Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Laiho on nähnyt viidesti teatterin joutuvan kuolemanvakavaan kriisiin

50-vuotista taiteilijauraansa juhlistava näyttelijä rakastui esiintymiseen jo lapsena

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Rio Gandara HS
"Palautuu täysin mieleen, miten viisivuotiaana tajusin, että hei tää on kivaa!" Pekka Laiho muistelee ensi kertaansa lavalla yleisön edessä.
"Palautuu täysin mieleen, miten viisivuotiaana tajusin, että hei tää on kivaa!" Pekka Laiho muistelee ensi kertaansa lavalla yleisön edessä. Kuva: Rio Gandara HS

Ravintola Sea Horsen loosissa istuu hyväntuulinen mies, näyttelijä Pekka Laiho, 71. Paistetut silakat maistuvat, ja muisteluksia, kaskuja ja näkemyksiä irtoaa solkenaan.

"Tämäkin kapakka nostaa muistista vauhdikkaita kuvia", hän hymyilee salia silmäillen.

Kolme nopeaa

Pekka Laihon ihanimpia vastanäyttelijöitä

1Hannele Lauri
"Rankka huumori. Valtava ammattitaito. Oikea aito naiseus. Esimerkiksi Pasi Lampelan ohjaamassa Viattomuuden lopussa."

 

2Merja Larivaara

"Syvä ote. Itselleen ankara. Huumorintajuinen. Tehtiin muun muassa Lampelan Geneve."

 

3Riitta Havukainen

"Elämänkokemus. Ymmärtävän lämmin läsnäolo. Epätosikkomaisuus. Etenkin Jotaarkka Pennasen ohjauksessa Brand."

Laiho viettää juhlavuotta: puoli vuosisataa näyttelijänä. Ajanlaskun hän aloittaa vuodesta 1965, jolloin hän meni vakituiseksi MTV-teatteriin. Ville Salmisen johtamassa porukassa oli taitavia kollegoita Saara Pakkasvirrasta Ville-Veikko Salmiseen ja Arja Pessaan.

"Se oli pätevää näyttelijäopetusta, ja tv-yleisöä oli parhaimmillaan kaksi miljoonaa illassa. Uutta oli, että myös savupirtin mummo sai nähdä teatteria", Laiho muistuttaa.

Laiholle, teatterikoulua käymättömälle lahjakkuudelle, tv-teatteri oli kouliintumista alalle.

"Tehtiin monia klassikoitakin, mutta oma lempityöni oli Juhani Peltosen Salomo ja Ursula Saara Pakkasvirran kanssa. Totta kai kamerat olivat vielä kömpelöitä ja kohtaukset hitaita, mutta uusihan oli se koko väline, televisio."

Lavalle Laiho oli kiivennyt jo lapsena, spontaanisti viisivuotiaana ja suuren lausuntakilpailun voittajana yhdeksänvuotiaana. Rakkaus syttyi oitis.

"Se alkufiilis, jonka koki yleisön ja suosion keskipisteenä, oli täynnä ihmeellistä euforiaa. Saman saatoin tuntea vielä Tampereen teatterin lavalla Romeona vuonna 1968", hän sanoo.

"Myöhemmin siihen sekoittuu muutakin kuin puhdasta ekshibitionismia. Mukaan saattaa ja saa tulla ammatillisia, filosofisia tai yhteiskunnallisia ajatuksia ja päämääriä."

Lavalle menon hetki sykähdyttää Laihoa yhä. "Mutta se on ikuinen omantunnon kysymys, että pystynkö keskittymään ja lataamaan oikein. Vielä tuntuu, että pystyn."

Aina ei ole ollut yhtä onnellisesti, vaan etenkin 1970-luvulta hän muistaa uhkaavia leipääntymisen hetkiä. Onnekseen hän kuitenkin pääsi irti näistä "sovinnaisen turvallisuuden tunteista", joiden viemänä näyttelijä alkaa lähinnä turvautua temppuvalikoimaansa – kuin sirkushevonen ikään.

Jouko Turkka tuli 1970-luvulla Helsingin kaupunginteatteriin ohjaamaan juttuja, jotka vapauttivat Laihossa kokonaan uusia energioita. "Jokke pani maneereita matalaksi ja suorastaan repi ihmisen psyyken auki – mistä sitä on syytettykin. Minullehan se sopi. Se oli raaka, mutta en minä sitä pelännyt, tunnettiin jo RUK:sta 1960-luvulta."

Samankaltaista uutta voimaa Laiho on saanut Pasi Lampelan ohjauksista. Heidän yhteistyönsä alkoi vuonna 2003 Helsingin kaupunginteatterin Viattomuuden lopussa, ja uusia hankkeita on edelleen vireillä.

"Pasi on tinkimätön ja vaatii näyttelijän täyden läsnäolon tilanteessa ja hetkessä."

Teatterin ensemblea, osaavaa yhteistyötä, Laiho pitää lähtökohtana. Silloin kun kemiat sulautuvat ja yhteispeli rullaa, voidaan nousta yhteisen luovuuden asteelle. Tuloksena on tärkeä, mieleenpainuva esitys.

Omat ravistavimmat ensemblensa Laiho nimeää nopeasti: " Arto af Hällström ohjasi Othellon, jossa Esko Salminen oli Othello, Eija Ahvo Desdemona ja minä Jago. Toisena mainitsen Turkan tulkinnan Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijästä. Nämä vedettiin kaupunginteatterissa 1970-luvulla."

Teatteriemme tilaan Laiho silmää jo pitkin perspektiivein. Hänen mielestään niin ammattilaiset kuin amatöörit yltävät nykyään vahvoihin töihin. Taitoa ja intoa on.

Eivät hänelle ongelmatkaan ole vieraita. "Urallani olen nähnyt suomalaisen teatterin joutuvan neljästi tai viidesti syvään kuolemanvakavaan kriisiin, noin kerran vuosikymmenessä. Aina jotenkin noustaan, saadaan talous ja taide balanssiin. Ja sitten jatketaan."

Taiteen laajat näkymät muokkautuvat uusiksi nekin. Pessimistit varoittavat taiteen menettävän kaiken merkityksen – netin ja kaikenlaisen muun kilpailun puristuksessa.

"Taiteilijoiden täytyy taistella tilasta, ja totta kai on vaara, että ihmiset laajemmin irtaantuisivat myös teatterin lumosta."

Vaikka teatteriala kokisi rajujakin ulkoisia järistyksiä, sisäistä paloa ei Laihon mukaan korvata millään. "Intohimo, se on saatanan tärkeä."

Erkki Laitila
Pekka Laiho poseerasi 1970-luvulla.
Pekka Laiho poseerasi 1970-luvulla.

 

50 vuotta estradilla Pekka Laiho -esitykset Teatteri Jurkassa 12.–14. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit