Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riitta Nikula matkasi ympäri Suomea kuvaamassa toista sataa rivitaloaluetta

Asukkaat suhtautuivat kaikkialla ystävällisesti taidehistorian emeritaprofessorin projektiin

Ihmiset
 
Pauli Jokinen
Sirpa Räihä HS
Riitta Nikula asui perheineen 26 vuotta Tapiolassa Iltaruskontiellä. Hänen mielestä rivitaloasumisessa ei ikinä saa omaa tahtoa läpi, vaan pitää osata tehdä kompromisseja.
Riitta Nikula asui perheineen 26 vuotta Tapiolassa Iltaruskontiellä. Hänen mielestä rivitaloasumisessa ei ikinä saa omaa tahtoa läpi, vaan pitää osata tehdä kompromisseja. Kuva: Sirpa Räihä HS

Riitta Nikula seisoo Tapiolassa Iltaruskontien rivitalojen pihalla, jotka ovat Nikulalle erityisen rakkaita, sillä hän asui perheineen niissä 26 vuotta.

Talot on suunnitellut maineikas arkkitehtipariskunta Kaija ja Heikki Siren. Omien kulmien lisäksi kaikki muutkin suomalaiset rivitalot ovat Nikulan intohimo. Joulukuussa ilmestyi hänen tekemänsä kirja Suomalainen rivitalo – Työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura).

Kolme nopeaa

Helsingin hienoimmat rivitaloalueet

1Maunula

"Etenkin Hilding Ekelundin suunnittelema Sahanmäen alue on hirvittävän hieno. Hän suunnitteli rivitalot hauskasti rinteeseen."

 

2Vanha Herttoniemi

"Siellä on erikoisuutena se, että korkeat kerrostalot, omakotitalot ja matalat rivitalot ovat kaikki sulassa sovussa maisemassa. Sinne kannattaa mennä pyöräilemään kesäisenä aamuyönä."

 

3Kulosaari

"Siellä on Suomen ensimmäiset rivitalot. Siellä on myös paljon hienoja huviloita, ja Kulosaaressa on helppo liikkua jalan."

Nikula muistelee, kuinka perheen pojat leikkivät Iltaruskontien suurilla pihoilla. Pojista kaksi on julkisuudessakin tuttuja. Jone Nikula on toimittaja-juontaja ja Stuba Nikula Helsingin kulttuurijohtaja.

"Täällä kulmakunnan pojat Jonen johdolla kävivät läpi kaikki ristiretket. Kun tuonne mäkeen rakennettiin hiekkalaatikon ympärille aitaus, pojat ristivät sen Auschwitziksi. Tuolla talon toisella puolella oli hienoja lumilinnoja", Riitta Nikula muistelee.

Nikula on taidehistorian emeritaprofessori ja hän on vuosikaudet tutkinut työkseen rakentamista ja arkkitehtuuria. Vuonna 1981 valmistunut väitöskirja käsitteli 1920-luvun kaupunkirakentamista.

Joulukuussa ilmestynyttä kirjaansa varten Nikula on kiertänyt Suomea Lappia ja itärajaa myöten. Ulkomailla hän on tutustunut rivitaloihin muun muassa Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Saksassa ja Englannissa.

"Kirjan tekeminen oli rakas huvi, kesällä on kivaa kiertää Suomea."

Nikulalla oli laukussaan tai taskussaan pieni Leica-kamera, ja kirjassa on toista sataa hänen ottamaansa valokuvaa. Nikula jututti rivitalojen asukkaita, ja sai matkoiltaan tarinoita kirjoihinsa.

"Ihmiset suhtautuivat aina ystävällisesti, kun kerroin mitä olen tekemässä. He esittelivät omia asuntojaan ja siirsivät autoja pois tieltä, että saan parempia kuvia", Nikula kertoo.

Rivitalojen historian voidaan katsoa Suomessa alkaneen 1910-luvulla. Asuntopoliittiseen keskusteluun ilmaantui silloin sana rivitaloaate. Suomen ensimmäiset rivitalot, niin sanotut Ribbingshoffin talot, valmistuivat Helsingin Kulosaareen vuonna 1918.

"Ensimmäiset työväenrivitalot rakennettiin Tampereelle Viinikkaan vuonna 1919. Eliel Saarinen suunnitteli Munkkiniemeen ja Haagaan paljon rivitaloja, mutta niistä ei valmistunut kuin muutama Hollantilaisentielle", Nikula sanoo.

1930-luvulla Alvar Aalto suunnitteli rivitaloja muun muassa Paimion parantolan ja Sunilan tehtaan työntekijöille.

Nikula luonnehtii näitä alueita kokonaistaideteoksiksi.

Rivitaloasuminen yleistyi sotien jälkeen, jolloin oli suuri asuntopula.

"Silloin kehitettiin paljon alle sadan neliön Arava-rivitaloja, jollaisesta mekin 1970-luvulla sitten ostettiin asunto Tapiolasta. 1950-luvulla asuntosäästäminen teki Suomesta asunnonomistajayhteiskunnan."

Nikulat muuttivat Tapiolaan rivitaloon, koska kaipasivat tilaa. Riitta ja hänen oikeuskanslerinakin työskennellyt miehensä Paavo Nikula tarvitsivat omat työhuoneet. Aikaisemmin he asuivat Helsingin keskustassa kaksiossa.

"Tapiola oli silloin todella huonossa maineessa. Se oli kaikkein korneinta keskiluokkaisuutta, mitä pystyi kuvittelemaan."

Tapiolan rivitalot olivat kuitenkin turvallinen ympäristö lapsille.

"Pihapiirin yhteisöllisyys oli upeaa. Lapsilla oli koulu vieressä ja kaverit pihalla, ei tarvinnut viedä harrastuksiin. Kun lapset kasvoivat ja eteiseen alkoi tulla kamala määrä 45-numeroisia saappaita, se alkoi käydä hieman ahtaaksi", Nikula muistelee naureskellen.

Kun lapset varttuivat aikuisiksi, Riitta ja Paavo Nikula palasivat Helsingin Kruununhakaan ja kerrostaloon.

Nikula suunnittelee parhaillaan rivitaloista näyttelyä, joka on Arkkitehtuurimuseossa huhti–toukokuussa.

Näyttelyyn yritetään löytää filmejä, joissa rivitaloja rakennetaan. Lisäksi näyttelyssä on tietoa rivitaloista, valokuvia ja pienoismalleja.

Riitta Nikula
Hilding Ekelundin suunnittelemia taloja Maunulan Sahamäessä. "Ekelund suunnitteli rivitalot hauskasti rinteeseen."
Hilding Ekelundin suunnittelemia taloja Maunulan Sahamäessä. "Ekelund suunnitteli rivitalot hauskasti rinteeseen."

Riitta Nikula
Ribbingshoffin talot Kulosaaressa olivat Suomen ensimmäiset rivitalot. "Kulosaaressa on Ribbingshoffin talojen lisäksi myös paljon hienoja huviloita ja siellä on helppo liikkua jalan."
Ribbingshoffin talot Kulosaaressa olivat Suomen ensimmäiset rivitalot. "Kulosaaressa on Ribbingshoffin talojen lisäksi myös paljon hienoja huviloita ja siellä on helppo liikkua jalan."

Riitta Nikula
Arkkitehti Oiva Nummialan suunnittelema rivitalo Karhutiellä Herttoniemessä. "Herttoniemessä on erikoisuutena se, että siellä on korkeat kerrostalot, omakotitalot ja matalat rivitalot sulassa sovussa."
Arkkitehti Oiva Nummialan suunnittelema rivitalo Karhutiellä Herttoniemessä. "Herttoniemessä on erikoisuutena se, että siellä on korkeat kerrostalot, omakotitalot ja matalat rivitalot sulassa sovussa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit