Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentaristi Reijo Nikkilä oli valmis kuolemaan tšekkien kanssa Prahassa 1968

Toimittaja-ohjaaja palkittiin elämäntyöstään DocPoint-festivaalilla, jossa näytetään hänen teoksiaan

Ihmiset
 
Heidi Piiroinen / HS
Reijo Nikkilä ei seuraa enää ajankohtaisia keskusteluita Venäjän tilanteesta. Se on niin kaluttu luu, ettei kukaan pysty sanomaan aiheesta mitään uutta.
Reijo Nikkilä ei seuraa enää ajankohtaisia keskusteluita Venäjän tilanteesta. Se on niin kaluttu luu, ettei kukaan pysty sanomaan aiheesta mitään uutta. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

"Otetaan  Pena toi venäjä, se on tulevaisuuden kieli." Kymmenvuotias Reijo Nikkilä, kommunistin poika Kärkölästä, oli oikeassa, kun hän ehdotti luokkakaverilleen, että he ottaisivat pitkäksi kielekseen saksan sijasta venäjän. Vuosi oli 1950, ja naapurimaata hallitsi Stalin.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Nikkilä matkusti ensikertaa Neuvostoliittoon, Unesco-stipendiaattina Leningradiin. Siitä lähtien Neuvostoliitto ja Venäjä ovat seuranneet koko ajan hänen mukanaan, välirikoista huolimatta.

Kolme nopeaa

Reijo Nikkilän oivalluksen hetket

1. Leningrad 16. 11. 1958
"Vihdoinkin Neuvostoliitossa. Täältähän saa 18-vuotias viinaa ilman korttia kioskista, ja kun myy farkut, saa 30 pulloa vodkaa."

2. Praha 21. 8. 1968
"Fasistit, fasistit! Prahalaiset huutavat vieressäni Prahan radion luona, kun tankki ajaa kohti väkijoukkoa. Huomasin raivoavani heidän kanssaan." 

3. Helsinki 26. 1. 2015
"Muistelen Mariupolia 25 vuotta sitten. Haastattelin Zhdanovin poikaa, Stalinin ex-vävyä. Jos olisin siellä nyt, toistaisin varmaan epätoivoisen Praha-huutoni."

Toimittaja-dokumenttiohjaaja Reijo Nikkilä sai keskiviikkona Docpoint-elokuvafestivaalin yhteydessä Apollo-palkinnon elämäntyöstään. Suurin osa siitä on tehty Suomen itärajan takana.

Nikkilä opiskeli Leningradissa vuoden 1958. Valtaa piti silloin Nikita Hruštšov.

"Se oli suotuisa aika tulla Neuvostoliittoon. Stalin-kultin purkamisen jälkeen elettiin maan ensimmäistä perestroikaa, niin sanottua suojasäätä. Mutta kukaan ei puhunut Stalinin vainoista", Nikkilä muistelee.

Nikkilä joutui kuitenkin itse kokemaan, että Stalinin perintö oli yhä voimissaan. Nikkilä oli kihloissa ukrainalaisen Tamaran kanssa, ja pariskunta aikoi naimisiin. Sitten Tamara katosi, yhtäkkiä. Myöhemmin Nikkilä sai häneltä lyhyen kirjeen, jossa hän kertoi joutuneensa karkotetuksi Kirgisiaan. Sen koommin Nikkilä ei ole kuullut Tamarasta.

Nikkilä on varma, että ainoa syy karkotukseen oli suhde länsimaiseen mieheen.

"Olen kantanut syyllisyyttä, mutta me oltiin niin nuoria silloin ja ajateltiin vain, että tämä on meidän kohtalomme."

Nikkilästä kasvoi innokas kommunisti, puolueenkin jäsen hetkeksi. Hän sai 1960-luvulla ensimmäisen toimittajan pestinsä Neuvostoliiton uutistoimistosta Tassista, jolla oli konttori Tehtaankadulla Neuvostoliiton lähetystöä vastapäätä.

Nikkilä lähti kielikurssille Prahaan elokuussa 1968. Hän oli paikalla, kun Neuvostoliiton tankit jyräsivät kaupungin kaduille.

Nikkilä kantoi olallaan nauhuria ja piti toisessa kädessä alkeellista Minolta-valokuvakameraa. Docpointin ohjelmistossa nähdään Nikkilän kokoama elokuvasarja, josta esitettiin eilen hänen dokumenttinsa Praha 21. 8. 1968. Se on koostettu myöhemmin Nikkilän materiaaleista.

Äänen laatu on surkea, mutta nauhalta kuulee, että Nikkilä oli muutaman metrin päässä palavista tankeista. Hän ei edelleenkään suostu paljastamaan, miten paljon itse osallistui sabotointiin. "Olin šokissa ja valmis kuolemaan tšekkien kanssa."

Nikkilä alkoi vihata Neuvostoliittoa. Hän erosi Tassin palveluksesta, mutta pääsi Yleisradioon töihin.

Pian uuden vuosikymmenen vaihtuessa Nikkilä oli kuitenkin jo tyyntynyt. Hän liittyi uudelleen Suomen Kommunistisen puolueen (Skp) jäseneksi. "Sitä on vaikea selittää itsellekin."

Hän aloitti Ylen Moskovan kirjeenvaihtajana – ja vaikeni Tšekkoslovakiasta. "Suurempi kysymys kuuluu, miksi koko Suomi vaikeni."

Vuodet kuluivat reaalisosialismissa, mutta 1980-luvun puolivälissä taiteilijoiden keskuudessa alkoi kihistä. Nikkilä seurasi läheltä. Hän ystävystyi muun muassa rock-muusikko, kulttuurivaikuttaja Artjom Troitskin kanssa. Niinä vuosina Nikkilä hylkäsi Skp:n viimeisen kerran.

Elokuussa 1991 Nikkilä oli kuvaaja Kari Aholan kanssa Moskovassa, kun neuvostovalta murtui. Taas kerran kadulla, ihmisten parissa, mutta paljon kyynisempänä kuin 1968 Prahassa. Tätä Ylen Asta Pystysen leikkaamaa materiaalia on nähtävissä Nikkilän dokumentissa Elokuun vallankumous, joka syntyi tuoreeltaan elokuun lopulla 1991.

Nikkilän kokoaman dokumenttisarjan pysäyttävin elokuva on 2011 valmistunut Marina Goldovskajan ohjaama A Bitter Taste of Freedom (Vapauden katkera maku). Se on intiimi henkilökuva 2006 murhatusta toimittaja Anna Politkovskajasta, jonka Nikkiläkin tunsi läheisesti.

Nikkilä, 75, hörppii kaakaota Helsingin keskustassa. Hän on vähän uupunut, vaikka hänet onkin helppo innostaa muistelemaan. Viime vuosi oli vaikea.

"Olin aivan sairaana Ukrainasta. Otin sen niin raskaasti."

Venäjä on jakaantunut, ja rajat ovat Nikkilän mukaan tulleet selvemmiksi kuin koskaan ennen. Nikkiläkin on päätynyt katkaisemaan vanhoja ystävyyssuhteita, mutta Venäjästä on mahdoton päästää irti.

 

Lue HS Teemasta näyttelijä Jussi Nikkilän reportaasi Moskovasta, jonne hän matkusti isänsä kanssa.
 

Nikkilän dokumentit Elokuun vallankumous 1991 sekä Zhdanov – Stalinin suosikki Docpoint-festivaalilla tänään torstaina 29. 1. kello 17, Andorra (Eerikinkatu 11).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit