Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

70-vuotias kirjailija Merete Mazzarella: "Kaikki saavutukset katoavat pian samaan mustaan aukkoon"

Hippiajan muovaama Mazzarella oppi äidiltään, että maailmassa on jo aivan tarpeeksi kirjoittajia ja puhujia

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Merete Mazzarellan poika on antropologian professori Chicagon yliopistossa. Isoäiti näkee häntä ja lapsenlapsiaan pari kertaa vuodessa.
Merete Mazzarellan poika on antropologian professori Chicagon yliopistossa. Isoäiti näkee häntä ja lapsenlapsiaan pari kertaa vuodessa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kirjailija Merete Mazzarellan, 70, pikkuveli alkaa sulattaa pakastinta puoli tuntia ennen lentokentälle lähtöä.

"Kohta minäkin alan keksiä tekosyitä kotiin jäämiseen. 50–70-vuotiaana ikä ei tuonut suuria muutoksia, mutta aavistan, että seuraavan kymmenen vuoden aikana tapahtuu jotain. Ehkä muisti lähtee, ehkä alan toistaa itseäni tai sitten Töölönlahden kiertämiseen vain menee kauemmin kuin tavallisesti. Totta kai pelkään tulevaa, vähän, mutta yritän olla ajattelematta asiaa," Mazzarella sanoo töölöläiskahvilassa.

Kolme nopeaa

Mazzarellan vinkit hyvään vanhuuteen

1. "Pidä eri-ikäisiä ystäviä."

2. "Käy epämukavuusalueella."

3. "Älä noudata näitä, äläkä mitään sääntöjä, koska säännöt kangistavat."

Ja pyytää anteeksi, että puhuu vain itsestään.

Mazzarella on suomalaisen suurlähettilään Fredrik Wilhelm Schreckin ja tanskalaisen Annamarie Cleemannin tytär, Helsingin yliopiston Pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori ja päätoiminen kirjailija.

Hän pyytää anteeksi, koska hänen äitinsä opetti, että maailmassa on jo aivan tarpeeksi kirjoittajia ja puhujia. Tarvitaan lisää lukijoita ja kuuntelijoita.

Pari kertaa vastauksensa jälkeen Mazzarella panee kädet niskansa taakse, ottaa mukavan takanojan ja sanoo: "No niin, kerro sinä nyt jotain itsestäsi."

Tärkeintä on ennakkoluuloton kiinnostus maailmaan, tuntuu sanovan hänen koko tämän vuosituhannen tuotantonsa.

Mazzarella aloitti omakohtaisen, vanhenemista pohtivan sarjansa kirjalla Då svänger sig sommaren kring sin axel (Suom. Kun kesä kääntyy, Tammi, 2001).

Siinä 55-vuotias kirjailija huomaa ensimmäisen kerran, että kadulla ohi kulkeva mies ei hymyilekään hänelle flirttailumielessä.

Tosin nyt Mazzarella pitää 15 vuotta nuorempaa itseään tytönhupakkona.

"En todellakaan ymmärtänyt, mistä kirjoitin."

Myöhemmin Mazzarella on kirjoittanut muun muassa isoäitiydestä (När vi spelade Afrikas stjärna, suom. Illalla pelataan Afrikan tähteä, 2008) ja eläkkeelle jäämisestä (Resa med rabatt, suom. Matkalla puoleen hintaan, 2010).

Vanhuuden murtaman Zacharias Topeliuksen yhdestä vuorokaudesta kertova romaani Ingen saknad, ingen sorg (suom. Ei kaipuuta, ei surua, 2009) oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Siinä Mazzarella ilmaisee toistolla ja lyhyillä lauseilla, miten ennen niin mahtavana humissut ajatuksen pyörä alkaa nykiä höppänän päässä.

Poikkeus ikääntymistä käsittelevään sarjaan on Mazzarellan viime vuonna ilmestynyt, Mary Shelleystä ja tämän Frankenstein-romaanista kertova Själens nattsida (Sielun pimeä puoli, 2014).

Kun Mazzarella puhui teoksesta Helsingin kirjamessuilla viime syksynä, yksi kuuntelija tokaisi:

"Taidan odottaa seuraavaa kirjaa, jossa toivottavasti kerrot taas itsestäsi."

Mazzarella hämmästyi. Onko hän todella niin urautunut, että lukijat odottavat vain yhdenlaisia kirjoja?

"Minulle on kuitenkin tärkeää kokeilla myös uusia asioita."

Lohduksi pettyneelle messukävijälle: ensi syksynä ilmestyvässä teoksessa Mazzarella ruotii taas itseään ja tietysti myös seitsemänkymppisyyttä.

Mazzarella löytää samaistumiskohteita Mary Shelleyn vauhdikkaasta ja romanttisten ideoiden kyllästämästä elämästä aikansa hurjimuksen, englantilaisen runoilijan Percy Shelleyn rinnalla 1800-luvun alussa.

Pariskunta piti maailmanparantamista velvollisuutenaan ja halusi muun muassa hajottaa luokkayhteiskunnan. Mazzarella eli nuoruutensa samankaltaisten ihanteiden keskellä 1960-luvun hippikulttuurissa.

"En ollut aktiivinen hippiliikkeessä, mutta tajusin myöhemmin, että tuo vuosikymmen muovasi minua."

Vanhoillinen viktoriaaninen aika tuhosi Mary Shelleyn radikalismin. Samoin Mazzarella on saanut nähdä, miten 1960-luvulla kiväärinpiippuihin tuikatut kukat on pikkuhiljaa kerätty pois.

Mazzarellan mielestä hippiajan edelleen voimassa olevaa perintöä ovat solidaarisuus kolmatta maailmaa kohtaan ja ajatus siitä, että suuret tuloerot ovat väärin.

"Yllätyn joka kerta kun huomaan, että ajat ovat muuttuneet siten, etteivät ihmiset välttämättä jaa näitä ajatuksia."

Mazzarellan mielestä katkeruus on yksi vaarallisimmista vanhuuden päivien möröistä. Totta kai harmittaa, kun lukee kirjaa aiheesta, josta itse on kirjoittanut pinokaupalla, eikä siihen työhön viitata lainkaan.

"Mutta sitten toisaalta, ei sillä ole mitään väliä. On tärkeää hyväksyä, että kaikki saavutukset katoavat pian samaan mustaan aukkoon."

Mazzarella paheksuu ikätovereita, jotka pitävät mustasukkaisesti kiinni vanhoista tehtävistään tai muuten vain haukkuvat uudet yrittäjät.

Koska niin elämä vain sujuu, että jokainen on korvattavissa.

Yhdestä säännöstä Mazzarella tunnustaa pitävänsä kiinni: saapas on saatava jalkaan yhdellä jalalla seisten.

Eikä manööverin onnistumista epäile hetkeäkään, kun näkee, miten pitkällä ja kimmoisalla askeleella Mazzarella lähtee Töölönlahden suuntaan.

Merete Mazzarella vuonna 1980.
Merete Mazzarella vuonna 1980.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit