Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Katsomo pullistelee herrasväkeä

Ihmiset
 
Lehtikuva
Katsomossa näyttää vallitsevan puheensorina. Missä ja milloin kuva on otettu?
Katsomossa näyttää vallitsevan puheensorina. Missä ja milloin kuva on otettu? Kuva: Lehtikuva
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli 64 vastausta, joista hiukan alle puolet meni oikein.

Mari Torkkelille kuva oli harvinaisen helppo bongattava.

"Kuva on otettu leikkipuisto Kiiltomadossa Yliskylässä. Kuvassa ovat minä vetäjänä ja ystäväni Saija. Muistan sanoneeni kuvaajalle jotain sen tapaista, etten halua kuvaan. Hän käski meidän juosta sitten nopeasti pois, mutta otti kuvan kuitenkin", Torkkeli kertoo.

"Leikissä vetäjälle laitettiin 'valjaat', joista kärryissä oleva matkustaja pystyi ohjaamaan hevostaan ympäri leikkikenttää. Olimme hepparakkaita."

Kuva on otettu 30. toukokuuta 1980, ja monet vastaajat haarukoivat ajankohdan esimerkillisesti. Yksi heistä oli Olli Happonen. "Olen asunut takana näkyvissä kerrostaloissa vuosina 1975–1983. Kuvan oikeasta laidasta (alkuperäinen rajaamaton kuva) alkaa tekomäki, johon sen rakentamisen aikoihin eli joskus 1970-luvun alussa on istutettu puita. Kuvassa leikkipuiston puut ovat jo kohtalaisen kokoisia, mutta tekomäen puut eivät vielä kunnolla näy, joten arvioin ajankohdan sijoittuva jonnekin 1970–1980-lukujen vaihteeseen. Leikkipuistossa oli talvella myös muun muassa luistinrata, jossa 1982 syntynyt poikamme opetteli luistelemaan."

Soile Laaksonen kertoo, millaista puistossa oli kesäisin. "Siellä oli kaupungin järjestämä ilmainen ruokailu. Kupit, kipot ja lusikat mukaan ja syömään. Siellä tutustui helposti lapsiin ja vanhempiin. Alueella asui paljon samanikäisiä lapsiperheitä. 'Jos kaikkialla Suomessa syntyisi yhtä paljon lapsia kuin Laajasalossa, ei olisi pelkoa väen vähyydestä', sanoi neuvolan kätilö. Omat lapsemme syntyivät 1976 ja 1978."

Myös Ilmari Smedberg kertoo käyneensä puistossa 1980-luvulla "sulkapallomailan kokoisena". "Tunnelma oli aina lämmin kuten kesäpäivätkin. Omalla kohdallani ympyrä on tietyllä tapaa sulkeutunut, sillä oma tyttäreni on tällä hetkellä kyseiselle paikalle rakennetussa päiväkodissa."

"Leikkipuistoon kuului myös vieressä oleva 'Tikkaripuisto', suurine tikkarivalaisimineen. Puistoon piiloutui kerran neljävuotias Ville -poikamme Antti -kaverinsa kanssa. Etsimme heitä Antin äidin kanssa huolissamme jonkin aikaa, kunnes pojat löytyivät iloisina kepposestaan yhden tikkarin juurelta", Armi Kerman muistelee.

Ohessa on yksi Eero Sarpiolan Tikkarimonumentti-kuvista, jotka hän on lähettänyt Kotikulmilla-palstalle. Palstalle etsitään tällä hetkellä lukijoiden kuvia Laajasalosta sekä Pitäjänmäeltä, Korsosta ja Katajanokalta. Kuvia kaikilta vuosikymmeniltä voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Heikki Helmisen. Hän saa Pekka Lassilan teoksen Maininki.

Tämän viikon arvoituksessa on ihmisiä katsomossa. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla tapahtumasta muistoja? Lähetä vastauksesi torstaihin 19. helmikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Mari Torkkeli bongasi kuvasta itsensä (vas.) ja ystävänsä Saijan.
Mari Torkkeli bongasi kuvasta itsensä (vas.) ja ystävänsä Saijan.
Eero Sarpiola kuvasi Tikkarimonumentin 1980-luvulla.
Eero Sarpiola kuvasi Tikkarimonumentin 1980-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit