Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaja Frederikin keikkabussiin tuli joka päivä uusia tyttöjä: "Samanlaista se on ollut joka ikäpolvella"

Suorapuheisia muistelmia suunnitteleva konkarilaulaja aikoo laulaa pian Putinista

Ihmiset
 
Pekka Elomaa
Frederik on suunnitellut muistelmien tekoa, mutta hän harkitsee vielä. "Suututtaisin kaikki", hän nauraa.
Frederik on suunnitellut muistelmien tekoa, mutta hän harkitsee vielä. "Suututtaisin kaikki", hän nauraa. Kuva: Pekka Elomaa

Sillä hetkellä kun laulutaiteilija Frederik alias Ilkka Sysimetsä täyttää tänään 70 vuotta, juhlii hän suomalaiskansallisella nakkimunakkaalla 11 kilometrin korkeudessa matkalla Thaimaasta Suomeen.

Niin "Reetu" väittää. Hän puhuu puhelimeen vuokrahuoneistostaan Thaimaan Hua Hinistä, jonne on juuri rientänyt viidakon alligaattoreita ja leijonia väistellen. Thaimaassa Frederik on viettänyt jo kuukauden päivät golfia pelaten, bodypumppaillen ja zumbaillen.

Kolme nopeaa

Frederikin salanimet

1Anssi Savioja

"Ensimmäinen levyni tehtiin tällä nimellä. Me Naisten toimittaja Tapani Karhu keksi sen. Olin poronpurijan poika Perä-Posiolta."

 

2Riku Sorsa

"Kolme iäkästä naista huusi mut nähtyään joskus 1980-luvun alussa Kaivohuoneella: 'Kattokaa, Riku Sorsa!' Kirjoitin niiden tisseihin sitten Riku Sorsa. Olen joskus käyttänyt nimeä."

 

3Frederik D. Kansa

"Hullujussi käytti nimeä 70-luvulla, kun ne tekivät minusta parodiaa."

Puhekone Frederikin jutuista ei aina tiedä. Nyt hän tekee kuitenkin lupauksen: "Yritän olla rehellinen."

Kun lentokone illalla laskeutuu Suomeen, alkaa tapahtua.

Aivan ensimmäiseksi Frederik rientää neuvotteluihin. Tarkoitus olisi asettua ehdolle eduskuntavaaleissa. Laulajaa on kosiskeltu kahteen eri puolueeseen, mutta hän ei paljasta, mihin. "En ole päättänyt vielä."

Frederik on pyrkinyt eduskuntaan pari kertaa ennenkin, viimeksi 2007 perussuomalaisten riveistä. Viime vaaleissa puolue ei enää huolinut.

Mitä Frederik haluaisi sitten eduskunnassa tehdä?

Aivan ensimmäiseksi hän tarttuisi lehdistön tilaan. "Lehdistölle lisää tukea ja toimittajille sananvapautta", laulaja vaatii.

Aihe on Reetua lähellä, sillä on hän ollut toimittaja itsekin. 1960-luvun lopulla hän toimi nuorisolehti Stumpin päätoimittajana. "Me tehtiin kovia aiheita, abortista ja muista. Nyt lehdet ovat ihan kesyyntyneet. Siellä tehdään turhia juttuja jostain viidakon tähtösistä. Pelkkää bling blingiä."

Koulutukseltaan Frederik on mainosgraafikko. Se hän voisi olla nytkin, ellei olisi välttämättä hingunnut laulajaksi.

Frederik ei oikein tiedä vieläkään, miksi palo oli niin kova. Ehkä syynä olivat laulajan geenit. Frederikin isä lauloi Kansallisoopperan kuorossa ennen kuolemistaan alkoholiin.

Toinen syy on harmitus. Frederik oli saanut aiemmin potkut Roosters-yhtyeen urkurin paikalta, koska oli niin huono.

"Mua v**tti ne potkut niin, että sisuunnuin."

Ensilevy ilmestyi Anssi Savioja -nimellä 1968, mutta kunnolla laulajanura käynnistyi vuoden 1970 Syksyn Sävelestä.

Irwinille Frederik ei mahtanut tuolloin mitään, mutta Harva meistä on rautaa (silloin nimellä Jos jotain yrittää) puri silti suomalaisiin kolmannen sijan verran.

Hyvin puri myös Frederikin uusi macho-imago.

Reetulle tehtiin profiiliin sopivia kappaleita, mutta paljon löytyi käännettävää myös ulkomailta. Ohjelmistoon päätyivät sellaisetkin kultakimpaleet kuin Tsingins Khan ja Sheikki Ali Hassan.

Nyt macho- ja valloittajateema jatkuu. Frederik on suunnittelemassa kappaletta naapurimaan johtajasta Vladimir Putinista. Ilkka Vainio tekee sävelen, Reetu sanat. "Mieti nyt, kuinka hyvä aihe. Se on vähän kuin Tsingis Khanin jälkeläinen, samanlaiset valloitusajatukset. Ja se ratsastaa tiikerillä ilman paitaa."

Putinin pikkuveljeksi Frederik on kaavaillut Lirputinia, Rasputinia mukaillen.

Hieman tekijäkaksikolle on vielä epäselvää, kuinka paljon Putinia uskaltaa pilkata, ettei tule noottia. Mutta kantaa Frederik haluaa joka tapauksessa ottaa, omalla tavallaan.

"Minä olen uskaltanut laulaa esimerkiksi Rytsölöitten konkurssista. Viime levyllä lauloin paljon seksistä ja esimerkiksi kolmenkimpasta. Radiot eivät uskaltaneet ottaa soittoon."

Seuraavaksi seuraakin palopuhe radioista.

"Vähän voisi soittaa muutakin kuin Jenni Vartiaista. Aamusta iltaan soi se sama Haloo Helsinki, ja satoja kertoja Kaija Koota. Ei niissä mitään vikaa ole, mutta kun on muutakin musiikkia!"

Frederik ilmoitti jo yli vuosikymmen sitten vähentävänsä keikkailua. Sellaista ei ole tapahtumassa.

"Muutaman vuoden ärsytän vielä kansaa", mies lupaa.

Frederikillä on oma firma, jonka kautta hän työllistää pitkin vuotta seitsemää henkeä, muusikoista roudariin.

Laulaja on suunnitellut myös muistelmien tekoa. Tosin senkin kanssa on vielä miettimistä.

"Suututtaisin kaikki", hän nauraa ja viittaa varsinkin 1960- ja 70-lukujen rockkulttuuriin. Tuolloin myös Frederik kiersi Suomea bändin kanssa. Elo oli sikailua, turha sitä on peitellä.

Keikkabussiin tuli joka päivä uusia tyttöjä, jotka pyykkäsivät ja tekivät ruokaa. "Sitten me pantiin niitä vuoron perään."

Vaikka Frederik sanoo olleensa ehkä se pahin "epeli ja häntäheikki", tämä kaikki oli hänestä luonnollista. Se kuului kulttuuriin.

"Samanlaista se on ollut joka ikäpolvella. Muut ikäiseni eivät vain uskalla puhua siitä. Ne ovat moralisteja."

Erkki Laitila Lehtikuva
Frederik alias Ilkka Sysimetsä osallistui 14-vuotiaana pilkkimisen SM-kisoihin.
Frederik alias Ilkka Sysimetsä osallistui 14-vuotiaana pilkkimisen SM-kisoihin.
Frederik esiintyi Pop Story -ohjelmassa vuonna 1972.
Frederik esiintyi Pop Story -ohjelmassa vuonna 1972.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit