Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelle Miljoona täyttää 60 vuotta: Kulkukoiran jalka nousee yhä

Jos Pelle nuoruusvuosinaan antoi itsestään totisen vaikutelman, sitä on syytä tarkistaa viimeistään nyt

Ihmiset
 
Outi Pyhäranta HS
Pelle Miljoona tekee 60-vuotisjuhliensa kunniaksi neljän konsertin kiertueen JJU Jousiensemblen kanssa.
Pelle Miljoona tekee 60-vuotisjuhliensa kunniaksi neljän konsertin kiertueen JJU Jousiensemblen kanssa. Kuva: Outi Pyhäranta HS
Suomalaisen punkin äänitorvi Love Recordsin toimistolla 1970-luvun lopulla.
Suomalaisen punkin äänitorvi Love Recordsin toimistolla 1970-luvun lopulla.

"Kato nyt, miten siistiltä toi kundi näyttää tossa", Pelle Miljoona (oik. Petri Tiili ) ihmettelee pöydälle heittämääni valokuvaa. "Siisti nahkatakki, lyhyt tukka ja joku rintanappi. Paikatut housut on sentään."

Kuvassa on hän itse, pian ensimmäisen levynsä ilmestymisen jälkeen ja keskellä hurjimpia punk-aikoja 1970-luvun lopulla. Pelle Miljoona oli pahamaineisten punkkien äänitorvi numero yksi. Vakavamielinen saarnaaja, jota ihailtiin mutta yhtä lailla kammoksuttiin, jopa pelättiin.

"Tollanen kun tulee kadulla vastaan, niin kyllä alkaa puntti tutista", hän nauraa nyt kuva kädessään.

Jos Pelle joskus nuoruusvuosinaan antoi itsestään totisen vaikutelman, sitä on syytä tarkistaa viimeistään nyt. Hän nauraa herkästi ja lohkoo paljon huumoria: yleensä itsestään ja elämästään.

Pöydän takana istuu nyt aikalailla toiselta näyttävä mies kuin vanhassa valokuvassa.

Reggaevärein koristeltu pipo ei riitä peittämään alta pursuvia punaisia hiuksia. Joogaaminen, rumpujen soitto ja yletön saunominen ovat pitäneet rungon niin timmissä kunnossa, että tiistain 60-vuotispäivästä vihjaa vain yksi asia. Äskettäisellä Intian-matkalla parta on päässyt rehottamaan – ja se on harmaa.

"Kuus nolla, vielä toimii polla", hän kommentoi juhlapäivää ja ihmettelee, kuinka nopeasti vuodet ovat vierineet edellisen tasavuoden jälkeen.

Kolme nopeaa

Pelle Miljoona kotona, matkalla ja lauteilla

1 Kotona: "Ainakin nyt muutama päivä matkan jälkeen viihdyn kotona Kalliossa, ja just ostettiin avovaimo Teijan kanssa pieni mökki Lapinjärveltä. Oon onnekas, että mulla mahdollisuus asua näin. Välillä ihan hävettää, kun voi vaan lähteä Lapinjärvelle."

 

2 Matkalla: "Tien päällä oleminen on niin mieletöntä. Esimerkiksi jossain Chilessä: Hyppäät bussiin, ja 30 tunnin päästä olet siellä, minne olet menossa. Kaikki se luonto ja ihmiset."

 

3 Lauteilla: "Nykyään mun sosiaalinen elämä on aika paljon sitä, että käyn Rytmissä kahvilla ja Hesarilla arkisaunassa tai sitten Arlassa juhlasaunassa."

Kyllähän ne vierivät, kun tekemistä riittää.

Levyjä ilmestyy yhä lähes vuosittain, ja kevään aikana Pellen nykyinen United-kokoonpano marssii taas studioon. Keikat alkavat tällä viikolla ja jatkuvat todennäköisesti niin pitkään, kunnes Pelle pakenee jonnekin maailmalle.

Myös pitkillä matkoilla on yleensä syntynyt tuomisia kotiin: usein kokonaisia romaaneja ja tänä talvena avovaimo Teija Variksen kanssa koottu sanoituskirja Eetos goes paatos.

"Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää on hyvä arki. Siihen liittyi olennaisesti se, että koko ajan on joku projekti käynnissä", hän kommentoi työteliäisyyttään. "Levyjen ja kirjojen tekemistä jatkan niin kauan kuin jalka nousee: vähän niin kuin kulkukoira, joka jolkottelee pitkin metsätietä ja pistää välillä keltaisen tositteen hankeen."

Uskoa on koeteltu vain kerran ja, ironista kyllä, juuri silloin, kun kaiken piti olla hyvin. Vuoden 1980 albumi Moottoritie on kuuma nosti Pellen ohikiitävän hetken ajaksi maan ykkösartistiksi. Eikö rooli sopinut sinulle vai menikö joku vikaan?

"Sekä että", hän sanoo. "Mä melkein muistan ne ajat. Sen verran muistan, että en ollut kovin onnellinen silloin enkä varsinkaan sen jälkeen. Keikkoja tehtiin paljon, mutta ketään ei tuntunut kiinnostavan. Paljon tuli sekä olalletaputusta että keskisormea."

"Sen jälkeen mä mietin pitkään, mitä mä oikein haluan tehdä. Tulin siihen tulokseen, että kyllä se on tätä. Se vaatii helvetisti, mutta niin klisee kuin se onkin, joku sisäinen polte pistää tekemään näitä asioita."

Artikkeliin liittyvät

"Ja totta kai fanit pitävät käynnissä. Fanit on tärkeä asia artistille ja futisjengille. Mulla on niitä nykyään about 164, ja useimmista on tullut ystäviä", hän sanoo ja nauraa taas.

Kun Pellen kanssa keskustelee hänen elämänsä peruspilareista, puhe kääntyy aina uudestaan lapsuuden Haminaan.

Rokki-innostus iski velipojan kelamankalta ja Hurriganesin keikoilta työväentalolla. Matkakipinän hän uskoo tarttuneen Karjalasta evakkoina lähteneiltä vanhemmiltaan ja satamassa pysähtyneiltä merimiehiltä. Sauna oli "lauantai-illan huumaa", kun löylyjen jälkeen sai appelsiinin ja pääsi isän polvelle kuuntelemaan Välskärin kertomuksia.

Niiltä ajoilta kumpuaa myös hänen tekstiensä yhteiskunnallisuus.

"Totta kai mä olen kirjoittanut paljon muutakin, mutta tällainen urpo mä olen, että aina tulee jotain political shittiä", hän sanoo. "Esimerkiksi tulevalle levylle tulee todennäköisesti sellainen kuin Ali lähti jihadiin. Tarina suomalaisesta nuoresta miehestä, joka lähtee sotaan. Sitähän tapahtuu."

"Ehkä se on peruja lapsuuden kodista. Evakkous, kun ihmiset on ajettu pois himasta, se vaikuttaa myös seuraavaan sukupolveen. Kun on syntynyt 50-luvulla, näki sen, kuinka toivuttiin sodasta. Kuinka paljon vanhemmat teki duunia, miten pienellä elettiin ja kaikki jaettiin tasan. Ehkä se ajatus oikeudenmukaisuudesta tulee jostain sieltä."

 


Pelle Miljoona ja JJU Jousiensemble 60-vuotiskeikoilla 13. 2. Turussa, 14. 2. Helsingissä, 20. 2. Tampereella ja 21. 2. Jyväskylässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit