Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Viirret hajosi talouspäällikön töihin ja opettaa nyt alppihiihtolupauksia Ruotsissa

Paikallaan oloon kyllästynyt Viirret on ollut opettajana jo kolmessa lukiossa ja kolmessa eri maassa

Ihmiset
 
Tiina Juujärvi
Torvinen Maiju
"Laskija laskee tuloksen ja tekee kaiken työn. Muilla ei ole hitonkaan väliä. Valmentajien tehtävä on vain opastaa oikeaan suuntaan", Tommi Viirret sanoo. Taustalla on Jällivaaran alppilukiolaisia, joista suomalaisella Saku Palanderilla on punainen takki.
"Laskija laskee tuloksen ja tekee kaiken työn. Muilla ei ole hitonkaan väliä. Valmentajien tehtävä on vain opastaa oikeaan suuntaan", Tommi Viirret sanoo. Taustalla on Jällivaaran alppilukiolaisia, joista suomalaisella Saku Palanderilla on punainen takki. Kuva: Torvinen Maiju

Älä vaan käänny nyt, Tommi Viirret ehti ajatella.

Hän syöksyi kohti maalilinjaa ihan italialaislaskijan kannoilla vuoden 2005 freestylehiihdon MM-kisoissa Rukalla. Kilpakumppani kiilasi Viirrettä kohti maalitolppia ja aitoja, jolloin hän nosti toisen suksensa italialaisen suksien väliin. Muualla ei ollut tilaa. Sitten kävi niin kuin Viirret pelkäsi.

Kolme nopeaa

Vinkkejä hiihtolomalaisille

1. Pukeudu lämpimästi ja teroita kantit

"Homma lähtee mukavuudesta! Vaatteiden pitää olla lämpimät ja suksien kanteissa täytyy olla terää, jotta homma on kivaa. Puuteriin valitaan leveät skimbat."

 

2. Pyri laiskan miehen seisontaan

"Yleensä asento on liian takapainoinen. Lyö sääri monon etuläppää vasten ja laita polvet pikkuisen koukkuun. Lantion pitää olla monon päällä, minkä voi mitata sauvalla."

 

3. Paina suksia käännöksessä

"Käännöksessä keskipakoisvoima painaa laskijaa rinnettä vasten. Silloin laskijan täytyy painaa rinnettä, jolloin suksi kääntyy tiukemmin."

"Hän veti heti maalilinjan jälkeen poikittain. Lensin suoraan naamalleni, ja suksi hyppäsi viiden metrin korkeuteen", Viirret, 36, kertoo.

Kaatuminen tuntui ikuisuudelta. "Jalan kuvauksen jälkeen lääkäri sanoi, että nyt on todella lähellä, ettei sääriluu ole tuhannen päreinä."

Viirret oli laskenut freestylehiihdon lajia skicrossia, jossa radalla on hyppyreitä.

"Siinä on neljä tyyppiä samaan aikaan baanalla, lähimmillään kymmenen senttimetrin päässä toisistaan, ja vauhti on 80 kilometriä tunnissa."

Muiden lasku vaikutti omaan tulokseen, eikä laji tuntunut omalta.

Viirret oli temmeltänyt rinteessä koko ikänsä. Kuusivuotiaana hän marssi Hyvinkäällä suksivuokraamon tiskille, jonka yli ei edes nähnyt ja pyysi päästä laskuseuraan. Siitä alkoi ura, joka vei hänet suurpujottelun maailmancup-kisoihin, Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:aan ja alppihiihdon miesten a-maajoukkueen valmentajaksi.

Kova matkustaminen alkoi kyllästyttää, eikä hän halunnut sitä enää koskaan. Entinen laskija keskittyi kansantaloustieteen opintoihinsa Oulun yliopistossa ja pääsi talouspäälliköksi teknologiateollisuusyritykseen.

"En tajunnut sitä silloin, mutta töihin lähtiessä fiilikset eivät olleet parhaat."

Hän sanoi kaverilleen hajoavansa toimistoon. Sen seurauksena hän sai tarjouksen valmentajan paikasta Rukan alppilukiossa, ja otti työn vastaan jo puhelun aikana.

Automatkalla Kuusamoon Viirret mietti elämäänsä.

"Vaikka taas muutin ihan muualle, se tuntui kotiinpaluulta. Mietin, mikä tässä mättää, ja tajusin, että se on paikallaan olo."

Hän oli tottunut matkustamiseen, ja kolme vuotta samassa paikassa sai seinät kaatumaan päälle.

Kuusamossa Viirret sai soiton Narvikin alppilukiosta Norjasta. Sen päävalmentaja soitti siirtyvänsä sivuun ja pyysi hakemaan paikkaa. Viirret oli Narvikissa vain yhden kauden. Norjalainen päävalmentaja ei pystynyt pysymään poissa valmennustyöstä, vaan soitti jo toukokuussa palaavansa takaisin.

Viirret oli harmissaan tempoilusta nuorten puolesta, mutta itse hän otti rennosti. Suomalaista houkuteltiin jo muualle: Jällivaaran alppilukioon Ruotsiin.

Kesällä alppivalmentaja ehti kalastaa harjusta ja lohta ja surffata "armottomasti".

Jällivaarassa neljä valmentajaa vetää harjoitukset rinteessä ja salilla, kuskaa nuoria kisoihin ja huolehtii laskuvälineistä ja kepeistä.

Viirret on yllättynyt siitä, kuinka paljon muut pohjoismaalaiset arvostavat suomalaisia alppivalmentajia. Silti heitä on ulkomailla vain kaksi. "Ehkä norjalaiset ja ruotsalaiset ajattelevat, että kun suomalaisilla ei ole vuoria, heidän on pakko tehdä jotain muuta älyttömän hyvin."

Viirret on vakuuttunut, että Suomen menestys johtuu alppikoulujen yhteistyöstä. Kun lahjakkuudet kerääntyvät yhteen, kaikkien taso nousee. Esimerkiksi norjalaiskoulut kilpailevat toistensa kanssa tosissaan ja jopa kampittavat toisiaan.

Jällivaarassa opiskelee myös kolme suomalaista. Yksi on Kalle Palanderin veljenpoika Saku Palander, joka soittaa välillä Viirretille ja pyytää kaveriksi "paukuttelemaan" eli soittamaan rumpuja.

Vaikka alppihiihdon käännöksessä ei tapahdu paljoa, käytännössä se on vaikeaa. 80 kilometrin tuntivauhdissa käännöksen aloituskin kestää vain sekunnin sadasosia.

Viirret yrittää saada oikean tekniikan laskijan selkärankaan. Valmentajan pulma on saada urheilija ymmärtämään ja tekemään tarkalleen se, mitä valmentaja itse tarkoittaa. "Jos pyytää viittä ihmistä nostamaan kätensä suoraan sivulle, kaikkien kädet ovat varmasti hieman eri tavalla. Kehonhallinta ja mielikuva kehosta on kaikilla erilainen."

Valmentajan paras hetki on, kun urheilija saa ahaa-elämyksen ja lasku paranee.

Muutama vuosi sitten eräs valmennettava kehittyi hiljalleen ilman menestystä, kunnes yhtäkkiä laski Tärnabyssä kisojen nopeimman ajan. "Hän oli laskun jälkeen aivan äimän käkenä. Ensin hän hakkaa päätään seinään ja yhtäkkiä vetää pohjat kisassa, jossa on maailmancupin laskijoita."

Tiina Juujärvi
Jällivaara, Ruotsi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit