Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastakaa lapset -järjestön pääsihteeri: Mitä varten lait on tehty, kun niitä ei tarvitse noudattaa?

Hanna Markkula-Kivisilta on entinen kokoomuksen kansanedustaja, joka päätti ryhtyä poliitikoksi jo 13-vuotiaana

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Rio Gandara HS
Hanna Markkula-Kivisilta herää viikonloppunakin varhain ilman herätyskelloa. "Koti on ihanan hiljainen, kun muu perhe nukkuu vielä."
Hanna Markkula-Kivisilta herää viikonloppunakin varhain ilman herätyskelloa. "Koti on ihanan hiljainen, kun muu perhe nukkuu vielä." Kuva: Rio Gandara HS

Vantaalaisen Hanna Markkula-Kivisillan elämässä moni asia tapahtui nuorena. Hän päätti ryhtyä poliitikoksi 13-vuotiaana. Kaupunginvaltuutettu hänestä tuli 19-vuotiaana ja kansanedustaja 26-vuotiaana. Voisi luulla, että nuoruus jäi elämättä, kun politiikka vei. Markkula-Kivisilta pyöräyttää punatukkaista päätään pari kertaa. Ei, mitään ei jäänyt elämättä, hän sanoo.

"Synnyin nelikymppisenä. Vaikka minulla oli paljon ystäviä, en koskaan tuntenut olevani nuori enkä viettänyt opiskelijaelämää. Kun pääsin valtuustoon alle kaksikymppisenä, tuli tunne, että nyt tämä lähti. Viihdyin siellä heti."

Kolme nopeaa

Mitä teet työn ulkopuolella?

1 "Käyn kuntosalilla kolme kertaa viikossa, jos suinkin ehdin."

 

2 "Kesällä hoidan pihaa, ja viime syksynä palasin nuoruuden harrastukseni kuorolaulun pariin. Laulan Vantaan Kamarikuorossa."

 

3 "Vietän aikaa perheeni kanssa ja tapaan ystäviä. Olen kovin perhe- ja kotikeskeinen. Nautin säännöllisestä elämästä, vaikka se voi kuulostaa tylsältä."

Yhteiskunnan seuraamisen Markkula-Kivisilta oppi jo kotona. Isä Reino Markkula oli esiintyvä taiteilija ja muusikko.

Kotona puhuttiin yhteiskunnan asioista muttei harrastettu puoluepolitiikkaa. Koti oli selvästi oikeistolainen, Markkula-Kivisilta kuvaa.

"Halusin liittyä kokoomukseen jo 16-vuotiaana. Äiti kuitenkin sanoi, että meillä ei lapset liity, saat odottaa, kunnes olet aikuinen."

Ensimmäinen yritys eduskuntaan jäi 300 äänen päähän. Silloin Markkula-Kivisilta päätti, että kun neljän vuoden kuluttua käydään uudet vaalit, valtiotieteen opinnoista ei ole yhtään tenttiä jäljellä. Niin kävikin.

Vuoden 1991 vaaleissa hän oli gradua vaille valmis ja yksi kolmesta nuoresta naisesta, jotka kokoomus sai Uudeltamaalta ehdolle vaaleihin.

"Muutama vanhempi miesehdokas oli mielissään. He sanoivat, että te tuotte kukin 2 500 ääntä, mutta ette mene läpi. Lopulta kukaan miehistä ei päässyt eduskuntaan, mutta kaikki me nuoret naiset onnistuttiin."

Minna Karhunen oli tuolloin 24, Leila Lehtinen 25 ja Hanna Markkula 26. He aloittivat kansanedustajina laman silmässä.

"Se oli hurjaa aikaa. Tuntui, että seinät kaatuvat päälle. Hallitus teki yöllä hätäpäätöksiä, jotta aamulla voitiin vakuuttaa rahoittajat, että kyllä me tästä selvitään. Moni kärsi päätöksistä, joita jouduttiin tekemään, mutta lopulta maa saatiin nousuun."

Markkula-Kivisilta jätti eduskunnan kolmen kauden jälkeen 2003 ja siirtyi Pelastakaa lapset -järjestön pääsihteeriksi. Siellä hän näki laman ja lapsiperheiden palvelujen leikkausten jäljet. "Isoimmat lastensuojelumenot olivat kunnissa, jotka leikkasivat eniten lapsiperheiden palveluista lamavuosina."

Pelastakaa lapset tunnetaan muun muassa adoptioista. Sen lisäksi se tuottaa tietoa lasten ja lapsiperheiden tilanteesta päättäjille ja toimii lasten äänenä yhteiskunnassa. Se järjestää myös loma- ja tukiperheitä lapsille ja tekee kehitysyhteistyötä.

"Suomessa lastensuojelun lainsäädäntö on kohtuullisen hyvä, mutta lakeja noudatetaan kunnissa eri lailla. Se on lasten oikeuksien ja tasa-arvon kannalta suuri ongelma."

Kunnat tinkivät rahan puutteen takia lapsiperheiden palveluista. Lastensuojelun ammattilaisen on vaikea sitä hyväksyä.

"Ei kaupastakaan saa varastaa ruokaa, vaikka ei ole rahaa maksaa. Mitä järkeä siinä on, että lait on tehty, mutta niitä ei tarvitse noudattaa?"

Markkula-Kivisilta on toiminut kunnallispolitiikassa yli vuosikymmenen ja tietää, että kunnissa euro on usein tiukassa. Silti hän toivoisi, että sokeasta sektoriajattelusta luovutaan. "Hallinnonaloille riittää, että oma budjetti saadaan pidettyä vuosi kerrallaan. Ei ajatella, mitä säästö vaikuttaa muilla sektoreilla. Jos vaikka kouluavustajista ja tukiopetuksesta tingitään, se näkyy lisämenoina lastensuojelussa."

Jos neuvolaan ja kouluterveydenhoitoon satsataan riittävästi, kaikki alle 15-vuotiaat lapset olisivat silloin tehokkaan ja matalan palvelun ulottuvissa, hän sanoo.

Ongelmat voitaisiin silloin hoitaa ajoissa.

"Imatralla satsattiin perheiden varhaiseen tukeen. Siellä uskottiin, että se näkyy säästöinä 5–10 vuoden kuluttua. Meni vain 2–3 vuotta, kun lastensuojelun kulut alkoivat laskea."

Markkula-Kivisilta on perin juurin vantaalainen, vaikka syntyikin Helsingissä.

"Olen asunut näillä nurkilla melkein koko ikäni", hän viittilöi kohti Louhelaa ja Kaivokselaa omakotitalossaan Vantaanlaaksossa.

Kotiväkeen kuuluvat puoliso Ilkka, teini-ikäiset tyttäret Katja ja Kia sekä havannankoira Diva.

"Elämä on lähtökohtaisesti mallillaan. En ole sitku -ihminen, vaan tunnen, että juuri näin on hyvä. Viihdyn työssäni ja voin siinä keskittyä yhteen tärkeään asiaan. Enää ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea", hän viittaa kansanedustajakausiinsa.

Viime päivät kotia on putsattu äidin 50-vuotisjuhlia varten. Syntymäpäivä on tänään. Juhliin on tulossa liuta ystäviä ja sukua.

"Miten minä voin täyttää 50, kun olen aina ollut 40."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit