Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Murhaajahirviöitä" työkseen tunnistava Mari Koskelainen: Lähes aina joku tietää pahoista aikeista etukäteen

Mari Koskelainen työskentelee lehtorina Poliisiammattikorkeakoulussa

Ihmiset
 
Tomi Nordlund
Reijo Hietanen
Psykologi Mari Koskelainen työskentelee lehtorina Poliisiammattikorkeakoulussa. Hänet kuvattiin Tampereen poliisimuseossa.
Psykologi Mari Koskelainen työskentelee lehtorina Poliisiammattikorkeakoulussa. Hänet kuvattiin Tampereen poliisimuseossa. Kuva: Reijo Hietanen

Kun  Mari Koskelainen kävelee kadulla, hänen katseensa poimii tavallista tallaajaa tarkemmin uhkaavia ihmisiä ja tilanteita. Hän työskenteli vuosia Lontoossa tekemässä väkivaltarikollisten riskinarviointia. Silti liikkuminen tietyissä kaupunginosissa saattoi tuntua vaarallisemmalta kuin arki oikeuslääketieteellisen psykiatrian laitoksella.

"Olihan laitoksella väkivaltaistakin käytöstä, mutten minä koskaan pelännyt. Turvatoimet olivat sairaalan suljetussa yksikössä huippuluokkaa", hän kertoo.

Kolme nopeaa

Toimi näin uhkatilanteessa

1 "Valmistaudu vaaratilanteeseen miettimällä jo etukäteen, mitä voisi tapahtua tai tulla vastaan."

 

2 "Poistu paikalta, varmista oma turvallisuutesi ja hälytä apua. Mene väliin vain, jos tiedät mitä teet."

 

3 "Kun tilanne on tapahtunut, anna itsellesi oikeus kokea kaikenlaisia tunteita ja ajatuksia. Hae apua tarvittaessa."

Koskelaisen työ tuntuu olevan kuin suoraan rikoselokuvasta. Psykologi myöntää, että populaarikulttuuri kieltämättä värittää vaikutelmia. Esimerkiksi Uhrilampaat-elokuvan Hannibal Lecteristä on Koskelaisen mielestä muodostunut psykopaatin loppuun viety prototyyppi. Käytännössä sellaisiin törmäsi ani harvoin – jos koskaan.

"Kun menin avustavana psykologina ensi kertaa osastolle tapaamaan henkirikoksen tehnyttä, mietin, millainen 'murhaajahirviö' siellä odottaa. Hän osoittautui kuitenkin tavalliselta vaikuttavaksi ihmiseksi."

Seitsemäntoista Lontoon-vuoden jälkeen Koskelainen palasi työskentelemään Suomeen vuonna 2011. Hän on lehtorina Tampereen Poliisiammattikorkeakoulussa ja opettaa muun muassa uhka-analyysin perusteita tuleville poliiseille.

Vaarallisuuden riskianalyysissä pohditaan, kuinka suuri väkivaltarikoksen todennäköinen toistuminen on. Koskelainen painottaa, ettei analyysi ole rasti ruutuun -lomake, vaan selvitys, johon kerätään arvioitavaa tietoa monelta kantilta.

"Se on moniammatillista yhteistyötä."

Väkivallan uhkaa analysoidaan erilaisten merkkien avulla. Koskelainen puhuu varoitussignaaleista. Ennaltaehkäisevässä työssä on tärkeä tietää, miten väkivallanteon suunnitteluketju etenee.

Esimerkiksi kouluampujien teot kumpuavat usein kaunaisuudesta, vihasta tai kostonhalusta. Tätä seuraa teon suunnittelun aloittaminen ja välineiden etsiminen. Voi myös olla, että henkilö identifioi itseään aiempiin ampujiin.

Yleensä tieto vaarallisista aikeista onneksi vuotaa jotain kautta.

Koskelainen viittaa kouluampujista tehtyyn yhdysvaltalaistutkimukseen. Lähes kaikissa tapauksissa joku ulkopuolinen tiesi ampujan suunnitelmista etukäteen.

"Se vaihtelee, meneekö tieto läpi esimerkiksi koulusta, terveydenhuollosta, ystäviltä tai vanhemmilta. Uhka-analysoijien on oltava tällaisissa tapauksissa hereillä."

Koskelainen on kirjoittanut Jari Hyytin, Jaakko Kauppilan ja Satu Rantaeskolan kanssa kirjan Haastavat asiakastilanteet – väkivalta työssä, joka ilmestyi tammikuussa.

Se toimii opaskirjana esimerkiksi kioskimyyjille, virastotyöntekijöille sekä taksi- ja linja-autonkuljettajille, jotka kohtaavat haastavia ja jopa vaarallisia asiakkaita.

"Paljon puhutaan, että uhkailu ja härski käytös ovat lisääntyneet niin ravintoloiden ovilla kuin sosiaalitoimistojen tiskeillä. Ihmiset kokevat olevansa oikeutettuja toimimaan niin. Narsismin sanotaan olevan kasvussa. Narsismin käsite on kuitenkin hyvin monisyinen", psykologi pohtii.

Kirjassa korostetaan työntekijän ja organisaation valmistautumista hälyttäviin tilanteisiin. Klassisesta esimerkistä käy pienen ruokakaupan ryöstö, jossa yleensä nuori mies- tai naismyyjä joutuu yksin rikoksen uhriksi. Koskelainen sanoo, että uhkatilanteisiin pitäisi saada koulutusta työnantajalta.

Avainsanoja ovat valmistautuminen, tilanteen aikana toimiminen ja jälkitoimet.

"Voi myös miettiä, onko töissä oltava yksin. Lisäksi on selvitettävä tarkkaan erilaiset hälytys- ja turvatoimet. Selvää on, että uhkaajaa ei pidä yrittää estää itse."

Ranskan Charlie Hebdo -isku on tuonut entistä vahvemmin keskustelun terrorismin uhasta Suomeenkin. Koskelaisen mukaan poliisille ei ole yllätys, että terroritekoja suunnitellaan jatkuvasti ympäri maailmaa. Meillä terrorismin torjunnasta ja uhka-analyyseistä vastaa suojelupoliisi.

"Toimintaa kehitetään ja aiheesta tehdään tutkimuksia jatkuvasti. Kun terroriteko onnistutaan estämään, se ei välttämättä edes tule suuren yleisön tietoisuuteen", Koskelainen painottaa.

Koskelainen kokee, että hänen työssään on pystyttävä ymmärtämään ihmisyyden pimeääkin puolta.

Ennaltaehkäisy vaatii aina koko prosessin käsittämistä.

"Tekojen ymmärtäminen on tietysti eri asia kuin niiden hyväksyminen."

Tomi Nordlund
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit