Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläismatkailijoilta odotettiin piristystä talouteen

Suomenmieliset epäilivät kylpyläinvestointien järkevyyttä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Kuvassa venäläisille suunnatun monisivuisen esitteen kansi, jolla mainostettiin Hankoa kylpyläkaupunkina 1914–1915. Kuva Birgitta Ekström Söderlundin kirjasta Kallisarvoisin helmi.
Kuvassa venäläisille suunnatun monisivuisen esitteen kansi, jolla mainostettiin Hankoa kylpyläkaupunkina 1914–1915. Kuva Birgitta Ekström Söderlundin kirjasta Kallisarvoisin helmi.

Syksyllä 1914, kun Euroopan kylpylät olivat sulkeneet oviaan suursodan tieltä, heräsi Suomen kauppiaskunnassa ja kaupunkien johtopiireissä ajatus tavoitella maan kylpylaitoksiin uusia asiakkaita. Kohteina olivat varakkaat venäläiset, jotka aiemmin olivat matkustaneet kylpylälomille Manner-Eurooppaan. Myös rintamalla haavoittuneiden toipilaiden arveltiin käyttävän kylpyläpalveluita ahkerasti. Suomen houkuttimina pidettiin rauhallisia oloja, hyviä kulkuyhteyksiä Pietarista sekä edullisia hintoja.

Merkittäviä kylpyläkaupunkeja olivat Hanko, Heinola, Kuopio, Käkisalmi, Lappeenranta, Loviisa, Naantali ja Savonlinna. Helsingin kylpyläkukoistus osui 1830- ja 1840-luvuille. Silloin venäläisylimystöä oleskeli kaupungissa, koska keisari Nikolai I oli asettanut heille matkustuskiellon muualle Eurooppaan. Seurauksena Etelä-Helsinkiin nousivat Ullanlinnan kylpylä ja Kaivohuoneen ravintola.

Talvella 1915 helsinkiläiset liikemiespiirit suunnittelivat Ullanlinnan ränsistyneen kylpylän elvyttämistä tai täysin uuden laitoksen rakentamista. Hankkeen kannattajien mielestä Helsingin etuna pikkukaupunkeihin verrattuna oli laajempi yö- ja huvielämän tarjonta.

Eräs kylpylä- ja matkailuinvestointien kannattaja oli liikemies, kustantaja ja taidemesenaatti Amos Anderson, jonka julkaisemasta matkailukirjasta Helsingin Sanomat kertoi 30. tammikuuta: "Esipuheessa huomautetaan, että maailmansota epäilemättä tulee vaikuttamaan sen, että huomattava osa venäläistä yleisöä, joka aiemmin on viettänyt kesänsä Saksassa ja Itävallassa, tulee asettumaan meidän maahamme. Erittäinkin niissä seuduissa, joissa venäläiset kesävieraat ovat aikaisemmin käyneet, luulee hra A. heidän lukunsa lisääntyvän. Mutta sellaisillakin seuduilla, joissa ei ennen ole näitä vieraita käynyt, pitäisi nyt – arvelee hra A. – ottaa tilaisuus huomioon ja tarjota ne mukavuudet kuin tämä yleisö voi vaatia."

Edellisen päivän HS puolestaan oli jarrutellut Suomen kylpyläinnostusta pääkirjoituksessaan: "Maamme ei kuitenkaan voi useimmissa suhteissa korvata sitä, mitä Keski-Europan suurissa kylpypaikoissa käyneet ovat tottuneet niistä hakemaan ja löytämään. Ilmastomme ei voi vastata heidän toivomuksiaan, vesi ei täällä vastaa monien sikäläisten kylpypaikkain erikoisominaisuuksia ja sitä mukavuutta, 'komforttia', huvituksia ja muuta, mihin siellä on totuttu, ei täällä voida tarjota.- -Kysytään näin ollen: Kannattaako meidän kiinnittää suurempia pääomia uusiin kylpylaitoksiin, jotka ehkä vuoden parin perästä taas ovat kylmillä, kannattaako tilapäisen tulvan johdosta ryhtyä tuntuviin uhrauksiin?"

Pääkaupungin kylpylähankkeen HS torppasi ympäristöllisin ja taloudellisin perustein 4. helmikuuta: "Varsin selittämätön kysymys toistaiseksi on, onko Helsinki asemansa, ilmastonsa ja muiden edellytystensä puolesta ollenkaan sopiva kylpyläpaikaksi. Ne pääkaupunkilaiset, jotka ovat pakotetut viettämään kesänsä täällä, jotka tuntevat rantojemme tuoksun ja puistojemme niukkuuden, sitä vakavasti epäilevät. - - Uudet korot ja kuoletukset lisäisivät kuitenkin tuntuvasti kaupungin asukkailta taksoitettavia kunnallisveroja aikana, jolloin täällä ilmankin huokaillaan kaikenlaisten verokuormain alla."

Venäläisten kylpylävieraiden rahalle olisi ankeassa taloustilanteessa ollut käyttöä. Toisaalta yhteiskuntaa painoivat edelleen tiukat venäläistämistoimet ja eritoten suomenmieliset tahot, joihin Helsingin Sanomatkin kuului, eivät halunneet kasvattaa venäläisvaikutusta Suomessa.

Kevät ja kesä toivat ratkaisun kylpyläkysymykseen. Suurta kylpylävieraiden aaltoa ei Venäjältä sodan yhä jatkuessa tullut. Moni kylpylä pysyi myönnetyistä taloudellisista tuista ja venäläisille kohdennetusta mainonnasta huolimatta käytännössä suljettuna, ja kylpyläkuume Suomessa laski vähin äänin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit