Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahkasian sivuilta luovaksi johtajaksi Manhattanille

Teemu Suviala pääsi töihin bränditoimisto Wolff Olinsiin, jonka asiakkaana on muun muassa Microsoft

Ihmiset
 
David Brabyn
Teemu Suviala asuu New Yorkin Brooklynissa, mutta hänen työpaikkansa sijaitsee Manhattanilla. Suviala toivoo, että voi auttaa työssään myös suomalaisia luovia tekijöitä saamaan töitä. "En tee bisnespäätöksiä, mutta suomalaista hyvää suunnittelua voisi hyödyntää."
Teemu Suviala asuu New Yorkin Brooklynissa, mutta hänen työpaikkansa sijaitsee Manhattanilla. Suviala toivoo, että voi auttaa työssään myös suomalaisia luovia tekijöitä saamaan töitä. "En tee bisnespäätöksiä, mutta suomalaista hyvää suunnittelua voisi hyödyntää." Kuva: David Brabyn

Teemu Suviala näki Manhattanin siluetin ensimmäistä kertaa taksissa vuonna 2001.

"Tuntui, että New Yorkissa pitää olla. Sen jälkeen kun tulin kaupunkiin uudestaan, se tuntui hirveän luontevalta", hän muistelee kuubalaisessa drinkkibaarissa East Villagessa.

Kolme nopeaa

Suvialan suosikkipaikat New Yorkissa

1. Five Leaves -ravintola Brooklynissä

"Jos on pitkään pois Brooklynistä ja menee sinne ensimmäisenä iltana ottamaan lasillisen tai syömään simpukat, pääsee heti oikeaan mielentilaan."

 

2.Russian & Turkish Baths

"Saunat ovat kuumia, paikka sopivan nuhjuinen ja palvelu ihanan tylyä. Saunan seinällä on presidentti Martti Ahtisaaren kuva, hän kävi siellä usein YK:n aikoinaan."

 

3.New Yorkin rannat

"New Yorkissa rantaelämä on lähellä, metrolla pääsee Rockaway Beachille surfaamaan, New Jerseyhin voi mennä veneellä. Long Islandilla on rantojen lisäksi taiteilija Jackson Pollockin sympaattinen kotitalo."

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Suviala on matkustanut Helsingistä New Yorkiin lukuisia kertoja ja on työskennellyt kaupungissa eripituisia jaksoja. Suvialan, 38, ja Antti Hinkulan, 38, perustamalla ja omistamalla Kokoro & Moi -nimisellä luovalla toimistolla on tytäryhtiö New Yorkissa ja sen myötä kansainvälisiä asiakkaita.

Nyt Suviala on asettunut New Yorkiin pysyvämmin.

Pari viikkoa sitten Suviala aloitti ison kansainvälisen brändi- ja innovaatiotoimisto Wolff Olinsin luovana johtajana. Vaimo sekä seitsemän- ja yksivuotiaat lapset muuttavat New Yorkiin, kun esikoisen lukuvuosi päättyy keväällä. Sitä ennen Suviala käy useasti Suomessa, sillä hän toimii muun muassa markkinointiviestinnän ja muotoilun Vuoden huiput -palkintoraadin ylituomarina.

"En jännitä muuta kuin sitä, että vanhempi lapsi on täällä ok. Tekeehän se hänelle tiukkaa, kun on juuri saanut ensimmäiset kaverit Suomessa. Hän on kuitenkin ollut täällä aiemminkin, joten tämä ei ole hänelle täysin hyppy tuntemattomaan."

Suvialan pestistä tiedotettiin joulukuussa, mutta keskusteluja Wolff Olinsin ja Kokoro & Moin läheisemmästä yhteistyöstä alettiin käydä jo kesällä. "Kaikki tapahtui nopeasti, mutta käsillä oli niin kiinnostava kokonaisuus, että se piti lähteä katsomaan."

Yli kymmenen ihmisen toimistoksi kasvanut Kokoro & Moi on vastannut Suomessa isoista hankkeista, ja se on myös kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia luovia toimistoja.

Se on suunnitellut muun muassa HSL:n, Helsinki Design Weekin, Torikortteleiden ja Helsingin designvuoden 2012 visuaalisen ilmeen. Yhdysvalloissa se on tehnyt muun muassa Kennedy Centerin festivaali-ilmeitä Washingtonissa.

Kokoro & Moi uudisti Fazer Cafén ilmeen. Sen pakkausten typografia sai inspiraationsa vanhasta Fazer-kahvilan kyltistä.
Kokoro & Moi uudisti Fazer Cafén ilmeen. Sen pakkausten typografia sai inspiraationsa vanhasta Fazer-kahvilan kyltistä.

Nyt Suvialan kuviot ovat isommat. Wolff Olins on ollut yksi brändin rakentamisen edelläkävijöitä yritysviestinnässä. Esimerkiksi jo 1960-luvulla se kehitti Beatlesin Apple-levy-yhtiön brändiä. Nykyisin toimistolla on asiakkaina isoja yrityksiä ja kulttuuri-instituutioita kuten General Electric, Microsoft ja sen Windows-käyttöjärjestelmä, Skype sekä Smithsonian-instituutin lukuisat museot. Se vastasi myös Lontoon vuoden 2012 olympialaisten visuaalisesta ilmeestä.

Wolff Olins vastaa hankkeissa suurista linjoista. Käytännön toteutuksessa se tekee usein yhteistyötä muiden luovien toimistojen kanssa. Tällaisen yhteistyön kautta Suviala tunnettiin Wolff Olinsilla. Suvialan työnä on nyt suunnitella konsepteja ja tuoda yhteen ideoita ja ihmisiä. Oma visuaalinen suunnittelutyö jää vähemmälle.

Suomalaiskollegat kuvaavat Suvialaa omaperäiseksi designeriksi ja vakuuttavaksi puhujaksi, jolla on karismaa. Kokoro & Moin jälki on "visuaalista sämpläämistä", joka erottuu ja rikkoo rajoja. Toimiston kansainvälinen läpimurto oli aikoinaan Koneisto-festivaali, jonka ilmeen se teki monta vuotta. Esimerkiksi Koneiston nettisivuilla aasialaisittain englantia murtava ääni toivotti kävijän tervetulleeksi, minkä jälkeen alkoi linnunlaulu.

Helsingissä syntynyt Suviala asui lapsuutensa Espoossa ja teini-ikänsä Turussa. Hän oli jo nuorena kunnianhimoinen, kelpuutti arvosanoiksi koulussa vain kymppejä, soitti bändeissä, kävi reiveissä, näytteli teatterissa ja piirsi sarjakuvia aamuyöhön. "Underground-kulttuuri kiinnosti, myös kapinointina kodin ja koulun turvallisuutta kohtaan."

Kun Suviala opiskeli Lahden muotoiluinstituutissa, työn kaupallistamista ei juuri opetettu.

Sen Suviala on oppinut työn kautta, mutta hänellä on myyntihenkisyys myös verissä. Yläasteella hän kauppasi muille oppilaille omakustanteena painamiaan sarjakuvia ja osti tuloilla lisää tusseja ja paperia.

Hän tarjosi 15-vuotiaana sarjakuviaan pienkustanteisiin ja muun muassa Pahkasikaan, josta sai oman naiivin ja absurdin Mies Suviala -palstan.

Suviala uskoo, että muillakin suomalaisilla luovilla toimistoilla olisi mahdollisuuksia New Yorkissa, mutta se vaatii hyvää verkostoa. "Erityisesti New Yorkissa pitää olla läsnä. Jos olet poissa, sinua ei ole olemassa. Markkinointi ei toimi, ellei kyseessä ole aivan huipputuote. Useat hankkeet tulevat sattumalta, kavereiden ja tuttavien kautta."

On erotuttava rohkeasti muista ja tehtävä asioita, jotka herättävät kiinnostuksen. "Se voi lähteä pienimuotoisista asioista. Heti ei tarvitse olla brändäämässä New Yorkin kaupunkia."

Hannu Pöppönen
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?