Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-yhteisön voimanainen Katia Westerdahl: Valtio kohtelee Espanjan Aurinkorannikon suomalaisia epäreilusti

Talviaikaan Aurinkorannikolla on arviolta jopa 20 000 suomalaista. "Ennen kaikkea täällä on yksinäisiä vanhuksia, joilta puuttuu turvaverkosto", Westerdahl sanoo.

Ihmiset
 
Lari Malmberg
Katia Westerdahl on tänä vuonna 30 vuotta täyttävän Óle-lehden päätoimittaja. Samalla hän on myös kaupunginvaltuutettu.
Katia Westerdahl on tänä vuonna 30 vuotta täyttävän Óle-lehden päätoimittaja. Samalla hän on myös kaupunginvaltuutettu. Kuva: Lari Malmberg

Alku oli hankala. Kun Westerdahlin perhe, Stig, Irmeli ja 15-vuotias Katia, muuttivat Espanjan Aurinkorannikolle vuonna 1984, Espanja oli vielä parsimassa diktaattori Francisco Francon valtakauden jättämiä haavoja.

Westerdahlien tarkoitus oli perustaa Aurinkorannikolle suomalainen lehti, mutta Espanja osoittautui yrittäjälle sisäänpäin kääntyneeksi ja byrokraattiseksi maaksi. Suomalaisia, potentiaalisia lukijoitakaan, ei asunut Aurinkorannikolla pysyvästi kuin kourallinen.

Kolme nopeaa

Matkavinkit Espanjaan

1Fuengirola

"Hyvä paikka pitää päämajaa. Marbella ja Nerja ovat lähellä, Malagasta pääsee luotijunalla Madridiin 2,5 tunnissa."

 

2Granada

"Sierra Nevadan laskettelurinteet päihittävät monet alppikohteetkin. Granadassa on myös paljon kulttuuria."

 

3Madrid

"Espanjan pääkaupunki on upea. Sieltä löytyy mitä vain."

"Vanhempani lähtivät Suomesta jättääkseen oravanpyörän, mutta joutuivat toiseen", Olé-lehden päätoimittajaksi vanhempiensa eläkkeelle siirtymisen jälkeen valittu Katia Westerdahl sanoo lehden toimituksessa Fuengirolassa.

Tästä huolimatta ensimmäinen Olé-lehti ilmestyi – vuosi Westerdahlien muuton jälkeen. Kesäkuussa siitä tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Nyt markkinoilla on jo suomalaisia kilpailijoitakin, mutta perustamisvuotenaan Olé oli koko Aurinkorannikolla vasta toinen ulkomainen lehti.

Ulkomaalaislehdille laadituista säännöistä huokui epäluulo. Lehdessä ei saanut kirjoittaa pahaa Espanjasta, eikä missään nimessä ottaa kantaa politiikkaan. Jokaisessa numerossa piti olla myös espanjankielinen tiivistelmä lehden sisällöstä.

Westerdahl kertoo, että byrokratia hidasti, mutta ei pysäyttänyt. "Isällä oli selkeä visio. Hän uskoi, että suuret ikäluokat muuttavat eläköityessään tänne. Ja niin myös kävi."

Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta arvioiden mukaan talviaikaan heitä on nykyään jopa 20 000. Espanjalaista Espanjaa etsivää se saattaa jo vähän ahdistaakin, mutta Olé-lehdelle uudet suomalaiset ovat vain hyvä asia. Westerdahlin mukaan lehden tilausmäärät kasvavat edelleen.

Vuosien kuluessa perheyrityksestä on kasvanut kuuden hengen ammattitoimitus. Kerran kuukaudessa ilmestyvän Olé-aikakauslehden lisäksi Westerdahlien perustama Olé-kustannus julkaisee nykyään myös kaksi kertaa kuussa ilmestyvää Suomalainen Espanjassa -sanomalehteä.

Westerdahl työskentelee päätoimittajan pestinsä lisäksi ensimmäistä kauttaan Fuengirolan kaupunginvaltuustossa.

Espanjassa kaupunginvaltuutetun tehtävä on kokopäiväinen virka, mutta lehtikiireidensä takia Westerdahl on pyytänyt kaupunginjohtajalta puolipäiväisen työn. Hän työskentelee kaupungin ulkomaalaistoimessa: partioi kadulla keräämässä ihmisten ajatuksia kaupungin kehittämisestä, vastailee kysymyksiin kaupungintalolla ja suunnittelee ulkomaalaisille kohdistettavaa tiedotusta.

"Lehtien päätoimittajana pidän huolta suomalaisista, mutta kaupunginvaltuustossa huolehdin kaikista täällä asuvista ulkomaalaisista."

Huolehdittavaa riittää. Fuengirolan demografinen jakauma on poikkeuksellinen: 80 000 pysyvästä asukkaasta noin 30 000 on ulkomaalaisia.

Heidän huolensa liittyvät yleensä käytännön kysymyksiin: verotukseen, lasten koulunkäyntiin ja poliisille kirjautumiseen. Ulkomaalaistoimen virkailijan pitää olla välillä tulkki, välillä konsultti ja välillä kuin äiti. "Joskus tulee sellaisiakin kysymyksiä, että 'olin eilen poliisiasemalla, ja minun käskettiin siirtyä toisesta jonosta toiseen. Miksi?'"

Suurin osa ulkomaalaisten ongelmista on kuitenkin todellisia. Vuonna 2011 Suomen valtio palkkasi Aurinkorannikon suomalaisille jopa oman sosiaalityöntekijän.

Nyt määräaikaisesta kokeilusta on jo luovuttu. Westerdahl kritisoi päätöstä. Hänen mukaansa sosiaalityöntekijälle olisi edelleen akuutti tarve.

"Ennen kaikkea täällä on yksinäisiä vanhuksia, joilta puuttuu turvaverkosto", hän sanoo.

"Ikääntyvien ihmisten kielitaito alkaa pikkuhiljaa hävitä. Tarvittaisiin joku auttamaan heitä."

Westerdahlin mielestä valtio kohtelee aurinkorannikkolaisia epäreilusti: haluaa verottaa, mutta ei halua taata palveluita.

"Kuinka paljon sosiaalityöntekijän palkkaus oikeasti vaikuttaisi valtion budjettiin. Ne eduskunnan peitot olivat varmaan aikanaan kalliimmat."

Vaikka työtahti on hektinen ja Aurinkorannikon suomalaislehtien kilpailu paikka paikoin veristä, Westerdahl kertoo, että Fuengirola on hänelle edelleen samanlainen kuin sille 30 vuotta sitten Espoosta tänne muuttaneelle teinitytölle: paratiisi.

Syy on hyvin yksinkertainen. Toisin kuin Espoossa, Fuengirolassa ei juuri sada räntää.

"Kato nyt tota säätä", Westerdahl sanoo ja hymyilee.

Lari Malmberg
Fuengirola, Espanja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit