Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollywoodin elegantti ranskalainen näytteli roistoa Bond-elokuvassa

Louis Jourdan 1921–2015

Ihmiset
 
Louis Jourdan
Louis Jourdan

Ranskalainen näyttelijä ja filmitähti Louis Jourdan kuoli 15. helmikuuta kotonaan Beverly Hillsissä Kaliforniassa. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Marseillessa 19. kesäkuuta 1921.

Jourdan oli yksi viimeisiä vanhan Hollywoodin filmitähtiä. Hän aloitti uransa jo 1930-luvulla.

Louis Jourdan, oikealta nimeltään Louis Robert Gendre, oli hotellinomistajan poika, joka sai ensikosketuksensa elokuvan ja teatterin maailmaan isänsä Cannesissa pitämän hotellin kautta.

Siellä hän tutustui ohjaajiin ja näyttelijöihin, jotka rohkaisivat nuorukaista opiskelemaan näyttelemistä.

Jourdan opiskeli näyttelijäksi École Dramatiquessa ja alkoi jo opiskeluvuosinaan esiintyä näyttämöllä. Vuonna 1939 ohjaaja Marc Allegret antoi hänelle roolin elokuvassaan Le Corsaire, jonka teko kuitenkin tyssäsi toisen maailmansodan syttymiseen.

Sodan aikana Jourdan teki Ranskassa muutamia elokuvia, mutta kieltäytyi osallistumasta saksalaismiehittäjien propagandafilmien tekoon.

Hän liittyi vastarintaliikkeeseen ja palasi Pariisiin vasta sodan päätyttyä.

Yhdysvaltalaistuottaja David O. Selznickin kykyjenetsijä kiinnitti huomiota Jourdaniin Pariisissa, mistä oli seurauksena sopimus Selznickin kanssa. Jourdanin ensimmäinen amerikkalainen elokuva oli Alfred Hitchcockin Kaksi pisaraa viiniä (1947).

Varsinaisen Hollywood-läpimurtonsa hän teki 1948 Max Ophulsin elokuvassa Kirje tuntemattomalta naiselta.

Jourdanista tuli vakiokasvo amerikkalaiselokuvien charmanttien ranskalaishahmojen esittäjänä.

Jourdanista uhkui eurooppalaisen maailmanmiehen eleganssia, mikä ei kuitenkaan estänyt häntä saamasta vaihteleviakin rooleja Hollywoodissa, kuten esimerkiksi psykopaattisena murhaajana elokuvassa Kuolema kintereillä (1956).

1950-luvulla Jourdan esiintyi myös Broadwayn näyttämöllä sekä televisiossa.

Toisinaan hän työskenteli myös kotimaassaan, esimerkiksi nuoren Brigitte Bardot'n kanssa elokuvassa Liian kaunis morsian (1956) sekä Claude Autant-Laran mittavassa Monte Criston kreivin filmatisoinnissa 1961.

Myöhemminkin Jourdanille riitti mehukkaita rooleja, kuten vampyyrikreivi Dracula BBC:n tv-sarjassa ja James Bond -elokuvan Octopussy – mustekala (1983) pääroiston rooli.

Jourdanin viimeiseksi elokuvaksi jäi 1992 valmistunut amerikkalainen romanttinen komedia Komeettakanuunat, jonka jälkeen hän vetäytyi eläkkeelle.

Jo mainittujen lisäksi Louis Jourdanin muistettavimpia elokuvia ovat musikaalit Gigi (1958) ja Can Can (1960). Gigi voitti yhdeksän Oscaria ja oli 1950-luvun menestyksekkäimpiä elokuvia. Omaa rooliaan siinä Jourdan piti kuitenkin värittömänä.

Louis Jourdan oli vuodesta 1946 naimisissa Berthe Frédériquen kanssa, joka kuoli viime vuonna. Heillä oli yhteinen poika Louis Henry, joka menehtyi huumeiden yliannostukseen vuonna 1981.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit