Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sari Kuvajasta tuli terroristi – kertoi ulkomailla Suomen metsähakkuista 1993

Greenpeace ilmoitti perustavansa Suomen-toimiston tammikuussa 1989, "moni pelkäsi, koska meitä ei voinut kontrolloida"

Ihmiset
 
Kai Gustafsson HS
Islantilaisten valaanlihakonttien pysäyttäminen kesällä 1988 Helsingin Länsisatamassa oli sysäys Greenpeacen Suomen-osaston perustamiselle seuraavana vuonna.
Islantilaisten valaanlihakonttien pysäyttäminen kesällä 1988 Helsingin Länsisatamassa oli sysäys Greenpeacen Suomen-osaston perustamiselle seuraavana vuonna. Kuva: Kai Gustafsson HS
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on ympäristöjärjestö Greenpeacen Suomen-osaston ensimmäinen metsävastaava Sari Kuvaja.

Islantilaisten valaanlihakonttien pysäyttäminen Helsingin Länsisatamaan kesällä 1988 oli suomalaisten ensimmäinen kokemus ympäristöjärjestö Greenpeacen toiminnasta. Se oli myös sysäys Suomen-osaston perustamiseen seuraavana vuonna.

Valaanlihaisku sai myönteisen vastaanoton. Siitä ei ollut vaaraa, koska se kohdistui ulkomaiseen kohteeseen. Tammikuussa 1989 asianajaja Matti Wuori valmisteli osaston sääntöjä. Hän epäili, etteivät suomalaiset välttämättä hyväksy iskua, joka kohdistuisi suomalaiseen kohteeseen, koska "virkavallan pelko ja kunnioitus ovat täällä aivan toisella tasolla kuin muualla Euroopassa" (HS 29. 1. 1989).

Tämä todentui muutaman vuoden kuluttua Greenpeacen aloitettua metsäkampanjansa. Ne henkilöityivät järjestön ensimmäiseen metsävastaavaan Sari Kuvajaan.

"Meihin kohdistui paljon odotuksia ja ihmettelyä. Moni pelkäsi, koska meitä ei voinut kontrolloida", Kuvaja muistelee.

Greenpeace halusi haastaa auktoriteetteja. Sellaiseen ei Suomessa ollut totuttu.

Kuvaja tuli Greenpeaceen kesällä 1990. "Olin valmistumassa metsänhoitajaksi, kun näin työpaikkailmoituksen Helsingin Sanomissa. Tuli heti tunne, että tähän on päästävä mukaan."

Toiminta alkoi pienellä joukolla. "Opettelimme, mitä on kansainvälinen kampanjointi. Suomalaiset järjestöt toimivat tuolloin hyvin kotolähtöisesti."

Iskulause tuli Ruotsista: Sanoista tekoihin.

Ensimmäinen isku kohdistui Sunilan paperitehtaaseen Kotkassa vuonna 1991. Teemana oli sellun kloorivalkaisun vastustaminen.

Aktivistit patosivat tehtaan jätevesiputken ja veivät toimittajat bussilla paikalle. Tunnelma kuitenkin kuivui nopeasti, kun selvisi, että meneillään olikin kloorittoman sellun koeajo.

Kuvajan mielestä isku onnistui. Se nosti kloorivalkaisun keskusteluun. ja myöhemmin sen käyttö loppui.

"Greenpeace oli yksi tärkeä tekijä potkimassa asiaa eteenpäin", Kuvaja miettii.

Isku lujitti yhdistystä: "Se sitoutti. Koimme, että nyt mekin olimme Greenpeace-perhettä."

Metsäteollisuuden ytimeen osui saksalaisessa Der Spiegel -lehdessä vuonna 1993 julkaistu haastattelu, jossa Kuvaja kertoi Suomessa hakattavan aarniometsää. Nousi valtava kohu, ja teollisuus iski raivolla takaisin.

Kampanja kävi suomalaisen metsäteollisuuden kukkarolle keskellä 1990-luvun lamaa. Vastakkain olivat luonto sekä teollisuus ja työpaikat. Kuvajasta tehtiin oman pesän likaaja.

"Minua nimitettiin isänmaan petturiksi ja terroristiksi", Kuvaja sanoo. Hänet kutsuttiin kuultavaksi eduskuntaan, jossa tentattiin, miksi hän oli mennyt puhumaan Suomen asioista ulkomaisille toimittajille.

Vähitellen asenneilmapiiri muuttui. Alkoi tulla hedelmällistä vuoropuhelua järjestöjen ja teollisuuden kanssa. Yrityksillä ei ole enää varaa ylenkatsoa ympäristö- ja ihmissuhdeasioita.

Myös järjestöt ovat muuttuneet. "Kansainvälisyys ei ole enää mörkö vaan itsestäänselvyys", Kuvaja sanoo.

Kuvaja lähti Greenpeacesta vuonna 1996. Seuraavana vuonna hän perusti oman konsulttiyrityksen, joka keskittyy yritysvastuuseen. Hän seuraa ihaillen järjestön nykyistä toimintaa, joka haastaa auktoriteetteja edelleen.

"Eikä näytä siltä, että työt loppuisivat. Metsien rinnalle on tullut uusia asioita, kuten ilmastonmuutos ja alihankintaketjut."

Kuvaja muistelee Greenpeacen alkuaikoja hymy huulillaan. "Me teimme jotakin ihan uutta. Emme lannistuneet, vaikka saimme tappouhkauksia. Välillä kyllästytti, kun tuntui, ettei keskustelu etene. Nyt kun välissä on etäisyyttä, huomaa, että on saanut jotakin aikaan", hän sanoo.

OIKAISU 30.1.2015: Kirjoituksessa mainitaan virheellisesti Sunilan paperitehdas. Sunila on sellutehdas.

Marja Seppänen-Helin Lehtikuva
Sari Kuvaja kampanjoi myös Kanadan avohakkuita vastaan Esplanadilla helmikuussa 1994.
Sari Kuvaja kampanjoi myös Kanadan avohakkuita vastaan Esplanadilla helmikuussa 1994.
Jarmo Matilainen HS
Matti Wuori valmisteli Greenpeacen Suomen-osaston sääntöjä tammikuussa 1989.
Matti Wuori valmisteli Greenpeacen Suomen-osaston sääntöjä tammikuussa 1989.
Hannes Heikura HS
Greenpeace tempaisi Kemiran pääkonttorin pääovella Vuorikemian päästöjen vuoksi elokuussa 1989. Se oli ympäristöjärjestön toinen tempaus Suomessa.
Greenpeace tempaisi Kemiran pääkonttorin pääovella Vuorikemian päästöjen vuoksi elokuussa 1989. Se oli ympäristöjärjestön toinen tempaus Suomessa.
Heikki Kotilainen HS
"Hallituksen päättäessä ydinvoimasta, osoittivat Greenpeacen aktivistit Senaatintorilla mieltään ministerinaamarit päässään", kertoi HS 26. helmikuuta 1993.
"Hallituksen päättäessä ydinvoimasta, osoittivat Greenpeacen aktivistit Senaatintorilla mieltään ministerinaamarit päässään", kertoi HS 26. helmikuuta 1993.
Juhani Niiranen HS
Sari Kuvaja
Sari Kuvaja
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit