Acoustic]
Nuoruuden kulutushitti toimii nyt aikuisena akustisena uudelleenpurkituksena.

 

3 David Guetta feat. Sam Martin – Dangerous
Lempilaulaja ja lempi-dj kun tuodaan yhteen, niin syntyy vastustamatonta musatyydytystä.

"Tykkään halata, vaikka tapaisin jonkun ensimmäistä kertaa. Me kosketetaan toisiamme aivan liian vähän."

Näin puhuu 25-vuotias Tynkkynen, entinen Big Brother -kilpailija, biseksuaali kristitty, Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja kevään eduskuntavaaliehdokas.

Hän on myös päätoimittajana Perussuomalaisten nuorten Rahvas-lehdessä, joka kertoi viime viikolla käynnistäneensä islam-aiheisen pilapiirroskilpailun.

Kilpailu on kannanotto Pariisin terrori-iskuun, jossa ääri-islamilaiset terroristit hyökkäsivät profeetta Muhammedista pilakuvia julkaisseen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja tappoivat kaksitoista ihmistä.

Tynkkynen on kotoisin Keski-Pohjanmaalta tuhannen asukkaan Marinkaisten kylästä. Viisilapsinen perhe muutti Ouluun, kun Tynkkynen oli esikouluikäinen. Lisäksi hän on asunut Kokkolassa, Tohmajärvellä ja alkuvuodesta lähtien Helsingissä.

Identiteetiltään Tynkkynen katsoo olevansa oululainen.

"Stadilaista musta ei saa tekemälläkään."

Puoluetyönsä ohella Tynkkynen opiskelee luokanopettajaksi Oulun yliopistossa ja harrastaa valokuvausta ja musiikkia. Lisäksi hän on ehtinyt harrastaa jalkapalloa, painia, karatea, hiphop -tanssia, partiota ja vapaapalokuntatoimintaa. "Olen kohtuullisen ennakkoluuloton, ja minua kiehtoo kaikki uusi."

Niinpä Tynkkynen päätyi vuonna 2011 tosi-tv-ohjelma Big Brotheriin. Häntä harmitti, millaisia roolimalleja ohjelma tarjosi, vaikka sitä katsoivat esikouluikäisetkin. Ohjelmaan meno ei ole kaduttanut. "Minun pitää kestää se, jos sanotaan BB-Sebastianiksi tai nyt persu-Tynkkyseksi. Se on ihan ok."

Tynkkynen on leppoisa ja puhelias. Kuvaajan kanssa hän alkaa heti rupatella kameroista, ja kun Tynkkynen hakee lisää kahvia, hän kyselee myyjältä tämän trendikkäästä kasvokarvoituksesta. "Jätkällä on komia parta! Kuinka kauan tuollaisen kasvattamiseen menee?"

Kun ulkomaalaistaustainen myyjä ei osaa vastata suomeksi, Tynkkynen vaihtaa sujuvasti englantiin.

Tynkkynen liittyi perussuomalaisten riveihin 2012, mutta oli kertomansa mukaan varma puoluekannastaan jo pari vuotta aiemmin. Ratkaiseva tekijä oli puolueen EU-kriittisyys.

Monen perussuomalaisen tapaan häntä huolestuttaa islam ja sen saama jalansija Euroopassa.

"Heräsin asiaan ensimmäistä kertaa Tanskan pilapiirrosjupakan aikaan. Nyt ajattelen, että uhka on todellinen: missä tahansa päin Eurooppaa voi joutua iskun tai väkivallanteon kohteeksi, jos kritisoi islamia."

Tynkkynen on vakaumuksellinen kristitty. Saako hänen uskontoaan pilkata millä lailla hyvänsä?

"Ihan vapaasti. Olen itsekin kritisoinut kristinuskon piirissä tapahtuvia asioita, esimerkiksi sitä, miten seurakunnissa suhtaudutaan homoseksuaaleihin", hän sanoo.

Tynkkynen on avoimesti biseksuaali. "Parinkympin korvilla tajusin, että ei tässä ole kyse mistään ohimenevästä jutusta. Minulla ei kuitenkaan ollut ketään, kenen kanssa olisin voinut puhua asiasta avoimesti."

Tynkkynen sanoo olleensa syvällä kaapissa siihen asti, kun meni mukaan Big Brotheriin. Silloin kaikki saivat tietää kerralla.

Hänen vanhempansa ovat suhtautuneet hänen suuntautumiseensa "hyvällä asenteella".

"Ehkä se herkkyys tulee siitä, että setäni oli homo, ja Suomen tiukan ilmapiirin vuoksi hän muutti Ruotsiin. Ei hänen elämänsä kauan kestänyt, sillä tuohon aikaan käytiin aidsin alkuvaiheet läpi, ja setäni oli yksi uhreista."

Kun eduskunnassa taannoin äänestettiin tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, lakimuutosta puolsi perussuomalaisista kansanedustajista vain Arja Juvonen.

Tynkkynen ei ole omasta kannastaan varma. "Perussuomalaisilla nuorilla on linjaus, että kaikilla pareilla olisi samat oikeudet, mutta valtion silmissä liitto olisi vain rekisteröity parisuhde ilman tarkempia määrittelyjä. Jos siitä käytetään termiä avioliitto, en tiedä, onko se hyvä, koska se jakaa kansaa kahtia."

Perussuomalaisten arvomaailmasta Tynkkynen sanoo allekirjoittavansa suurimman osan.

"Tuskin kukaan pystyy löytämään puoluetta, joka vastaisi kaikissa asioissa omaa ajattelua. Jos haluaa muuttaa puolueen linjaa joissain asioissa, niin oikea tapa on mennä toimintaan mukaan."

 

Lue pidempi juttu ja katso video Tynkkysestä osoitteesta Nyt.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit