Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikkeliläisestä hevosyrittäjästä tuli Saharassa Nicole Kidmanin sijaisnäyttelijä

Laura Väänästä tarvittiin kameliratsastuskohtauksiin Werner Herzogin uutuuselokuvassa Queen of the Desert

Ihmiset
 
Mikkeliläinen hevosyrittäjä solahti Nicole Kidmanin saappaisiin
Mikkeliläinen hevosyrittäjä solahti Nicole Kidmanin saappaisiin
Laura Väänänen, 33, lähti tammikuussa 2014 tähtinäyttelijä Nicole Kidmanin sijaisnäyttelijäksi Marokkoon. Väänänen kertoo kotitilallaan, kuinka matka Mikkelistä Marrakeshiin sujui. Hän teki ratsastuskohtauksia perjantaina 6. helmikuuta maailman ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan Queen of the Desert. Elokuvan on ohjannut Werner Herzog.
Kolme nopeaa

Miten sijaisnäyttelijäksi pääsee?  

1. "Hyvä fyysinen kunto ja notkeus ovat tärkeitä asioita, samoin kaikki esiintymiskokemus. Sijaisnäyttelijän täytyy näytellä tapaa, jolla oikea näyttelijä seisoo ja liikkuu."

2. "Erityistaitoja kannattaa hankkia. Minä ratsastan, käyn aikuisbaletissa ja taekwondossa. Myös alan opiskelu kannattaa."

3. "Ala ei ole ainakaan aluksi kultakaivos, joten rahaa kannattaa olla säästössä. Sain tästä ensimmäisestä pestistä vain päivärahat. Kannattaa kuitenkin olla sinnikäs. Mitään ei saa, jos ei uskalla unelmoida."

Mikkeliläinen hevosyrittäjä Laura Väänänen, 33, astui 8. tammikuuta 2014 lentokoneeseen pää täynnä ajatuksia. Entä jos hevosella täytyy kaatua kovasta vauhdista? Onko Marrakeshin lentokentällä varmasti joku vastassa?

Hän oli suorittanut syksyllä 2012 kotikaupunkinsa ammattikorkeakoulussa tv-tuotannon perusteet. Kurssilla opetettiin monia asioita. Sitä ei kuitenkaan kerrottu, mitä tähtinäyttelijä Nicole Kidmanille kannattaa sanoa, kun tämän näkee ensimmäistä kertaa Saharan autiomaassa.

Matka Marokkoon oli saanut alkusysäyksensä vajaat kaksi viikkoa aiemmin. Väänänen vietti joulun ja uudenvuoden välipäiviä kotonaan Suojalammen tilalla, kun saksalaisen elokuvaohjaajan Werner Herzogin tuotantotiimiin kuuluva Hamid Herraf soitti.

"Hamid alkoi kysellä painoani, pituuttani ja muita mittojani. Tuotantoryhmä etsi kiireisellä aikataululla sijaista Queen of the Desert -elokuvan pääosan esittäjälle ratsastuskohtauksiin. Kävi ilmi, että olen sentin lyhyempi kuin Nicole Kidman ja muutenkin melkein samankokoinen."

Väänänen suostui välittömästi. Seuraavaksi hän esitteli asian aviomiehelleen ja kolmelle lapselleen. Kaikki kannustivat lähtemään. Elokuvatöistä kiinnostunut hevostilan pitäjä oli lähettänyt kuluneen vuoden aikana kolmisenkymmentä sähköpostia eri tuotantoyhtiöihin, mutta vastauksia ei ollut kuulunut.

"Olin aivan tohkeissani. En ollut koskaan ratsastanut kamelilla, mutta tietenkin lupasin Hamidille, että sekin hoituu. Avasin heti Youtuben ja kirjoitin sinne "Camel riding tutorial", Väänänen sanoo.

Queen of the Desert sai ensiiltansa Berliinin elokuvajuhlilla 6. helmikuuta. Suomen ensi-illan aikataulusta ei ole vielä tietoa. Väänänen näyttää kuitenkin kotikoneellaan maistiaispätkiä omista kohtauksistaan.

Yhdysvaltalaisen James Francon näyttelemä roolihahmo ratsastaa elokuvan päähenkilön Gertrude Bellin kanssa. Naisen hiukset ovat pitkät ja vaaleat, ryhti ylväs kuin balettitanssijalla ja päällä napakka kangastakki.

"Tai itse asiassa tuossa on Francon sijaisnäyttelijä. Minulla oli peruukki päässä, mikä hiosti aika lailla. Vyötärö oli kiristetty älyttömän tiukalla korsetilla, eikä takki antanut yhtään periksi. Vähän oli siis jäykkä fiilis."

Juha Metso
Mikkeliläinen hevosyrittäjä Laura Väänänen pääsi tekemään kameliratsastuskohtauksia Werner Herzogin uutuuselokuvassa.
Mikkeliläinen hevosyrittäjä Laura Väänänen pääsi tekemään kameliratsastuskohtauksia Werner Herzogin uutuuselokuvassa.

Ratsastus sujui kuitenkin hyvin, eikä kameleiden ohjastaminen osoittautunut sen vaikeammaksi. Merkittävin ero oli eläinten askelluksessa, sillä erämaan laivoilla saman puolen jalat liikkuvat yhtä aikaa.

"Kerran kun talutin kamelia, se sai yhtäkkiä päähänpiston alkaa syödä lähellä olevia kasveja ja nykäisi kunnolla. Silloin sain suitsista palohaavat käsiin."

Saksalainen ohjaajasuuruus Werner Herzog loi maineensa ennen kaikkea 1970–80-luvuilla, jolloin hänen ja Klaus Kinskin yhteistyö poiki muun muassa klassikot Aguirre – jumalan viha ja Fitzcarraldo.

Viime vuosina miehen merkittävimpiä töitä ovat olleet hulluutta ja luontoa kuvaava dokumentti Grizzly Man sekä Vietnamin sotaan sijoittuva Operaatio Rescue Dawn.

Väänäsen mukaan Herzog antoi itsestään kuvauksissa älykkään vaikutelman.

"Se oli aika jäätävä tilanne, kun ensimmäistä kertaa viritin keskustelua ohjaajan kanssa. Aloin puhua hänelle jotakin päivän tapahtumista ja hermostuksissani sitten puhuin aika paljon. Kun lopetin, hän katsoi minua kummissaan."

Benaroya Pictures
Tältä näytti Queen of the Desert -elokuvan kuvauksissa.
Tältä näytti Queen of the Desert -elokuvan kuvauksissa.

Myöhemmin mikkeliläiselle tarjoutui tilanne parantaa osakkeitaan. Kaksi filmiryhmäläistä nosti kuvauspaikalla telttakatosta hevosvaljakon yli, ja ohjaaja makasi vaunun pohjalla. Väänänen tajusi heti, että hevoset voivat villiintyä tilanteessa. Episodin jälkeen Herzogilta heltisi hieman arvostavampaa katsetta.

"Tuli hyvä tunne, kun pystyin osoittamaan omaa ammattitaitoani. Ylipäätään koko kokemus antoi uskoa, että minulla on annettavaa tälle alalle."

Entäs sitten Kidman? Kun Väänäsen lento oli laskeutunut Marokkoon, matka jatkui nopeasti minibussilla Atlasvuorten yli aavikon laidalle.

Ensikohtaaminen tähden kanssa koitti parin päivän kuluttua.

Australialaistähteä on joissain Hollywood-juoruissa kuvailtu diivailevaksi jääkuningattareksi, mutta sijaisnäyttelijän mukaan Kidman oli pikemmin kohtelias.

"Hän oli hirveän mukava, hyväkäytöksinen ja huoliteltu. Hevosen selässä minulla on ehkä samanlainen ryhti kuin Kidmanilla, mutta muuten olemme kyllä täysin erilaisia", Väänänen sanoo ja nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit