Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Hietavuo kasvattaa uhanalaista chiliä, joka on 20 kertaa vahvempaa kuin jalapeno

Ekonomi teki ystäviensä kanssa chileistä kirjan. Se oikoo väärinkäsityksiä kasvista.

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Tommi Hietavuo pitää käsissään yleisesti tunnettuja ja suosittuja cayennechilejä.
Tommi Hietavuo pitää käsissään yleisesti tunnettuja ja suosittuja cayennechilejä. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Hyvä chili herättää ihmisen aivan kuin uudestaan henkiin. Lisäksi chili on ajaton hullutus, joka kertoo meidän olevan nuoria, vaikka peili sanoisi mitä", kuvailee Tommi Hietavuo.

Vaikka Hietavuo lukeutuu Suomen todellisiin chilikonkareihin, yhtä asiaa hänkin ihmettelee. Milloin vielä 20 vuotta sitten pienten piirien intoilu chileistä ja niiden kotikasvatuksesta muuttui lähes valtavirtaharrastukseksi?

Kolme nopeaa

Yleisimmät harhaluulot chileistä

1Chilin "polte" vahingoittaa

"Chili on vitamiinipitoisin tunnettu marjahedelmä, jolla on monia positiivisia terveysvaikutuksia."

 

2Chili ei sovi suomalaiseen pöytään

"Chilikasvit kasvavat luonnossa vain Etelä-Amerikassa. Jos voit syödä intialaista tulista tandooria nautinnolla, tulinen kalakukko on aivan yhtä luonnollinen ruokalaji."

 

3Paprika on eri asia kuin chili

"Paprika on tosiasiassa meksikolaisesta puolitulisesta Poblanochilistä Unkarissa jalostettu tuleton tai mieto versio."

Hietavuon, 49, oman harrastuksen juuret ulottuvat Arizonaan. Vuonna 1995 hän sattui siellä Villin lännen kulissikaupunkiin ja osti matkamuistomyymälästä chilinsiemeniä.

"Ajattelin, että saan lännen tunnelmaa mukaani Suomeen."

Kasvatus sujui kunnolla vasta seuraavilla siemenillä, joita tutut lähettivät Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista.

Niistä nousseita chilitaimia Hietavuon piti jakaa jopa työpaikallaan, jossa etenkin naiset halusivat niitä työpöydilleen.

Villichilejä löytyy yli 30 päälajia. Niistä on jalostettu kymmeniätuhansia lajikkeita, joista hän laskeskelee maistaneensa useita satoja.

Paraisilla syntynyttä ja Turun murteen rytmillä leppoisasti puhuvaa Hietavuota chilit tosin kiinnostavat makuhermoja syvemmältäkin.

Hän nostaa kahvilan pöydälle kassistaan pienen kukkaruukun.

"Tämä on hyvin uhanalainen Capsicum galapagoense, joka kasvaa vain Galápagossaarten parilla saarella", hän sanoo.

Bonsaiksi leikatun ja aika harmittoman näköisen vihreän kasvin runkoa peittää nukka.

Hietavuo sanoo vaalivansa osaltaan kasvin geeniperimää hoitamalla sitä hyvin.

"Kesällä se kukkii ja tuottaa chilejä, joiden vahvuus on 100 000 scovillea. Se on tosin vain suutuntuma."

Scovillen asteikko ilmaisee chilin sisältämän kapsaisiinin aiheuttamaa tulisuutta. Sen tarkka määrittely vaatii aina kemiallisen testin. Paprikassa on nolla scovillea ja monien vahvana pitämässä Jalapeñossa noin 5 000.

Pitkään vahvimpana chilinä pidettiin yli miljoonan scovillen Naga Morichia, joka on kotoisin Pohjois-Intiasta.

"Nyt voittaja on Trinidadilta tuleva Moruga Scorpion, josta on mitattu reilut kaksi miljoonaa scovillea. Ajattele: Trinidadilla sitä pannaan ihan arkiruokiin!", päivittelee Hietavuo, joka tekee itsekin keittiössä chilikokeiluja.

"Chili sopii kaikenlaiseen ruokaan, mutta erityisen maukas kokeilu on ollut suikalekalkkunan, tulisen Naga Morich -chilin, maustekerman, mustapippurin ja kiinalaisten mausteiden paistos hedelmäsalaatin kera. Tabascon ja maksalaatikon yhdistelmää sitä vastoin ei voinut kehua!"

Chilin polte vaihtelee paljon lajikkeen mukaan.

"Vesi vain levittää rasvaliukoisen kapsaisiinin ympäri suuta. Parhaiten toimivat maito, piimä tai jugurtti. Chiliammattilainen varaa vahvan ruoan oheen usein jotakin maitopohjaista."

Chilitiedon jakamiseen Hietavuo perusti jo 1997 Infernochili.net-sivuston, joka on sittemmin yhdistynyt Jukka Kilpisen Fatalii.net-sivustoon. Nyt nämä chiligurut ovat laatineet chilinkasvattaja ja toimittaja Teija Aaltosen kanssa lauantaina kauppoihin tulleen Chilikirjan (Gummerus).

"Yksi hyvä syy kirjan tekoon oli se, että netissä, kasvikirjoissa ja ulkomaisissa chilikirjoissa on chileistä puutteellista tietoa", sanoo Hietavuo. "Esimerkiksi vanhemmissa kasvikirjoissa väitetään usein chilikasvien olevan yksivuotisia, vaikka ne voivat elää jopa yli 40 vuotta."

Suomen chiliharrastajilla on nykyisin oma yhdistyksensä ja Tampereella vuotuinen festivaalikin, jossa kävi viime kesänä noin 30 000 ihmistä.

"Siellä myydään muuten aivan erinomaista chilijäätelöä."

Hietavuota huvittavat muistot vuosien takaisista ensimmäisistä harrastajatapaamisista, joissa jotkut kilpailivat supertulisen chilin syömisessä. Koska häntä ei vastaava äijäily ikinä innostanut, hän kertoo tyytyväisenä nykyharrastajien enemmistön hakevan chileistä muutakin kuin vain äärikokemuksia.

"Karkeasti yleistäen naisia kiinnostaa chili ruoanlaitossa, ja miehet pohtivat chilien kasvatusta vesiviljelyllä."

Käyntikortissa Hietavuon titteli on connector. Hän on ekonomi, joka saattaa työkseen yhteen ihmisiä ja start up-yrityksiä hyödyntämällä verkostojaan ja 18 vuoden työkokemustaan mobiilialalta.

Lisäksi hänellä on työn alla useita jatko-osia kirjailijanimellä Thomas Sand vuonna 2012 tekemäänsä tieteisromaaniin Myrsky (Kanttarelli Publishing ja Elisa Kirja).

Jäävätkö päivätyö ja chilit, jos teet ison läpimurron kirjailijana?

"Nuo kaikki ovat tärkeitä. Ei rakkaita asioita jätetä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?