Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Henry Kissinger nöyryytti suurmiehiä tutkivaa Jussi Hanhimäkeä

Yli 20 vuotta ulkomailla työskennellyt tutkija tuntee Yhdysvaltain ulkopolitiikan

Ihmiset
 
Jean-David Curchod
Jussi Hanhimäki on työskennellyt Genevessä lähes viisitoista vuotta. Hän asuu Ranskan puolella, lyhyen ajomatkan päässä Genevestä.
Jussi Hanhimäki on työskennellyt Genevessä lähes viisitoista vuotta. Hän asuu Ranskan puolella, lyhyen ajomatkan päässä Genevestä. Kuva: Jean-David Curchod

Yhdysvallat ei ollut kovassa huudossa Tampereen yliopiston historianopiskelijoiden keskuudessa 1980-luvun puolivälissä. Mutta Lohjalta Tampereelle muuttanut Jussi Hanhimäki olikin erilainen nuori. Hän oli kokoomusnuori, jota Amerikka kiehtoi.

Yliopistolla vieraillut yhdysvaltalaisprofessori Keith W. Olson teki häneen suuren vaikutuksen. Suomalaisiin puuduttaviin luennoitsijoihin verrattuna hän osasi innostaa opiskelijoita.

Kolme nopeaa

Suomalaisten väärinkäsityksiä Yhdysvaltain ulkopolitiikasta

1Koska Suomi on Venäjän (tai Neuvostoliiton) naapuri, Yhdysvallat on erityisen kiinnostunut meistä

"Todellisuudessa Suomi on Yhdysvalloille hyvin marginaalinen maa."

¨ 

2Yhdysvallat on aina innokkaasti lähdössä sotimaan

"Yhdysvalloissa ajatellaan, että jos kukaan muu ei ongelmia ratkaise, Yhdysvaltain on pakko. Viime vuosina Yhdysvallat on tehnyt kaikkensa, jotta amerikkalaiset eivät joutuisi lähtemään sotimaan."

 

3Uskonto on Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ohjaava voima

"Sitä kyllä käytetään kansan hyväksynnän saamiseksi, mutta se ei itsessään ole merkittävä syy ulkopolitiikan takana."

Dallasia ja Dynastiaa televisiosta seurannut Hanhimäki suuntasikin seuraavaksi Fulbright-vaihtoon Bostonin yliopistoon, jotta saisi lisämakua yhdysvaltalaisesta opetuskulttuurista.

Sillä tiellä hän on tavallaan vieläkin. 28 vuotta ulkomailla ovat tehneet Hanhimäestä kansainvälisesti arvostetun historioitsijan, joka on erikoistunut Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan ja kylmään sotaan. Nykyään hän on professorina Geneven kansainvälisten suhteiden instituutissa.

Hanhimäki on ollut lapsesta saakka kiinnostunut historiasta. Kymmenvuotiaana hän luki kreikkalaista ja roomalaista mytologiaa.

Myös historialliset romaanit kiinnostivat. Kolme muskettisoturia oli yksi suosikeista. "Ne olivat ennen muuta hyviä tarinoita. Historian tärkeistä asioista on edelleen vaikeaa kertoa kiinnostavasti muuten kuin tarinan muodossa", Hanhimäki kertoo työhuoneessaan Genevessä.

Hän teki väitöskirjansa Bostonin yliopistossa. Se käsittelee Suomen ja Yhdysvaltain suhteita kylmän sodan alussa. Väitöskirjan jälkeen hän on tutkinut esimerkiksi Yhdysvaltain entistä ulkoministeriä Henry Kissingeriä.

Kissinger tunnettiin presidentti Richard Nixonin oikeana kätenä. Parivaljakko esimerkiksi lämmitti Yhdysvaltain suhteita kommunistiseen Kiinaan ja Neuvostoliittoon 1970-luvun alussa. Kissinger sai kiistanalaisesti Nobelin rauhanpalkinnon neuvoteltuaan Vietnamin sodalle rauhansopimuksen, joka ei kuitenkaan lopettanut sotaa.

Kun Hanhimäki oli tekemässä Kissingeristä kirjaa The Flawed Architect, hän tapasi tutkimuskohteensa. Entisen ulkoministerin työhuoneen tärkein sisustuselementti oli narsistinen kuvakavalkadi hänestä itsestään muiden suurmiesten kanssa.

Kissinger aloitti haastattelun tinkimättömällä tyylillään. Hän sanoi syvän matalalla äänellään Hanhimäelle: "Katsoin kysymyksiäsi. Ne ovat samaa vanhaa paskanjauhantaa."

"Vaikutti siltä, että hän yritti heti alkuun tehdä selväksi arvojärjestyksen", Hanhimäki sanoo.

Kaikki suurmiehet ovat silti inhimillisiä omalla tavallaan, Hanhimäki painottaa. Kissingerille arka kohta haastattelussa oli lapsuusaika natsi-Saksassa. Siitä hän ei ollut valmis puhumaan.

"Se aika muovasi häntä varmasti paljon. Juutalaispojan on täytynyt oppia sellaisessa ympäristössä hyvin paksunahkaiseksi."

Viime aikoina Hanhimäki on ollut yhteydessä presidentti Jimmy Carterin turvallisuuspoliittiseen neuvonantajaan, puolalaissyntyiseen Zbigniew Brzezinskiin. Hanhimäki kirjoittaa nyt kirjaa, jossa käydään läpi sekä Brzezinskin että Kissingerin uraa ja ajattelua. "Molempien ajattelussa näkyy heidän eurooppalaiset juurensa. He ovat hyvin tietoisia siitä, että Yhdysvallat ei ole kaiken keskus ja että sen vaikutusvalta on rajallinen."

Hanhimäen kirjoista suurimman yleisön on saavuttanut teos The United Nations: A Very Short Introduction. Se on lyhyt kirja YK:sta ja sen historiasta. Kirjaa on myyty parisenkymmentä tuhatta kappaletta.

"Jos kirjoittaa isosta asiasta lyhyesti, useampi on kiinnostunut. Ihmiset haluavat oppia mahdollisimman vähällä vaivalla."

Vaikka harva historioitsija pääsee hänen myyntilukuihinsa, Hanhimäki ei ole erityisen toiveikas kirjoittamisen voimasta.

"Ihmisten huomiosta kilpaileminen on Facebookin ja Twitterin aikakaudella yhä vaikeampaa. Välillä tulee mietittyä, onko näitä kirjoja järkeä kirjoittaa."

Englannin kielestä tuli Hanhimäelle suomea vahvempi kieli jo 1990-luvun puolivälissä, mutta silti hän on aina tuntenut itsensä suomalaiseksi.

Hänen ensimmäinen vaimonsa oli kanadalainen, nykyinen italialainen. "Ei suomalaisissa naisissa tietääkseni mitään vikaa ole. Mutta kun en ole asunut Suomessa pitkään aikaan, en ole heitä juurikaan tavannut."

Ammatinvalintaa hän ei ole katunut. "Varmasti nyt katuisin, jos en olisi valinnut jotain niin älyllisesti haastavaa kuin historiaa."

Hankimäki pohtii, että juristina hän voisi olla jo nyt syvällä keski-iän kriisissä. "Historioitsijana vielä odottelen, milloin se tulee."

Pekka Vahvanen
Geneve, Sveitsi

Korjaus kello 16.19: Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että Hanhimäki on työskennellyt ulkomailla yli 30 vuotta. Hän on on työskennellyt ulkomailla lähes 20 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit