Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin kokeneinta hinausyrittäjää huolettaa: Rekkaralli on lähtenyt käsistä

Kari Sadinmaa käy talvisin vetämässä rekan takaisin tielle noin kerran viikossa

Ihmiset
 
Tiina Juujärvi
Maiju Torvinen
Kari Sadinmaa vetää talvisin yhden rekan penkasta tielle joka viikko. Ulosajoja sattuu muutamia myös kesällä. Muoniossa kaatui viime kesänä viikon välein kaksi betoniautoa kyljelleen samassa paikassa.
Kari Sadinmaa vetää talvisin yhden rekan penkasta tielle joka viikko. Ulosajoja sattuu muutamia myös kesällä. Muoniossa kaatui viime kesänä viikon välein kaksi betoniautoa kyljelleen samassa paikassa. Kuva: Maiju Torvinen

Betoniauto, jota vedetään liinoilla pystyyn. Rotkon reunalla kaiteeseen nojaavat ruttaantuneet autot: henkilöauto ja kaksi rekkaa. Lastulevyjen täyttämä penkka.

Nämä kännykkäkuvat kuuluvat Lapin pitkäaikaisimmalle hinausyrittäjälle Kari Sadinmaalle, 54. Nyt muoniolainen on huolissaan.

Sadinmaan mukaan Länsi-Lapin läpi Pohjois-Norjaan ajavat rekat suistuvat tieltä yhä useammin. Suurin osa niistä on Itä-Euroopasta.

Valtatie 21 ei riitä enää kovalle liikenteelle. Kerran Sadinmaan ajaessa Enontekiöllä tiessä oli niin suuri kuoppa, että tavarat putosivat hinausauton hytissä hyllyltä.

Yhtenä talvena hän veti penkasta viisitoista rekkaa pelkästään Kolarin Lietorovan kylältä.

"Eräs kuski ajoi autonkuljetusauton ojaan menomatkalla ja samaan paikkaan vielä tullessakin."

Kari Sadinmaa
Hinaajat kampesivat kyljelleen kaatuneen betoniauton pystyyn Muoniossa syyskuussa.
Hinaajat kampesivat kyljelleen kaatuneen betoniauton pystyyn Muoniossa syyskuussa.

Liikennettä lisäävät norjalaisrekat, jotka käyttävät Suomen länsirajaa sisäiseen liikenteeseensä. Ne tulevat Suomeen pohjoisesta, poistuvat Ruotsin puolelle Kolarin kohdalta ja jatkavat Etelä-Norjaan. Kun autot välttyvät lautoilta ja mutkaisilta teiltä, ne säästävät ajassa päivän tai kaksi.

Rekat kuljettavat norjalaisten kotitalousjätettä Oulussa ja Ruotsissa sijaitseviin polttolaitoksiin, mutta jätettä useammin ne ovat täynnä kalaa.

"Joskus kalat ovat olleet pitkin ojanpenkkaa, ja niitä on nostettu kaivinkoneella roskalavoille."

Ojaanajon jälkeen lähes jokainen kuski kertoo väistäneensä keskellä tietä ajanutta vastaantulijaa.

"Kohtaamisissa pitää hiljentää, mutta kapealla tiellä ei kestä mennä liian reunaan. Tie imaisee helposti."

Leveä tie estäisi osan ojaanajoista, mutta kaikilla ulkomaalaisilla ei silti ole kokemusta talvella ajamisesta. Sadinmaa on vetänyt liikkeelle rekkoja parkkipaikoilta, joilla kuskit huudattavat autoa kaasu pohjassa.

"Siinä tarvitaan humpautuksen taitoa. Ajajan täytyy antaa autolle vähän kaasua, päästää se takaisin ja toistaa liikettä."

Osa itäkuskeista on huonossa asemassa: heillä ei ole vaatteita Lapin talveen, vakuutusta tai rahaa. Eräs ajaja astui ulos rekasta 30 asteen pakkasessa farkuissa, hupparissa ja kesälenkkareissa.

"Kyseessä on ihmisten hyväksikäyttö. Miten ulkomaankeikalla voi olla rekkakuski, jolla on 15 tai 50 euroa rahaa taskussaan?"

Enontekiön poliisin mukaan suurin osa ojaan ajaneista rekoista on Itä-Euroopasta. Lisäksi suomalaisissa ja länsieurooppalaisissa rekoissa on usein itäeurooppalainen kuljettaja.

Kari Sadinmaa
Levykuormaa kuljettanut rekka makasi katollaan lokakuussa Enontekiöllä. Sen haki pois virolainen hinausauto.
Levykuormaa kuljettanut rekka makasi katollaan lokakuussa Enontekiöllä. Sen haki pois virolainen hinausauto.

Monet itärekat tulevat tyhjinä etelästä ja odottavat parkkipaikoilla Norjasta tulevaa kuormaa, joka tuodaan Norjan liikenteeseen sopivalla rekalla.

Autot pumppaavat polttoainetta autosta toiseen, mikä ei jätä rahaa Suomeen.

Sadinmaa vetää talvisin rekan takaisin tielle noin kerran viikossa. Kaatuneita on vain muutama.

Jos raskaat autot ovat kaatumaisillaan, ne tarvitsevat kaksi hinausautoa. Siksi Sadinmaa tekee usein yhteistyötä ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa samoilla onnettomuuspaikoilla. Kieli ei ole ongelma.

"Ei siinä tarvitse paljon puhua. Olemme olleet niin kauan näissä hommissa."

Kun muoniolainen kertoo ikävimmästä näkemästään tapauksesta, hän madaltaa ääntään.

"Onhan niitä ollut itsemurhajuttuja täälläkin."

Muutama vuosi sitten Sadinmaan veli oli käymässä Kilpisjärvellä. Eräs nainen ajoi henkilöautonsa tankkiauton keulaan, ja veli tuli paikalle ensimmäisenä.

"Henkilöauto tuotiin ruumiin kanssa pois, ja minä hain tankkiauton. Tankkiauton kuski ajoi viimeisen reissunsa silloin ja lopetti työnsä siihen."

Hinausyrittäjä pelkää, että Länsi-Lapin rekkaralli johtaa pahimpaan.

"Minä, pelastuslaitos ja muut pelkäämme, että joku kuolee tai sattuu vaikka keulakolari."

Kari Sadinmaa
Henkilöauto ja kaksi rekkaa ruttaantuivat kasaan Enontekiön Muotkatakassa lokakuussa. Ne erotti rotkosta vain kaide.
Henkilöauto ja kaksi rekkaa ruttaantuivat kasaan Enontekiön Muotkatakassa lokakuussa. Ne erotti rotkosta vain kaide.

Hänelle itselleen elämä hymyilee. Sadinmaa lopetti muutama vuosi sitten stressaavan huoltoasemanpidon, jonka oli aloittanut 17-vuotiaana. Entinen leskimies nauttii uuden vaimonsa kanssa Muonion verkkaisesta elämästä.

"Muonio on länsirajan keskipiste. Täältä kun lähtee, lähikuntiin on suunnilleen 80 kilometriä: Enontekiöön, Kittilään ja Kolariin."

Sadinmaalla on myös 18-vuotias tytär. Hän alkoi isänsä yllätykseksi opiskella logistiikkaa Rovaniemellä ja haluaa hinausauton kuljettajaksi.

"En tiedä, mistä hän sai sen päähänsä, mutta en voinut kieltääkään", rauhallinen mies kiertelee, mutta näyttää vähän tyytyväiseltä.

Tiina Juujärvi
Muonio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit