Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akateemikko vetosi kulttuurien vuoropuhelun puolesta

Assia Djebar 1936–2015

Ihmiset
 
Assia Djebar
Assia Djebar

Algerialaissyntyinen akateemikko ja kirjailija Assia Djebar kuoli 78-vuotiaana 6. helmikuuta pitkän sairauden jälkeen sairaalassa Pariisissa. Hän oli oikealta nimeltään Fatima-Zohra Imalayen ja syntynyt opettajan lapsena 30. kesäkuuta 1936 Cherchellin satamakaupungissa Ranskalle kuuluneessa Algeriassa.

Djebar vältti arabinaisten perinteisen osan, kun isä anoppinsa vastustuksesta välittämättä laittoi tyttärensä kouluun. Se oli kauaskantoinen päätös. Vuonna 2005 tyttärestä tuli Ranskan Akatemian ensimmäinen jäsen, joka oli kotoisin Maghrebin alueelta.

Djebarin kirjailijanimessä Assia tarkoittaa lohtua ja Djebar taipumattomuutta. Kun kesällä 1995 haastattelin Assia Djebaria HS:lle Lahden kirjailijakokouksessa, hänestä syntyi määrätietoinen, lukenut ja hyvin lämmin vaikutelma.

Djebar kirjoitti ranskaksi, vaikka kotikielenä oli ollut arabia. Hän kuvaili kokeneensa ranskaksi kirjoittamisen hyvin terapeuttiseksi tehdessään omaelämäkerrallista romaaniaan L'Amour, la fantasia (1985).

"Vieras kieli on keino puolustautua ja samalla saavuttaa jotakin. Jokainen kieli säilyttää jäljen taistelujensa verestä. Äitini isoisä oli kaatunut taistelussa ranskalaisia vastaan, ja kotonani maamme historiasta kerrottiin arabiaksi. Kun siitä puhuvat upseerit ranskaksi, asiassa on suuri ero", hän selitti.

Djebar työskenteli Tunisiassa 1950-luvun lopulla ikonisen poliittisen teoreetikon Frantz Fanonin kanssa ja laati pamfletteja Ranskan valtaa vastustaneelle Algerian vapautusliikkeelle FLN:lle.

Esikoisromaani La Soif (1957) ilmestyi Djebarin vielä opiskellessa historiaa Ranskassa. Hän ohjasi kaksi elokuvaa ja opetti historiaa Rabatin yliopistossa Marokossa ja kirjallisuutta ja elokuvaa Algerin yliopistossa ennen asettumistaan Pariisiin 1980. Vuoden 1995 jälkeen hän työskenteli vuosia amerikkalaisissa yliopistoissa.

Kirjailijoiden kansainvälisen parlamentin perustajajäsenenä hän auttoi kolmannen maailman kirjailijoita saamaan apurahoja ja turvapaikkoja Euroopasta.

Djebar kirjoitti 16 romaania, joista yhtään ei ole suomennettu. Niistä ehkä tunnetuin on Ombre sultane (1987), joka vetoaa kulttuurien dialogin puolesta.

Useasti palkittu kirjailija sai 1996 elämäntyöstään arvostetun Neustadtin kansainvälisen kirjallisuuspalkinnon. Häntä veikkailtiin toistuvasti myös kirjallisuus-Nobelin saajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit