Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puinen seinäkello puhdetöinä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Matti Tapola Lehtikuva
Kellotaulusta, jonka numero-osan halkaisija on 55 cm, luulisi huononäköisenkin erottavan, mitä aikaa viisarit näyttävät. Vieressä puusta näperrellyn seinäkellon rakentaja, puuseppä Kaarlo Hakkarainen.
Kellotaulusta, jonka numero-osan halkaisija on 55 cm, luulisi huononäköisenkin erottavan, mitä aikaa viisarit näyttävät. Vieressä puusta näperrellyn seinäkellon rakentaja, puuseppä Kaarlo Hakkarainen. Kuva: Matti Tapola Lehtikuva

Viisarit puusta, taulu puusta, koneisto puusta ja vieläpä vitjatkin ovat puusta helsinkiläisen puusepän Kaarlo Hakkaraisen puhdetöinään valmistamassa suurikokoisessa seinäkellossa.

Metallia kellossani ei ole edes nuppineulan vertaa, ja ainoa materiaali mikä siinä on muuta kuin puuta, on hiekka, jota piti panna vaneripuntin täytteeksi, sillä puntin täytyy painaa 5,5 kiloa. Taulun koristeeksi olen tosin käyttänyt lakkaa ja petsiä sekä hivenen maalia kertoi puuseppä Hakkarainen.

Muhkeankokoinen ajannäyttäjä, jonka taulun suuruus on noin 66 cm x 88 cm, on ainakin 95-prosenttisesti käsityötä, sillä ainoa kone, mitä sen valmistamiseen on käytetty, on pikkusorvi. Eniten olen työkaluinani käyttänyt sahaa, puukkoa ja viilaa, ja työtunteja valmistamiseen kului suurin piirtein 600, joista ainakin 65 tuntia meni rattaiden koon ja hampaiden laskemiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!