Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Puutalo ja tyhjä moottoritie

Ihmiset
 
Martti Peltonen
Moottoritie on tyhjänä autoista, ja sen vieressä on puutalo. Missä kuva on otettu?
Moottoritie on tyhjänä autoista, ja sen vieressä on puutalo. Missä kuva on otettu? Kuva: Martti Peltonen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Pete Nurmi työskenteli White Nights (suom. Valkeat yöt) -elokuvan lavastajien autokuskina kesällä 1984, joten hänellä ei ollut vaikeuksia havaita, että viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailun kuvassa rakennetaan kulisseja kyseistä elokuvaa varten Katajanokalla.

"Katajanokan kasino esitti suurlähetystöä, jonne päähenkilöt pakenivat romutettuaan ensin kadulla Ladan. Ladat oli vuokralla Konelasta, josta kysyttiin varovasti, että mitä jos autoille sattuu jotain, niin siitähän selvitään rahalla? Niinpä autoja romuttuikin ainakin neljä", hän kertoo.

Myös 44 muuta vastaajaa tunnisti määräaikaan mennessä kuvan paikan, ja monet heistä elokuvankin. Tuolloin Katajanokalla asunut Timo Vanhanen muistaa myös Ladojen kolaroinnit. "Satamakadun ja Laivastokadun risteyksessä kuvattiin lähes koko päivän kohtausta, jossa miliisin sininen Lada ja 'siviili-Lada' törmäävät. Aina tuotiin uudet kolaroimattomat Ladat Konelasta tilalle. Satamakadulla näin myös pääosia esittäneet Mihail Baryšnikovin ja Isabella Rossellinin, jotka eivät kuitenkaan istuneet ajon aikana kolariautoissa."

Pete Nurmi kertoo, että myös suomalaisia elokuva-alan ihmisiä oli seuraamassa kuvauksia. "He katsoivat kateellisena, kun kuvassa olevaa lavastetta tehtiin varmuuden vuoksi pidemmäksi kuin oli tarpeen, jos ohjaaja Taylor Hackford sattuisi haluamaan kääntää kameraa."

Hänen mukaansa kuvauksissa suorastaan haaskattiin rahaa. "Englantilaiset lavastemiehet ihmettelivät rahan haaskausta, kun esimerkiksi Porin Reposaareen rakennettuja kyläkauppalavasteita ei kuvattu ollenkaan. Hurja oli myös Kruununhaan tyhjälle tontille rakennettu silta patsaineen. Se tuotiin Englannista kohtaukseen, joka valmiissa elokuvassa kestää muutaman sekunnin."

Antti Eerikäinen onnistui pikkupoikana jopa keskeyttämään kuvaukset hetkeksi. "Astuin hoitokoiran kanssa ovesta kadulle kuvausten ollessa käynnissä."

Myös lavasteen peittoon jäävä Kesoil on jäänyt monien bongaajien mieleen.

"Asemaa pyöritti Valle Seliverstow, aikansa tunnettu speedway-ajaja", kertoo Kyösti Landén.

HS:n toimittaja   Unto Hämäläinen arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Raimo Ikosen. Hän saa omistuskirjoituksella varustettuna Hämäläisen teoksen Suomi Orwellin vuonna 1984 (HS-kirjat), jossa elokuvasta kerrotaan muun muassa seuraavasti: "Kesällä 1984 Helsingissä, Turussa ja Porissa kuvattiin peräti kuusi viikkoa amerikkalaista elokuvaa Valkeat yöt. Tämä elokuva suututti itänaapuria. Filmin juoni oli neuvostovastainen, ja kaiken huipuksi sen pääosaa esitti balettitanssija Mihail Baryšnikov, joka oli kymmenen vuotta aikaisemmin loikannut Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin."

Tämän viikon arvoituksessa on puutalo moottoritien varrella. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla paikasta muistoja? Bongaa paikka -palstan reviirin mukaisesti kuva on pääkaupunkiseudulta. Lähetä vastauksesi torstaihin 22. 1. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita viestin otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Heikki Kotilainen HS
Valkeat yöt -elokuvan kulissit nousevat Katajanokalle 30. 8. 1984.
Valkeat yöt -elokuvan kulissit nousevat Katajanokalle 30. 8. 1984.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit