Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja arvosti itseluottamusta

Madeline McElveen 1922–2015

Ihmiset
 
Riitta Brunow
Madeline McElveen
Madeline McElveen

Yhdysvaltalainen opettaja Madeline McElveen kuoli tyttärensä kodissa Pohjois-Carolinan Greensborossa Yhdysvalloissa 1. tammikuuta. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Kingstreessä, Etelä-Carolinassa 3. toukokuuta 1922.

McElveenillä oli vaiherikkaan elämänsä viimeisten kolmentoista vuoden aikana tiivis ja tunteikas suhde Suomeen ja suomalaisiin. Hän kutsui Suomea toiseksi kotimaakseen.

McElveen oli konservatiivisen etelän kasvatti ja sukunsa matriarkka, joka saapui Suomeen marraskuussa 2001 tyttärensä, Yhdysvaltojen suurlähettilään Bonnie McElveen-Hunterin perheen jäsenenä.

Suurlähettilään äiti tuli pian tutuksi Yhdysvaltojen lähetystön kanssa tekemisissä olleille suomalaisille.

Tämä korostetun konservatiivisesti pukeutuva, tyylikäs ja itsekuria huokuva kahdeksankymppinen oikoi epäsovinnaisesti diplomaattisen protokollan mutkia.

Kukaan niistä sadoista suomalaisista, jotka hänet kohtasivat – oli kyseessä ulkopolitiikan johto virallisilla illallisilla tai nuori tyttö raitiovaunussa – ei eronnut Madelinesta ilman kommenttia vahvuuksistaan, kannustusta itsensä kehittämiseen ja Jumalan siunausta.

McElveen oli kiehtova persoona, määrätietoinen, peräänantamaton ja kunnianhimoinen. Julistaja, uraauurtava kasvattaja, innoittaja.

Suomalaisen yhteiskunnan sivistysuskossa ja suomalaisten uskossa tasavertaiseen mahdollisuuteen kouluttautua McElveen löysi toisen kotinsa ja sielunkumppanuuden.

Suomalaisissa hän ei nähnyt muuta vikaa kuin sen, että emme ymmärtäneet vahvuuksiamme emmekä mahdollisuuksiamme. Hän olisi halunnut iskostaa suomalaisiin kunnianhimoa ja itseluottamusta.

McElveen oli itse kasvanut kahdeksanlapsisessa perheessä. Hän suoritti akateemisen tutkinnon ensimmäisenä suvussaan ja koki kulkeneensa samanlaisen tien omassa elämässään kuin Suomi itsenäisyytensä alusta nykypäivään.

McElveen oli ammattiinsa sitoutunut opettaja. Avioiduttuaan ilmavoimien taistelulentäjän ja sotasankarin, John Thomas McElveen kanssa, hän ehti pitkän uransa aikana opettaa kahdeksassa Yhdysvaltojen osavaltiossa sekä Saksassa.

Hänen kolme lastaan ja neljä lapsenlastaan perivät hänen uskonsa, ikuisen optimisminsa ja intohimon oppimiseen ja opetukseen.

Riitta Brunow
Kirjoittaja on Madeline McElveen perheen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!