Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n pääekonomisti Jussi Mustonen: Talousennusteisiin ei yleensä kannata luottaa

EK:n talousjohtaja ja pääekonomisti Jussi Mustonen on kulisseissa viihtyvä vaikuttaja

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Jussi Mustonen toipuu silmäleikkauksesta. "Keltaisen kuplankin pitäisi hävitä näkökentästä vähitellen", hän sanoo ja epäilee, että kyse on vähitellen päähän nousseesta keltaisesta nesteestä.
Jussi Mustonen toipuu silmäleikkauksesta. "Keltaisen kuplankin pitäisi hävitä näkökentästä vähitellen", hän sanoo ja epäilee, että kyse on vähitellen päähän nousseesta keltaisesta nesteestä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Tästä vuodesta tulee todennäköisesti lopultakin plusmerkkinen, ennustaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n talouspolitiikasta vastaava johtaja ja pääekonomisti Jussi Mustonen ja hymähtää.

Naurahdus pitää ilmeisesti tulkita ironiseksi, sillä nykyisen taantuman on ennakoitu päättyvän joka ikinen vuosi. Yhtä usein ennusteet ovat menneet metsään. Etumerkin vaihtuminen ei Mustosen mukaan todellisuudessa muuttaisi kokonaistilannetta miksikään, sillä Suomen talouskasvu junnaa joka tapauksessa nollan tuntumassa.

Kolme nopeaa

Talousvaikuttaja soittaa saksofonia

1Mitä seuraavaksi?

"Olen vielä nuori mies, en ole suunnitellut eläkkeelle lähtöä. Olen tullut työelämään sillä oletuksella, että eläkeikä on 65."

 

2Terveiset uudelle hallitukselle?

"Uusi hallitus on kovan paikan edessä. Jos minä saisin päättää, työmarkkinat joustaisivat enemmän ja julkista palvelutuotantoa perattaisiin viisaasti."

 

3Mitä teit 50-vuotiaana?
"Ostin saksofonin ja opettelin soittamaan sitä. Musiikkia olen harrastanut ja osaan lukea nuotteja. Fonin soittaminen on mahdottoman hauskaa."

Oikeastaan lukijan ei kannattaisi uskoa tuotakaan arvioita. Eilen 60 vuotta täyttänyt Mustonen nimittäin sanoo oppineensa ekonomistin työstä pari keskeistä asiaa heti uransa alussa.

"Talouden ennustaminen on vaikeaa, usein epäkiitollista eikä ennusteisiin yleensä kannata luottaa."

Mustonen opiskeli Helsingin yliopistossa kansantaloutta sekä tilastotiedettä ja meni elinkeinoelämän tutkimuslaitokseen Etlaan tutkijaksi 1981. Samana vuonna syntyi perheen esikoistyttö. Seuraavaksi nuori isä siirtyi kansantalous- ja lääketieteen tutkimusta rahoittavaan Yrjö Jahnssonin säätiöön.

Perhe kasvoi 1980-luvulla vielä kahdella lapsella, eikä ruuhkavuosiaan elävää tutkijaa ollut vaikea houkutella "vakaaseen, rahakkaaseen ja laitostuneeseen" pankkimaailmaan ja Kansallisosakepankkiin 1989.

Nyt humoristisesta sävystä ei voi enää erehtyä, sillä suomalaiset pankit olivat todellisuudessa syöksymäisillään pahimpaan kriisiinsä miesmuistiin. Sen seurauksena tuhannet pankki-ihmiset menettivät työnsä ja KOP ja SYP yhdistettiin Meritaksi, joka myöhemmin myytiin huomattavan edullisesti Ruotsiin.

Tätä ei tarvitse panna lehteen, aloittaa Mustonen ja kertoo, kuinka pankin silloinen pääjohtaja Jaakko Lassila rekrytoi pääekonomistitehtävien lisäksi hänet sijoittajasuhdeosastolle. "Sinä kun et ole niin kovin fiksun näköinen, niin tule sinä tänne", Mustonen muistelee.

Erikoisen ylennysehdotuksen taustalla saattoi olla sekin, että pääjohtaja arvosti Mustosen vaatimatonta esiintymistä. Sellaisesta oli paikoin pula 1980-luvun lopun pankkiiripiireissä.

Ja sellainen Mustonen on ollut koko uransa. Kulisseissa viihtynyt vaikuttaja, julkisuudessa näkymätön konsensusmies. Merkkipäivähaastatteluakaan ei olisi syntynyt, ellei hän olisi joutunut peruuttamaan silmäleikkauksen vuoksi Etelä-Afrikan matkaansa, joka oli ajoitettu syntymäpäiväksi. Tarkoitus oli lähteä vaimon kanssa pelaamaan golfia, mutta osin irronnut verkkokalvo muutti suunnitelmat.

Leikkauksesta toipuva Mustonen on vielä sairauslomalla.

"Ensimmäisellä ikinä", hän heittää. EK on jo pitkään moittinut palkansaajien pitkittyviä sairauspoissaoloja, jotka käyvät kalliiksi työnantajille.

Seuraa vuolas kehuryöppy suomalaiselle erikoissairaanhoidolle. Se on Mustosen kokemusten perusteella erittäin ammattitaitoista, ystävällistä ja nopeaa.

Miten työnantajaleirin edustaja arvioi pääministeri Alexander Stubbin (kok) taannoista konsensuskritiikkiä? Stubb esitti, että rakenneuudistukset ovat jääneet järjestöjen panttivangeiksi.

"Vanhalla konsensuksella ei enää ole oikeutusta", Mustonenkin sanoo. Työmarkkinaosapuolilla ei hänen mukaansa enää pitäisi olla veto-oikeutta päätöksiin, jotka demokratiassa kuuluvat poliitikoille. Kummallakin leirillä pitäisi silti edelleen olla oikeus tulla kuulluksi.

Mutta onko konsensus todellisuudessa edes nostanut Suomea? Mustosen mukaan kolmikanta on osoittanut voimansa aina silloin kuin maassa ollaan oltu selkä seinää vasten.

"Pärjäsimme esimerkiksi Ruotsiin verrattuna kohtuullisen hyvin ennen vuotta 2008."

Tuosta voisi olla toistakin mieltä. Ruotsissa on lukuisia kansainvälisesti menestyneitä yrityksiä, siinä missä Suomi takavuosina nojasi Nokiaan. Myös naapurin valinta jäädä euron ulkopuolelle on viimeistään nyt osoittautunut viisaaksi.

Jos Mustosen ura olisi mennyt toisin, hänestä olisi tullut "ihan hyvä" tutkija. Edelleenkin hän kaipaa perusteellisesti tutkittua tietoa päätöksen taustaksi. Nykyisellään hallitus tekee hänen mukaansa ratkaisuja vaillinaisin pohjatiedoin. "Vähän mennään sen mukaan, että kuka lobbari sattuu kulloinkin kohdalle."

Suomeen pitäisi Mustosen mukaan saada tiedeministeri. Ylipäätään kaikessa pitäisi välttää ylenpalttista pinnallisuutta.

Amerikkalaisten suosima sanonta "keep it simple, stupid" on hänen mukaansa oikeammin "keep it as simple as possible but not any simpler". Eli kaiken yksinkertaistamisessakaan ei pitäisi mennä ylilyönteihin.

Kuulijalle jää epäilys, että piikki on suunnattu myös median suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit