Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venemessut tukkivat koko Mannerheimintien – Messukeskus otti riskin ja siirtyi Pasilaan 1975

Työtehtävät Suomen Messuissa veivät Bror Felixsonin Lähi-itään asti, kun suomalaisyritykset lähtivät sinne "vuolemaan kultaa"

Ihmiset
 
Messukeskuksen kuva-arkisto
Helsingin kaupunginjohtaja Teuvo Aura (vas.), presidentti Urho Kekkonen, Finnboatin toimitusjohtaja Pentti O. Heimolainen ja Suomen Messujen toimitusjohtaja Olle Herold avajaisissa helmikuussa 1975.
Helsingin kaupunginjohtaja Teuvo Aura (vas.), presidentti Urho Kekkonen, Finnboatin toimitusjohtaja Pentti O. Heimolainen ja Suomen Messujen toimitusjohtaja Olle Herold avajaisissa helmikuussa 1975. Kuva: Messukeskuksen kuva-arkisto
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Bror Felixson, joka kertoo Messukeskuksen alkuvaiheista Pasilassa.

Pasila oli vain rakennustyömaa, kun Bror Felixson ja muut Suomen Messujen työntekijät muuttivat Messukeskukseen.

Viimeistään 1970-luvun alussa alkoi käydä selväksi, ettei Suomen Messut Osuuskunta voinut enää kauan jatkaa messujen järjestämistä Töölön kisahallissa. Tilat olivat liian pienet ja liikenteen kannalta hankalat.

Bror Felixson
Bror Felixson

Kun vuonna 1935 valmistuneessa Kisahallissa järjestettiin esimerkiksi venemessuja, Mannerheimintie piti sulkea muulta liikenteeltä. Muuten isoja veneitä ei olisi saatu kuljetettua messutilaan.

Niinpä osuuskunnan toimitusjohtaja, kauppaneuvos Olle Herold teki ratkaisun, osuuskunta päätti ottaa riskin ja 7. helmikuuta vuonna 1975 avattiin Itä-Pasilaan pystytetty upouusi Helsingin Messukeskus.

Avajaispuheen piti messujen suojelija, presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Sitten soi Marsalkan hopeatorvet.

"Pasila oli silloin iso rakennustyömaa. Ympäristö oli hyvin ankea. Ei siellä vielä montaa valmista rakennusta ollut", Suomen Messujen varatoimitusjohtajan paikalta kymmenisen vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Bror Felixson kertoo.

Puolivalmiiksi meinasi jäädä myös itse Messukeskus. Felixson muistelee, että asfalttikoneet lähtivät pihasta vasta avajaispäivän aamuna.

Se ei kuitenkaan messutunnelmaa haitannut. Avajaismessuina toimineille venemessuille tuli heti ennätysmäärä kävijöitä.

Koska sähköisten viestinten kulutus oli 1970-luvulla vielä vähäistä, messut olivat monille yrityksille tärkein markkinointipaikka.

"Uutuustuotteet lanseerattiin yleensä messuilla, kun missään muuallakaan ei oikein voinut", Felixson sanoo.

Esimerkiksi suomalainen vaateteollisuus esitteli tuotteensa kaksi kertaa vuodessa järjestettävillä muotimessuilla. Muotimessujen merkitys oli tosin hieman erilainen kuin nykyään. Ne oli tarkoitettu erityisesti vaatteiden jälleenmyyjille ja muille alan ammattilaisille.

Aluksi Pasilan Messukeskuksessa järjestettiin vain muutamat messut vuodessa, mutta 1980-luvulla niiden määrä alkoi kasvaa.

"Tuli matkamessut, puutarhamessut, kevätmessut ja erilaisia urheilumessuja. Myös erilaisten ammattimessujen määrä lisääntyi", Felixson kertoo.

Felixsonille messuista tuli elämäntyö. Hän aloitti uransa Suomen Messujen palveluksessa vuonna 1968. Ensin Felixson toimi viestintäosastolla, mutta siirtyi jo vuonna 1969 auttamaan ulkomaisille messuille lähteviä suomalaisia yrityksiä.

"Öljykriisi oli puhjennut ja suomalaisyrityksillä oli kova kiire lähteä Lähi-itään vuolemaan kultaa", Felixson kertoo.

Työt veivät Felixsonin mielenkiintoisiin maihin.

"Libanon, Iran, Irak, Egypti, Dubai, Bahrain, Saudi-Arabia. Aika monessa maassa silloin tuli kierrettyä. Vähän oli levotonta Beirutissa, Bagdadissa ja Teheranissa, mutta erittäin mielenkiintoisia matkoja ne olivat."

1980-luvulla Felixson työskenteli ensin näyttelytekniikan parissa kunnes siirtyi Suomen Messujen varatoimitusjohtajaksi. Vastuualueeksi tulivat Messukeskuksessa järjestettävät messut.

Kun Felixson vuonna 2005 jäi eläkkeelle, hän oli työskennellyt Suomen Messujen palveluksessa yli 37 vuotta. Sinä aikana oli tapahtunut paljon.

Vaikka uudet viestimet ovat tulleet kilpailemaan messujen kanssa, myös Messukeskuksen tilojen tarve on kasvanut jatkuvasti. Keskusta on laajennettu neljän vuosikymmenen aikana useaan kertaan ja tapahtumien määrä on moninkymmenkertaistunut.

"Erilaisia messutapahtumia on vuodessa jo noin sata", Felixson sanoo.

Avajaisissa oli vieraana myös aikansa suosikkisarjan, brittiläisen Merilinjan pääosan näyttelijä Howard Lang (vas.). Suomen Messujen toimitusjohtaja Olle Herold pitää päässään Langin hattua.
Avajaisissa oli vieraana myös aikansa suosikkisarjan, brittiläisen Merilinjan pääosan näyttelijä Howard Lang (vas.). Suomen Messujen toimitusjohtaja Olle Herold pitää päässään Langin hattua.

Kekkonen ja suuri joukko muita juhlavieraita istuivat Messukeskuksessa kuuntelemassa juhlapuheita.
Kekkonen ja suuri joukko muita juhlavieraita istuivat Messukeskuksessa kuuntelemassa juhlapuheita.

Messukeskuksen ensimmäiset messut Pasilassa olivat venemessut, jotka järjestetään edelleen.
Messukeskuksen ensimmäiset messut Pasilassa olivat venemessut, jotka järjestetään edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit