Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori kehitti leukakirurgiaa

Anna-Lisa Söderholm 1941–2014

Ihmiset
 
Christian Lindqvist Ilse Stenholm Clas-Henrik Bengs
Anna-Lisa Söderholm
Anna-Lisa Söderholm

Professori Anna-Lisa Söderholm (o.s. Stenström) kuoli Helsingissä 30. joulukuuta viikkoa aikaisemmin tapahtuneen äkillisen aivoverenvuodon seurauksena. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 22. elokuuta 1941 Tukholmassa.

Söderholmista tuli odontologian lisensiaatti Helsingin yliopistosta 1964. Käytännön hammaslääkärinä hän kiinnostui jo varhain erityisesti kirurgiasta. Söderholm halusi kuitenkin laajentaa osaamisaluettaan sairaalatasoiseen suu- ja leukakirurgiaan. Siksi hän suoritti hammaslääkärin tutkintonsa lisäksi myös lääkärin perustutkinnon vuonna 1985.

Heti sen jälkeen Söderholm aloitti leukakirurgian erikoislääkärikoulutuksen Helsingin kirurgisessa sairaalassa.

Koko koulutuksensa ajan Söderholm teki ahkerasti myös suusyöpään liittyvää tutkimustyötä. Häntä kiinnostivat pahanlaatuiset kasvaimet, joiden hoito edellyttää leukaan kohdistuvia laajoja kirurgisia toimenpiteitä.

Söderholm väittelikin 1991 alaleuan puutostilojen rekonstruktiosta erilaisin metallilevyin. Hänen kokeelliset ja kliiniset tutkimustuloksensa saavuttivat paljon kansanvälistä tunnustusta ja niiden pohjalta pystyttiin edelleen parantamaan ja kehittämään yhä parempia teknisiä ratkaisuja vaikeasti invalidisoituneiden potilaiden auttamiseksi.

Myös suusyöpäpotilaiden kuntoutus oli Söderholmille tärkeää. Hän oli Hyks/Husin moniammatillisen kuntoutustyöryhmän alullepanija ja hänen kehittämäänsä toimintamallia sovelletaan edelleen suusyöpäpotilaan niin sanotussa hoitopolussa Kirurgisessa sairaalassa.

Osastonylilääkärinä Söderholmilla oli myös vastuu leukamurtuma- ja kasvovammapotilaiden kokonaisvaltaisesta hoidosta suu- ja leukasairauksien klinikassa.

Tässä yhteydessä hän tutustui naisiin, jotka olivat kohdanneet väkivallantekoja. Söderholmissa heräsi halu auttaa heitä. Hän järjesti seminaarin, joka täytti eduskunnan vasemman siiven sinne kutsutuilla henkilöillä, jotka tavalla tai toisella työssään saattoivat kohdata pahoinpideltyjä naisia.

Koska suuri osa potilaista sai ja nykyäänkin saa vammansa väkivallan kautta, myös sosiaali- ja terveysministeriö kiinnostui Söderholmin asiantuntemuksesta. Hän toimikin useassa ministeriön asettamassa toimikunnassa alansa asiantuntijana.

Söderholm toimi myös Hyksin/Husin operatiivisen tulosyksikön eettisen komitean jäsenenä ja vastasi kriisityöstä siinä kehittämis- ja koordinaatiotyöryhmässä, joka toimi Töölön sairaalasta käsin. Söderholmin merkittävä työ leukakirurgian piirissä palkittiin muun muassa presidentin myöntämällä professorin arvonimellä.

Odontologiska Samfundet i Finland oli Söderholmille paikka, jossa hän saattoi rentoutua ystäviensä parissa ja jonka puheenjohtaja hän oli 1968–88. Myös Suomen Hammaslääkäriliitossa Söderholm oli aktiivinen. Hän oli ahkera luennoitsija ja pidetty kurssinpitäjä.

Anna-Lisa Söderholm ja hänen miehensä Harry pitivät tärkeänä muistaa ystäviään. Monet kerrat saimme nauttia iloisesta yhdessäolosta eri yhteyksissä.

Lapset ja lapsenlapset muodostivat kuitenkin perheen elämän rungon. Perheen yhteisenä harrastuksena oli saaristolaiselämä, ja Nauvossa sijaitseva kesähuvila oli heille hyvin tärkeä.

Christian Lindqvist
Ilse Stenholm
Clas-Henrik Bengs
Kirjoittajat ovat Anna-Lisa
Söderholmin työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit