Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivi Kärkkäinen on Kansallisoopperan kummastus, jonka budjetit pitävät

Entinen toimittaja ei osaa laulaa, tanssia eikä soittaa ammattimaisesti, mutta johtaminen sujuu

Ihmiset
 
Vierastatko oopperaa? - Kansallisoopperan pääjohtaja luettelee pinttyneimmät ennakkoluulot
Vierastatko oopperaa? - Kansallisoopperan pääjohtaja luettelee pinttyneimmät ennakkoluulot
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen täyttää 60 vuotta perjantaina 30. tammikuuta ja suuntaa Karibialle. Sitä ennen hän kertoi HSTV:lle kolme virheellisintä ja pinttyneintä ennakkoluuloa, jotka Kansallisoopperaan usein liitetään. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Sirpa Räihä, leikkaus: Arttu Luhtala.

Kummallista! Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen on rauhoittanut oopperakuohuja yli seitsemän vuoden valtakaudellaan. Budjetti piti taas 2014, vaikka julkinen tuki niukentui.

Nurinoita kuuluu silti.

Kolme nopeaa

Mitä odotat eniten Kansallis- oopperassa 2015?

1 " Tero Saarisen koreografia Jean Sibeliuksen Kullervoon. Produktion kantaesitys on 13. helmikuuta ja se sopii niin oopperan kuin baletin ystäville."

 

2 " Kaija Saariahon Émilie-ooppera kertoo tiedenaisesta (markiisitar Émilie du Châtelet 1706–1749). Suomen ensiesitys on 2. huhtikuuta."

 

3 " Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus on avaus musikaalin puolelle ja mahdollisuus tavoittaa jälleen uutta yleisöä. Ensi-ilta on 4. syyskuuta ja esityksiä on peräti 45."

"Musikaali, elokuvamusiikki ja heavy metal ovat Kansallisoopperan tulevaisuus. Surullista", kapellimestari ja New Generation Operan taiteellinen johtaja Ville Matvejeff on twiitannut.

Reaktio kohdistui Kansallisoopperan tuleviin tuotantoihin: Andrew Lloyd Webberin Oooperan kummitus -musikaaliin, Pieni merenneito -balettiin elokuvasäveltäjänä tunnetun Tuomas Kantelisen musiikin kera sekä Apocalyptica-heviyhtyeeltä tilattuun Indigoon.

Onko Kärkkäinen usuttanut taiteelliset johtajansa eli ainakin vuoteen 2020 jatkavan Lilli Paasikiven ja Kansallisbaletin vuonna 2018 jättävän Kenneth Greven kaupallisuuteen?

"En ole. Ohjelmisto on hyvässä balanssissa, kaikkea ei ole vielä kerrottu. Johtoryhmässä olemme toki puhuneet oman rahoituksen lisäämisestä lipunmyynnin ja produktioiden vuokratulojen keinoin, kun julkinen tuki vähenee", tänään 60 vuotta täyttävä pääjohtaja kertoo.

Vuosia väännetty tallennesopimus tuonee lisää yleisöä. Tuotantoja välitetään yhä useammin televisiossa, radiossa, verkossa ja elokuvateattereissa.

"Ja viiden viime vuoden aikana olemme esiintyneet 250 kertaa Helsingin ulkopuolella. Pienoisoopperoita on esitetty Inarissa asti, taiteilijat vierailevat kouluissa ja hoivalaitoksissa ja balettienergiaa pojille -demot eka- ja tokaluokkalaisille ovat tuoneet poikia balettitunneille."

Suomen kieltä ja tiedotusoppia lukenut lisensiaatti opetti vielä 1980-luvulla Tampereen yliopistolla toimittajia ja näyttelijöitä hyvään äänenkäyttöön eikä taatusti ajatellut uraa oopperassa.

"Oli yliopistoura, tv-toimittajaura esimerkiksi Ajankohtaisessa kakkosessa ja sitten Yleisradion johtotehtäviä vuodesta 1994."

Vuonna 2007 Kansallisoopperan uusi hallitus halusi vaihtaa pääjohtajan, kun talossa riehui valtataistelu ja kunnianhimoinen oopperantuntija Erkki Korhonen epäonnistui hienojen vuosien jälkeen budjetinpidossa.

Konsultit keksivät Kärkkäisen. Oopperaan syntyi kummastus, kun hänet valittiin ammattijohtajana ilman oopperataustaa.

"Lähdin luottamaan tiimiin. Ei monen yrityksen toimitusjohtajakaan osaa alaistensa töitä."

Oopperatalo on tunnetusti vaikea johdettava. Vai oliko Ylessä enemmän diivoja alaisina?

"Molemmissa saa työskennellä huikeiden osaajien kanssa."

Sirpa Räihä HS
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen koki syöpähoitojen aikaan entistä syvemmin, että kulttuurilaitos on hyvinvointilaitos. "Taiteesta saa ihan fyysistä voimaa, kuten koin hoitojeni aikana." Taustalla rakennetaan lavasteita Oopperan kummitukseen.
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen koki syöpähoitojen aikaan entistä syvemmin, että kulttuurilaitos on hyvinvointilaitos. "Taiteesta saa ihan fyysistä voimaa, kuten koin hoitojeni aikana." Taustalla rakennetaan lavasteita Oopperan kummitukseen.

Vuonna 2011 Kärkkäinen jäi sairauslomalle. Kehosta oli löytynyt kahdenlaisia kasvaimia.

"Hoitoja sain vuoteen 2012. Kokemus avasi silmäni."

Hän koki entistä syvemmin, että kulttuurilaitos on pohjimmiltaan hyvinvointilaitos.

"Taide tunnetusti edistää hyvinvointia ja kuntoutumista sekä pitää mielen virkeänä. Siitä saa ihan fyysistä voimaa, kuten koin hoitojeni aikana."

Voimaa tarvitaan, kun niukkuutta jaetaan.

"Aiemmin tukemme nousi palkkakustannusten nousun verran, sillä yli 53 miljoonan euron toimintakuluistamme 80 prosenttia on henkilöstömenoja. Vuonna 2013 tuki jäädytettiin vuoden 2012 tasolle ja sitten siitä vietiin prosentti", hän kertaa.

Kulttuuriministeri Pia Viitanen on allekirjoittanut aiesopimuksen, jonka mukaan tuki olisi 99 prosenttia vuoden 2012 tuesta vuoteen 2019 asti.

Raha otetaan lähinnä veikkausvoittovaroista. Niillä valtio rahoittaa oopperaa noin 70 prosentilla sen kokonaiskuluista, mutta uusi hallitus ja ministeri voivat muuttaa kaiken.

Säästöt tuntuvat. Kärkkäisen edeltäjällä Erkki Korhosella oli ennen talousvaikeuksia noin 600 alaista, mutta nyt heitä on 532. Päänäyttämöllä on tänä vuonna 159 esitystä, kun niitä oli Korhosen aikaan jopa yli 200. Solistikuntaa on täydennetty vain määräaikaisuuksin virolaisbasso Koit Soaseppin jälkeen.

Mutta ensi-iltoja on tänä vuonna kahdeksan, mikä on tavanomaisen hyvä määrä, ja katsomon täyttöaste on 85 prosenttia. Kansallisoopperan tilaisuuksissa oli myös viime vuonna yli neljännesmiljoona kävijää.

Kärkkäinen kokee, että toimittaja- ja yleisradiotausta auttavat.

"Täälläkin pitää kerätä tietoa, esittää asiat selkeästi ja suunnitella pitkäjänteisesti luovan henkilökunnan kanssa."

Haittaako edeltäjiin nähden suppeampi oopperatausta enää?

"Olin ensimmäinen pääjohtaja, joka ei osaa laulaa, tanssia tai soittaa ammattimaisesti. Mutta ehkä osaan johtaa."

Taisit pedata tuon haastattelun viimeiseksi sitaatiksi?

"En ole suotta työskennellyt toimittajana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit