Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bloggaaja Emilia Lehtinen järjestää filosofiakahviloita pikkulapsille

Samalla hän haluaa tarjota ajatuksia ja keskustelumahdollisuuksia myös lasten vanhemmille

Ihmiset
 
Venla Rossi
"Onko sade elävä?" Filosofiakahvilassa pikkulapset pohtivat isoja kysymyksiä
"Onko sade elävä?" Filosofiakahvilassa pikkulapset pohtivat isoja kysymyksiä
Emilia Lehtinen järjestää lapsille filosofiakahviloita. Lapset tulevat paikalle aikuisen kanssa, ja leikin lomassa mietitään filosofisia kysymyksiä. Perhekeskus Ruusulan tiloissa pohdittiin viime viikonloppuna ympäristöasioita. Toimittaja: Venla Rossi, kuvaus: Arttu Luhtala, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Emilia Lehtisellä, 37, on kiire. Ennen aamukymmentä pitää pystyttää ständi Töölössä sijaitsevan perhekeskus Ruusulan jäiselle pihalle, järjestellä sisällä lasten tuolit ja keittää kahvia. Sekä vastata haastattelukysymyksiin.

Hän mittaa kahvia samalla kun kertoo, miten viime syksynä Helsingissä alkaneet lasten filosofiakahvilat syntyivät. Kesken lauseen mittalusikka pysähtyy.

Kolme nopeaa

Hyviä filosofisia lastenkirjoja

1Max Velthuijs: Sammakko-kuvakirjat

"Yksinkertaisia tarinoita, joista voi helposti nostaa esiin kysymyksiä."

 

2Janosch: Oi ihana Panama

"Pikku Karhu ja Pikku Tiikeri haaveilevat ihanasta elämästä Panamassa, unelmien maassa. Lukija tai kuuntelija saa tuntea olevansa vähän sankareita fiksumpi. Samalla voi miettiä, miksi ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolen."

 

3Lewis Carroll: Liisan seikkailut Ihmemaassa

" Carroll ei turhaan ollut loogikko. Kirja on täynnä pohtimiseen soveltuvia kummallisuuksia. Heti ensimmäisissä luvuissa puhutaan identiteetistä ja siitä, mitä tarkoittaa olla iso ja pieni."

"Montako mä jo laitoin? No, ei sillä ehkä ole niin väliä. Tähän aikaan aamusta pikkulasten vanhemmille kelpaa millainen kahvi tahansa."

Lehtinen on koulutukseltaan filosofian opettaja, ja hänellä on myös paljon kokemusta lapsista. Perheeseen kuuluvat ranskalaisen miehen lisäksi 8-vuotias tytär, 4-vuotiaat kaksoset ja koira. Lehtinen on viettänyt kahdessa erässä yhteensä kuusi vuotta kotona lasten kanssa.

Se ei aina ollut hauskaa.

"Pitäisi enemmän puhua siitä, miten oman lapsen kanssa oleminen voi olla raskasta. Kaipasin hoitovapaalla aikuiskontakteja, varsinkin sellaisia, joissa saisi välillä puhua jostain muusta kuin vaipoista ja soseista."

Lasten filosofiakahvila vastaa tähän tarpeeseen. Vaikka ohjelma on suunniteltu pienten ehdoilla, Lehtinen haluaa tarjota ajatuksia ja keskustelumahdollisuuksia myös vanhemmille.

"Ja ehkä täällä saa erilaisia näkökulmia myös omaan lapseen, voi kohdata hänet eri tavalla kuin arjen pyörityksessä."

Ryhmiä on tarjolla eri-ikäisille. Tänään kokoontuvassa porukassa lasten ikä vaihtelee kahdesta neljään. Alakoululaisten ryhmät kokoontuvat koulujen tiloissa iltapäivisin, ilman vanhempia.

Lapsille ei esitellä filosofeja tai koulukuntia, vaan tarjolla on konkreettista, uteliasta pohdintaa omaan arkeen liittyvistä asioista. Lehtinen etsii hyviä harjoituksia ja materiaaleja usein englantilaisista lähteistä. Siellä filosofia saattaa – oppilaitoksesta riippuen – kuulua lasten arkeen koulussa jo kolmannesta ikävuodesta eteenpäin.

Arttu Luhtala HS
Emilia Lehtinen haaveili aiemmin perustavansa leluvuokraamon, mutta perustikin vaihtuvissa paikoissa toimivan filosofiakahvilan lapsille.
Emilia Lehtinen haaveili aiemmin perustavansa leluvuokraamon, mutta perustikin vaihtuvissa paikoissa toimivan filosofiakahvilan lapsille.

Töölössä on tänään teemana ympäristö. Paikalle saapuu viisi osallistujaa vanhempineen. Kun lapset ovat saaneet hetken leikkiä, asetutaan patjoille istumaan. Lehtinen ottaa käteensä koirapehmolelun ja alkaa sen avulla kertoa tarinaa. Sen lomassa hän esittää kysymyksiä.

Ensin mietitään, mikä on kenenkin lempipaikka. Lapset vastailevat ujosti: keinu, sohva, kesämökki. Eräs äiti sanoo viihtyvänsä parhaiten balettitunnilla, koska siellä saa olla rauhassa.

Sitten mennään syvemmälle, ja pohditaan, mitä kukkia saa poimia, sattuuko sateeseen ja mistä tietää, onko kivi elävä vai ei. Lehtinen konkretisoi kysymyksiä eri tavoilla. Tunnin aikana muun muassa kosketellaan kiviä, kuunnellaan eläinten ääniä ja muotoillaan muovailuvahasta vastakohtapareja.

Välillä muistutetaan, että muovailuvahaa ei saa syödä.

Lapset ajautuvat helposti harhapoluille, mutta kärsivällisesti Lehtinen palauttaa heidät ydinkysymysten äärelle. Kysymys on myös keskustelukulttuurin opettelusta.

Lehtinen on kirjoittanut kaksi vuotta suosittua Leluteekki-blogia, jossa seurataan ranskalais-suomalaisen perheen arkea. Teksteissä on laaja skaala askarteluohjeista eri kulttuurien kasvatusmetodien pohtimiseen.

Blogissa on alusta alkaen seurattu filosofiakahviloiden matkaa ideasta toteutukseen, ja monet ensimmäisistä lapsensa kahvilaan tuoneista vanhemmista ovat olleet lukijoita.

"Blogi on aika paljon näköiseni, ja jos siitä tykkää, niin ehkä sama tunnelma välittyy livenä näissä kokoontumisissa."

Blogikommenteissa filosofiakahviloita on kiitelty, mutta muualla ne ovat kohdanneet myös kritiikkiä. Esimerkiksi Vauva-lehden keskustelupalstalla ruodittiin pitkään, onko kyseessä jopa jonkinlainen huijaus – kaikkihan nyt lapsen kanssa osaavat jutella, pitääkö siitä maksaa?

Onko filosofiakahvila hyvin toimeentulevien perheiden juttu?

"Toki tämä on kalliimpaa kuin vaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton muskari. Mutta jos vertaa yksityisiin vauvajumppiin, niin aika samassa hintaluokassa mennään", Lehtinen vertaa.

Filosofiakahvilan hinta on 11–20 euroa kerta, ryhmästä riippuen. Kävijät ovat olleet enimmäkseen korkeakoulutettuja vanhempia, jotka tuovat ryhmiin poikansa. Filosofia mielletään yhä enemmänkin miehiseksi harrastukseksi. Se taitaa näkyä myös siinä, että kahviloissa on käynyt enemmän isiä kuin taaperoharrastuksissa keskimäärin.

 

Lehtisen blogi: www.leluteekki.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit