Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kikkoman-soijapullon suunnittelija on kuollut

Kenji Ekuan 1929–2015

Ihmiset
 
Kenji Ekuan
Kenji Ekuan
Kenji Ekuanin suunnittelema soijapullo.
Kenji Ekuanin suunnittelema soijapullo.

Japanilainen teollinen muotoilija Kenji Ekuan kuoli Tokiossa 85-vuotiaana 8. helmikuuta. Hän oli syntynyt Tokiossa 11. syyskuuta 1929.

Ekuan oli buddhalaisen munkin poika ja asui lapsuutensa Havaijilla. Sodan aikana hänen perheensä asui Hiroshimassa. Ekuanin sisar ja isä kuolivat atomipommin räjähdyksen seurauksena.

Ekuan opiskeli aluksi papiksi buddhalaisessa luostarissa. Hän perusti Japanin suurimmaksi muotoilutoimistoksi kasvaneen GK-toimiston valmistuttuaan muotoilijaksi 1950-luvulla.

Toimisto on suunnitellut muun muassa luotijunia ja Yamaha-moottoripyöriä, mutta Ekuanin laajimmalle levinnyt muotoilutuote on Kikkomanille vuonna 1961 syntynyt soijakastikepullo, joka löytyy suomalaistenkin kauppojen hyllyistä. Suunnittelu vei kolme vuotta ja vaati sata prototyyppiä, ennen kuin lopullinen muoto oli valmis. Punakorkkista pulloa on myyty yli kolmesataa miljoonaa kappaletta.

Ekuanilla oli läheiset suhteet Suomeen vuosikymmenien ajan. Ensimmäisen kerran hän kävi Suomessa jo 1970-luvulla. Hän toimi vuosia japanilais-suomalaisen designyhdistyksen puheenjohtajana ja oli perustamassa Suomen Japanin-instituuttia vuonna 1996. Ekuan vihittiin vuonna 2001 Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtoriksi, ja hän sai 2004 Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin.

Ekuan ystävystyi suomalaisten muotoilijoiden kanssa. Professori Yrjö Sotamaa tunsi Ekuanin 1980-luvun loppupuolelta ja teki hänen kanssaan yhteistyötä muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa ja monissa yhdistyksissä. Sotamaa kuvaa Ekuania elinvoimaiseksi ja säteileväksi ihmiseksi.

"Olin vaikuttunut syvällisestä ja hienostuneesta filosofiasta, joka oli hänen muotoilutyönsä perustana. Ekuan oli saanut kaksi koulutusta, munkin koulutuksen ja muotoilijan koulutuksen sekä Japanissa että Yhdysvalloissa. Se on erittäin harvinaista", Sotamaa sanoo.

Sotamaa tapasi Ekuanin viimeisen kerran Shanghaissa, jossa hän luennoi opiskelijoille elämäntyöstään.

"Parin tunnin luennon lopuksi opiskelija kysyi, mihin hän on pyrkinyt työssään. Ekuan vastasi yrittäneensä tuoda kauneutta maailmaan. Tämä oli olennaista hänen työssään. Tärkeää ei ollut ratkaista käytännöllisiä ongelmia, vaan pyrkiä johonkin kestävämpään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit