Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nunnat löivät pikkulapsia, eivätkä päästäneet heitä ulos – Viola Luokkala auttoi bolivialaisessa orpokodissa

Vapaaehtoistyössä tulivat tutuksi myös taikausko ja kokatee

Ihmiset
 
Anni Koponen
Viola Luokkala oli vapaaehtoistyössä Boliviassa puoli vuotta. Nyt hän on Suomessa, mutta aikoo palata Boliviaan taas syksyllä.
Viola Luokkala oli vapaaehtoistyössä Boliviassa puoli vuotta. Nyt hän on Suomessa, mutta aikoo palata Boliviaan taas syksyllä. Kuva: Anni Koponen

Kirkkaan auringon saattoi nähdä vain käytävällä olevasta ikkunasta. Oli marraskuu 2013 katolisessa orpokodissa Bolivian Sucressa.

Jossain ikkunan toisella puolella koirat tepastelivat kadulla ja ihmiset kävelivät kengänkannat kopisten lounaalle.

Viola Luokkala istui luokkahuoneen kokoisessa tilassa yhdeksän 2-vuotiaan ja sitä nuoremman lapsen kanssa.

Orvot lapset näkivät Sucren kaupungin vain tuon ikkunaruudun takaa, koska nunnat eivät päästäneet heitä juuri koskaan ulos.

Magi Pernthaler
Orpokodin lapset Maria Lidia, Maria Luz, Maria Paz, Sergio, Andersón ja Juan Carlos katsovat käytävältä ulos. Tätä lähemmäs ulkomaailmaa he pääsivät harvoin.
Orpokodin lapset Maria Lidia, Maria Luz, Maria Paz, Sergio, Andersón ja Juan Carlos katsovat käytävältä ulos. Tätä lähemmäs ulkomaailmaa he pääsivät harvoin.

Helsinkiläinen Luokkala lähti toissavuoden marraskuussa Maailmanvaihto-järjestön matkassa puoleksi vuodeksi vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Hän valitsi kohteekseen Bolivian, koska hän halusi kokea jotain täysin toista kuin arkea Suomessa.

Luokkala, 20, puhui ennen matkaansa vain vähän espanjaa ja tiesi Boliviasta vain sen, että maa on uskonnollinen, huumerikollisuuden värittämä ja yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä.

Kolme nopeaa

Vinkit vapaaehtoistyöhön lähtöä miettivälle

1 "Mieti maa, joka kiinnostaa eniten. Mitä enemmän paikallinen kulttuuri, kieli ja ihmiset kiinnostavat, sitä enemmän ajastaan ulkomailla saa myös irti."

 

2 "Valmistaudu ulos mukavuusalueeltasi. Sinun tulee hyväksyä uusi elämäntilanne ja kulttuuri – se ei tule olemaan helppoa koko aikaa."

 

3 "Lähde. Vapaaehtoistyö ulkomailla on kokemus, joka kulkee koko loppuelämän mukana. Siinä oppii niin paljon itsestä, kulttuureista ja elämästä ylipäänsä."

Matkallaan hän oppi paljon lisää, sellaisiakin asioita mitä ei olisi halunnut oppia.

"Nunnat löivät jatkuvasti lapsia, jos he eivät esimerkiksi syöneet tarpeeksi nopeasti tai kaatoivat maitolasin lattialle. Orpokodissa oli vähän henkilökuntaa, ja kiire ja stressi näkyivät kaikessa", Luokkala kertoo.

Orpokodissa työskenteli myös toinen vapaaehtoinen, saksalainen Magi Pernthaler.

Kaksikko teki töitä lunastaakseen nunnien luottamuksen. Parin kuukauden jälkeen he saivatkin luvan näyttää lapsille maailman ikkunan takana.

"Saimme vielä lapset ulos kävelylle joka päivä. Se oli ihanaa."

Luokkala ja Pernthaler eivät lyöneet lapsia, ja nunnat kiinnittivät tähän huomiota. Pian hekin vähensivät lyömistä.

Ei yhteiselo nunnien kanssa silti hetkessä taivaaksi muuttunut. Luokkalan tiivis yhdessäolo lasten kanssa johti siihen, että hän kiintyi pienokaisiin kuin omiinsa.

Nunnat pitivät molemminpuolista kiintymystä vahingollisena, koska lapsi joutui aina ennemmin tai myöhemmin eroamaan hoitajistaan.

"En saanut välillä ottaa lapsia edes syliini."

Myös perhe, jossa Luokkala asui, oli kaukana kaikesta tutusta.

Kylpyhuoneesta tuli vain kylmää vettä – silloin harvoin kuin sitä tuli. Herätys oli aina kahdeksalta, ja aamiaiseksi oli kaksi palaa leipää ja teepussi.

Vaikka arjessa riitti totuttelemista, Luokkala oli onnellinen. Niin onnellinen, että hän aikoo palata Boliviaan syksyllä kuukaudeksi.

Luokkala työskentelee tällä hetkellä K-Supermarket Konalassa ja aikoo hakea opiskelemaan valtio-oppia yliopistoon.

Sitä ennen on kuitenkin päästävä käymään Boliviassa ja nähtävä lapset, perhe ja paikalliset ystävät.

Bolivialaiset ovat Luokkalan mukaan huolehtivaisia, avoimia ja helposti lähestyttäviä.

Luokkala oli varautunut bolivialaisten uskonnollisuuteen, mutta heidän taikauskonsa tuli suomalaiselle yllätyksenä. Monet kertoivat hänelle nähneensä haamuja.

Luokkala kävi välillä työskentelemässä myös alkuperäiskansan luona päiväkodissa, jossa yhdellä lapsella oli reikä hampaassa.

"Sanoimme, että lapsi pitää viedä hammaslääkäriin. Äiti vastasi, että ei kun noitatohtorille. Lapsella oli hänen mielestään demoni suussa."

Muuten sairauksia, kuten kurkkukipua ja vatsavaivoja hoidettiin vitamiinipitoisella kokateellä.

Viola Luokkala
Lapset pääsivät orpokodin pihalle keinumaan. Piha oli normaalisti orpokodin vanhempien, 3–5-vuotiaiden, lasten käytössä, minkä takia pienimmät lapset eivät yleensä päässeet sinne.
Lapset pääsivät orpokodin pihalle keinumaan. Piha oli normaalisti orpokodin vanhempien, 3–5-vuotiaiden, lasten käytössä, minkä takia pienimmät lapset eivät yleensä päässeet sinne.

Magi Pernthaler
Juan Carlosista tuli Viola Luokkalalle kuin oma lapsi.
Juan Carlosista tuli Viola Luokkalalle kuin oma lapsi.

Värikkään maan ja orpokodin lasten hyvästeleminen oli Luokkalalle kova pala. Tieto siitä, että joutuisi jättämään lapset, jotka kutsuivat häntä äidikseen, teki kipeää.

"Minua lohduttaa ajatus, että sain antaa heille rakkautta, ja toivottavasti saan vielä nähdä heitä."

Kaipuuta Boliviaan helpottaa, että Luokkalan perheessä asuu tällä hetkellä bolivialainen vapaaehtoistyöntekijä Carlos Villarroel. Hän työskentelee Helsingissä espanjankielisessä päiväkodissa.

"Carlos pitää paljon Suomesta, ja hän haluaa tehdä jatko-opintonsa täällä. Ainoa asia, mikä Carlosta on järkyttänyt, on sauna", Luokkala sanoo ja nauraa.

"Hän ihmettelee sitä, että suomalaiset ovat muuten etäisiä, mutta saunassa istumme alasti vieri vieressä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit