Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Ihmisvaunut leikkipuistossa

Ihmiset
 
Jarmo Matilainen
Naurava tyttö vetää toista tyttöä vaunuissa leikkipuistossa. Missä puisto sijaitsee?
Naurava tyttö vetää toista tyttöä vaunuissa leikkipuistossa. Missä puisto sijaitsee? Kuva: Jarmo Matilainen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikolla Bongaa paikka -lukijakilpailu osoittautui pitkästä aikaa niin kinkkiseksi, että tarvittiin lisävihjeitä ennen kuin toimitukseen saapui oikeita vastauksia. Lopulta veikkauksia tuli 77, joista lähes 50 meni oikein.

"Kuva on otettu ravintola Klippanissa heinäkuussa 1981. Kyseessä on Uusi Laulu -lehden järjestämä Jouluksi kotiin -teemailta ja futuristidisko. Jugend-tyylinen pitsihuvila ja saari Helsingin edustalla muuttuivat sinä yönä meikkaavien poikien, mustahuulien, drag-hahmojen ja outojen keikareiden kuumaksi näyttämöksi", kertoo Tiina Alvesalo, joka itse poseeraa kuvassa 18-vuotiaana Jimi Sumenin kanssa. "Sumen toimi illan dj:nä, ja häntä kutsuttiin Suomen David Bowieksi."

Klippan sijaitsi Luodolla, ja illan teemoja oli useampia.

"Yksi oli 'ole tähti kerran elämässäsi', Andy Warholia mukaillen. Uusi laulu -lehden toimittajat J. Lindfors ja K. Lempinen olivat tutustuneet Lontoon ja New Yorkin klubitrendeihin ja järjestivät samankaltaisen tapahtuman Helsinkiin. 'Tyyli on köyhän perusoikeus!' oli illan iskulause. Tapahtuma sai runsaasti julkisuutta. Yle teki ohjelman, jossa paheksuttiin menoa", Kimmo Takala kuvailee ja jatkaa: "Performanssiryhmä Jack-Helen Brut syntyi tapahtuman ansiosta. Ryhmä toteutti tilaisuudessa groteskin muotinäytöksen, jossa muun muassa narsismia ja itsekeskeisyyttä oli korostettu rankasti. Catwalkilla mallit ihailivat itseänsä käsipeileistä. Transsukupuolisuus oli tuntematon ilmiö, mutta esityksessä oli hääpari, jossa morsian oli naiseksi meikattu mies ja mitä maskuliinisin sulhanen puolestaan nainen."

"Pukeutumisesta ja itsensä korostamisesta tuli uusi taidemuoto. Kuva kertoo 80-luvun alun nuorisosta, joka kapinoi yhtenäiskulttuuria vastaan mustaa kajalia ja hiuslakkaa säästelemättä", taustoittaa Alvesalo.

Mutta yleisesti puhuttiin narsistibileistä. "Luultavasti järjestäjät eivät täysin ymmärtäneet, mitä narsismi on. Kyse oli lähinnä pukugaalasta", Markku Kotilainen kertoo.

"Pyörin punkin jälkimaininkien genressä, ja nuori kun olin, tietysti 'dissasin kybällä' näitä itseään peilistä ihailevia, vähän narsistisia tyyliniekkoja. Jälkeenpäin ajatellen harmaa Suomi kaipasi tyyliä tuolloin", myöntää Paavo Hynynen.

Marja Sildekään ei ollut bileissä, mutta häntä kiinnostaa silti futuristiklubbaajien muistot. "Tarkastelen tekeillä olevassa teatteritieteen väitöskirjassani helsinkiläistä avantgardea ja ruumiinkulttuurin murrosta. Eräänä keissinä siinä on helsinkiläisten fututuristiklubbaajien alakulttuuri."

Omat futuristimuistosi voit lähettää Sildelle osoitteeseen marjasilde@gmail.com.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Lassi Kokkosen. Hän saa Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Pekka Saurin romaanin Parempaa kuin seksi (Kaiku Books). Tämän viikon arvoituksessa on lapsia leikkikentällä. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla paikasta muistoja? Lähetä vastauksesi 12. helmikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Korjaus ti 10.2. kello 11.13: Klippan sijaitsi Luodolla. Artikkelissa luki alun perin, että Klippan sijaitsi Sirpalesaaressa.

"Juhlijat pukeutuivat mitä mielikuvituksellisimpiin tingel-tangel-asuihin", sanoo Timo Aalto.
"Juhlijat pukeutuivat mitä mielikuvituksellisimpiin tingel-tangel-asuihin", sanoo Timo Aalto.
"Olin 'harjoitellut poseerausta' Boy Georgen ja Steve Strangen Blitz-klubilla Lontoossa", Tiina Alvesalo (vas.) kertoo.
"Olin 'harjoitellut poseerausta' Boy Georgen ja Steve Strangen Blitz-klubilla Lontoossa", Tiina Alvesalo (vas.) kertoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit