Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laservalon keksijä ja kehittäjä

Charles Townes 1915–2015

Ihmiset
 
Timo Paukku Jarmo Wallenius
Charles Townes
Charles Townes

Laserin kehittänyt Charles Hard Townes kuoli 99-vuotiaana tiistaina 27. tammikuuta Berkeleyssä Kaliforniassa. Hän oli syntynyt 28. heinäkuuta 1915 Greenvillessa Etelä-Carolinan osavaltiossa.

Townes valmistui fyysikoksi 1936 Duken yliopistossa ja tohtoroi Caltechissa 1939.

Vuonna 1951 hän keksi, miten tuotetaan puhdas lyhytaaltoinen ja korkeataajuuksinen valopulssi. Sen kehittely johti lopulta ensimmäiseen laseriin. Sitä käytetään nyt yleisesti lääketieteessä, televiestinnässä, viihteessä ja tieteissä.

Townes toimi tutkijana 1950-luvulla Columbian yliopistossa ja Bellin puhelinlaboratoriossa. Hän selvitteli lyhyiden aallonpituuksien molekyylien eri energiatiloja.

Townes halusi kiihkeästi kehittää laitteen, joka tuottaisi voimakasta mikroaaltosäteilyä. Laitteella voisi silloin tutkia atomeja ja molekyylejä. Hänen ongelmansa oli, miten hän saisi viritetyt atomit yhteen niin, etteivät ne lentäisi pois kaasunäytteestä.

Keksintönsä avulla hän pystyi erottamaan viritetyt ja virittämättömät molekyylit, ja keräämään niitä. Kun mikroaalto kulki kaasun läpi, se stimuloi atomit lähettämään mikroaaltosäteilyä takaisin koherentissa muodossa.

Townes rakensi oppilaidensa kanssa vuonna 1954 laitteen, jossa oli ammoniakkikaasua. Hän kutsui laitettaan maseriksi.

Townes kehitti 1958 saman idean avulla laitteen, joka toimi näkyvän valon alueella. Siinä hän käytti peilejä kaasua sisältävän putkilon molemmissa päissä. Ne vahvistavat valoa. Näin saatiin aikaan optinen maser.

Townes nimettiin 1959 korkeaan virkaan puolustusministeriöön. Se hidasti yrityksiä kohentaa maseria. Niinpä toinen henkilö eli Theodore Maiman esitteli ensimmäisenä laserin, joka perustui Bellin patenttiin vuonna 1960.

Townes kuitenkin jakoi fysiikan Nobelin 1964 laserin keksimisestä kahden venäläisen kanssa. Aleksandr Prokhorov ja Nicolai Basov keksivät myös maserin, Townesista riippumatta.

Elämänsä loppupuolen Townes kehitti laseria erityisesti tähtitieteen avuksi. Lasertekniikan avulla avaruudesta on löytynyt molekyylejä. Laserin avulla on voitu laskea myös tähtien ja mustien aukkojen kokoa.

Townes sai lähes 80-vuotisella urallaan ainakin 25 tiedepalkintoa Yhdysvalloissa ja lukuisia muita maailmalta. Hän oli myös Venäjän tiedeakatemian jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!