Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tosi-tv-ohjelmasta tuttu pariskunta perusti koirille vanhainkodin Kemiön saarelle – se täyttyi saman tien

Satu Westin mielestä vanhalle koiralle parasta ovat rauha, hellyys ja oma ihminen

Ihmiset
 
Sami Kilpiö
Koirien vanhainkodissa vallitsee rauhallinen vilinä
Koirien vanhainkodissa vallitsee rauhallinen vilinä
Satu West perusti miehensä kanssa Kemiönsaarelle koirien vanhainkodin, jossa on 14 asukasta. West kertoo vinkkejä, mitä vanhat koirat tarvitsevat onnelliseen elämään.

Ensimmäinen kulkukoira tuli Satu Westin elämään heti ensimmäisenä iltana, kun hän oli muuttanut Espanjaan 2000. Alicante-kaupungin lähellä sijaitsevan kodin portin taakse istuutui iso paimenkoira.

"Jon sanoi, ettei aleta ruokkimaan sitä, muuten se jää."

Kolme nopeaa

Vinkit oman unelman toteuttamiseen

1 "Ole itsepäinen, vaikka epäilijöitä riittää. Tiedät itse, mistä tulet onnelliseksi. Vaikka tuntuisi vaikealta, puske eteenpäin. Myönteinen asenne auttaa. Meitä on auttanut se, että teemme tätä yhdessä. Jos toisella on huono päivä, toinen jaksaa."

 

2 "Voit aloittaa pienesti. Tee jotain ja katso, mitä siitä aukeaa."

 

3 "Jostain on luovuttava, joskus paljostakin. Me olemme jättäneet tavoittelemasta esimerkiksi kallista autoa ja kesämökkiä. Olemme kuitenkin saaneet elää ulkomailla jännittävää elämää, joka on antanut paljon."

Koira kuitenkin palasi itsepintaisesti. Pian Satu West vei sille ruokaa hieman kauemmaksi rannalle. Koira alkoi jolkotella pariskunnan perässä heidän lähtiessä asioille. Lopulta he avasivat sille portin. Sisälle taloon se ei halunnut, mutta otti oman paikan autotallissa olevasta nojatuolista. Siitä tuli ensimmäinen parin auttamista sadoista koirista.

Satu West pelasti jo lapsena koiria kotiinsa. Espanjaan muutto yhdessä miehensä Jon Westin kanssa oli ollut hänen haaveensa, mutta koirien ystävää ahdisti, kun jokaisella kauppamatkalla silmiin osui joku eläin, joka oli hylätty ja huonokuntoinen. Hän huomasi, että nuorien koirien kohdalle ihmiset pysähtyivät. Vanhat koirat ohitettiin.

"Ajattelin, että haluaisin perustaa vanhainkodin koirille."

Sen aika ei kuitenkaan ollut vielä silloin. Ensin pariskunta auttoi kaikenikäisiä koiria, koska hädänalaisia eläimiä Espanjassa on niin paljon. Espanjassa hylätään valtavasti koiria. Virallisten lukujen mukaan koiratarhoille päätyy noin 100 000 koiraa vuodessa. Westien mukaan todellinen luku on kuitenkin nelinkertainen. Asenne eläintenpitoon on maassa välinpitämätön. Yhdestä Westeille päätyneestä koirasta oli ilmoitus kaupan ilmoitustaululla. Se haluttiin vaihtaa Playstation-pelikonsoliin.

Ensin Westit laittoivat pystyyn järjestön, joka välitti koiria uusiin koteihin. Näin 700 koiraa on saanut uuden kodin Suomesta. Myöhemmin he perustivat koirien turvakodin. Sen arjesta nähtiin neljä vuotta sitten Liv-kanavalla tosi-tv-sarja Koirien turvakoti Espanjassa.

He laskevat asuneensa yhteensä 125 eri koiran kanssa. Pariskunnalla oli molemmilla omat parisängyt, koska viereen nukkumaan pyrkiviä asukkaita oli niin paljon.

Eurooppalaisilta koiratarhoilta välittämistä kutsutaan rescue-koiratoiminnaksi. Se on yleistynyt viime vuosina Suomessa. Viime vuonna Suomeen tuli tätä kautta pitkälti yli 1 000 koiraa. Eniten koiria tuli Romaniasta, toiseksi eniten Espanjasta. Luvut ovat kuitenkin pieniä, jos niitä virtaa uusien pentujen rekisteröitiin, joita oli viime vuonna yli 45 000.

Viime vuonna Westit palasivat Suomeen. He asuivat yksiössä Turun keskustassa. Siellä Satu Westin mieleen palasi vanha ajatus vanhainkodista.

"Tuntui hassulta, että meillä oli vain kuusi koiraa", hän sanoo.

Loppuvuodesta Kemiönsaarelta Varsinais-Suomesta löytyi sopiva omakotitalo, jossa vanhainkotitoiminnan pystyi aloittamaan.

Vanhainkodin viimeisimmät asukkaat saapuivat helmikuun alussa. Nyt koiria on 14, ja vanhainkoti on täynnä. Asukit ovat iältään 8–14-vuotiaita ja ne ovat pääosin Espanjasta ja Romaniasta.

Sami Kilpiö
11-vuotias Lara (vas.) Suomesta sekä Espanjasta tulleet 10-vuotias Isla, 13-vuotias Emilio ja 10-vuotias Tamara ovat Satu Westin koirien vanhainkodin asukkaita.
11-vuotias Lara (vas.) Suomesta sekä Espanjasta tulleet 10-vuotias Isla, 13-vuotias Emilio ja 10-vuotias Tamara ovat Satu Westin koirien vanhainkodin asukkaita.

Ensimmäisten joukossa saapui valkonaamainen Kalle-mäyräkoira Unkarista. Sen perhe oli sitonut Kallen talutushihnan pään taloon kiinni ja muuttanut pois. Kallen tarina on tyypillinen. Monet asukkaista ovat joutuneet omistajiensa hylkäämiksi tultuaan iäkkäiksi. Toiset koirista ovat asuneet tarhoilla vuosikausia, koska kukaan ei koskaan valinnut niitä lemmikiksi.

Tänään Kalle kipuaa ketterästi yhteen vanhainkodin olohuoneen lastensängyistä ja käy selälleen piehtaroimaan. Vaikuttaa siltä, että se on tyytyväinen uuteen elämäänsä Suomessa. Se on sokea, mutta pirteä vanhus.

Suomestakin on tullut Westeille yhteydenottoja. Niiden taustalla on ollut esimerkiksi omistajan kuolema, mutta ihmiset ovat myös tiedustelleet mahdollisuutta tuoda matoille pissaava ja haukkuva koira vanhainkotiin.

Satu Westistä se ei riitä syyksi.

Pariskunta kattaa vanhainkodin kuluja lahjoitusvaroin. Eläinlääkärikulut ovat kuukausittain noin tuhat euroa. Ruokaan kuluu 300 euroa.

Westit ovat saaneet yhdeltä eläinruokamerkiltä ruokalahjoituksia, ja vapaaehtoiset ovat keränneet koirille rahaa pitämällä kirpputorin. Myös koirien kummiksi voi ryhtyä. Westit suunnittelevat aloittavansa keväällä videoiden tekemisen, jotta omaa kummikoiran vointia voi seurailla vanhainkodin verkkosivuilta.

Kummeille on avoimien ovien päiviä, jolloin kummikoiran voi viedä metsälenkille tai silittää.

Isla on kivunnut Laran päälle päiväunille.
Isla on kivunnut Laran päälle päiväunille.

Johanna Mitjonen
Kemiönsaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit