Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Margit Peura vaihtoi kirurgin veitsen kangassaksiin ja alkoi tehdä vaatteita alpakan villasta

Ensimmäinen mallisto valmistui juuri. Se esiteltiin kuuluisalla muotiviikolla Berliinissä.

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Mika Ranta HS
Peuran perheen kotikieli on viro. Margit Peura puhuu silti hyvää suomea. Sitä hän opiskeli muun muassa kurssilla Kuopiossa. "Kaikki nauroivat aluksi savolaiselle ääntämiselleni", hän naurahtaa.
Peuran perheen kotikieli on viro. Margit Peura puhuu silti hyvää suomea. Sitä hän opiskeli muun muassa kurssilla Kuopiossa. "Kaikki nauroivat aluksi savolaiselle ääntämiselleni", hän naurahtaa. Kuva: Mika Ranta HS

Yksi silmä, nenänvartta ja puolet suusta. Vain ne näkyvät kapeassa, korkeassa taulussa, jonka helsinkiläinen Margit Peura, 32, ja hänen puolisonsa Matti ostivat Italiasta toissa vuonna.

Sinivihreä taulu ei kuitenkaan ole tavallinen matkamuisto.

Kolme nopeaa

Mikä oli parasta lääkärin työssä?

1 "Joka päivä joutuu haastamaan oman osaamisensa. Yksikään potilas ei ole suoraan oppikirjasta. Eteen tulee joka päivä haastavia tilanteita, joita lääkäri joutuu ratkaisemaan."

 

2 "Mielenkiintoiset ja erilaiset potilaat. Potilaat ovat usein ihania ihmisiä. Heidän tapaamistaan muistelen lämmöllä."

 

3 "Kun onnistuin löytämään ratkaisun vaikeaan ongelmaan, siitä tuli onnistumisen tunne. Lääkäri pystyy auttamaan toista ihmistä isoissa asioissa."

"Ostimme sen muistuttamaan meitä isosta päätöksestä, jonka olimme juuri tehneet."

Peura päätti silloin jättää työnsä ja ryhtyi opiskelemaan muotialaa.

Virolaissyntyinen Peura on alun perin lääkäri. Kaksi vuotta sitten hän laittoi tohtorin takin naulaan ja alkoi suunnitella vaatteita. Ensimmäinen oma mallisto on nyt valmis. Hän esitteli sen tammikuussa Berliinissä kuuluisalla Mercedes-Benz muotiviikolla.

Alan vaihtaminen lääketieteestä muotiin vaati pari vuoden muhimisen ajatuksen tasolla.

"Tuntui, että jotakin vielä puuttui. Halusin kokeilla luovaa työtä."

Peura on kotoisin pikkukaupungista läheltä Tartoa. Perhe piti itsestään selvänä, että tytär menee yliopistoon, kuten vanhemmat sisaruksetkin. "Ura piti valita jo ennen ylioppilaskirjoituksia. Niissä piti kirjoittaa arvosana aineista, joita vaaditaan lääketieteen opintoihin."

Se oli iso päätös 17-vuotiaalle. "Tuntuu, että jouduin liian nuorena tekemään valinnan, joka vaikuttaa koko elämään sen jälkeen."

Mika Ranta HS
Margit Peuran esittelee kimonohihaista mekkoa.
Margit Peuran esittelee kimonohihaista mekkoa.

Tarton yliopistossa pänttäsi lääketiedettä myös suomalainen Matti. Pariskunta tutustui, rakastui ja meni naimisiin. Suomeen perhe muutti 2006. Margit Peura auttoi lapsia maailmaan, hoiti nukutuksia ja leikkasi potilaita Uudenmaan pikkusairaaloissa. Porvoolaisia hän hoiti myös terveyskeskuslääkärinä.

"Tykkäsin kyllä lääkärin työstä. Sen vaatima työtahti ei kuitenkaan enää sopinut yhteen lapsiperheen elämän kanssa."

Hän erikoistui kirurgiaan, jossa työhön kuuluu ympärivuorokautisia päivystysvuoroja.

"Kun antaa työlle 200 prosenttia itsestä, ei ollut illalla mitään annettavaa kotona. Se kävi raskaaksi."

Pari vuotta sitten Peura odotti toista lasta ja mielessä pilkahti ensimmäisen kerran tunne siitä, että mitä jos tekisinkin jotakin muuta. "Se oli pelottava ajatus. Olin panostanut lääkärin uraan niin paljon."

Kun hän pyöritteli mielessä, mitä muuta tekisi, ajatukseen nousivat vaatteet. Hänen äitinsä opetti tyttären käyttämään ompelukonetta jo pienenä. Pian Peura värkkäsi koneella nukelle puvut ja kouluiästä asti omat vaatteensa.

"Lukiossa ja yliopistolla ompelin kaikki viikonloput. Halusin kauniita vaatteita, mutta opiskelijalla on vähän rahaa enkä pystynyt ostamaan niitä."

Peura vaihtoi kirurgin veitsen kangassaksiin 2013. Bisnesoppia, brändäystä ja oman malliston rakentamista hän opiskeli Helsinki Design Schoolissa. Siellä haihtui pelko siitä, että muotimaailma on pinnallista, eikä hän siksi viihtyisi.

"Se on kovaa työtä. Pitää olla sinnikäs ja taistella sen puolesta, mitä haluan itse tehdä."

Peuran Whitetail-merkin ensimmäiset mallit ovat hillittyjä, klassisia vaatteita, joista löytyy pieni juju. Pikkumustan mekon selkäpuoli onkin nahkaa, mustien housujen taskut näkyvät läpi.

Kokoelman neuleet ovat alpakan villaa.

"Se on talvella lämmintä ja kesällä viileää. Siksi se sopii neuleisiin."

Lanka tulee Perusta, jossa Peura kävi etsimässä reilun kaupan vaatimukset täyttävää tuottajayhteisöä.

Ihan sellaista ei löytynyt, ja ajatus siitä, että alpakan kasvattajat tekisivät langasta myös vaatteet, kaatui pian.

"Huomasin, että jonkun pitäisi olla siellä paikan päällä jatkuvasti hoitamassa asioita."

Peura asuu perheensä kanssa Käpylässä talossa, jossa toimi ennen yleinen sauna.

Siellä hän suunnittelee vaatteiden mallit. Neuleiden langat tulevat Etelä-Amerikasta, niistä kudotaan neuleet Virossa ja niitä promotaan pr-toimiston kautta Saksassa. Kiinnostuneita asiakkaita on Etelä-Afrikkaa myöten.

Uran vaihdos on rauhoittanut perheen elämää. Lapset näkevät nyt äitiä enemmän.

"Mieskin on sanonut, että olen iloisempi ja vähemmän väsynyt kuin ennen."

Peura käyttää sanaa me, kun hän puhuu yrityksestä. Lääkärinä työskentelevä puoliso tsemppaa mukana ja hoitaa yhteyksiä Peruun. Tiimiin kuuluu myös yrityskumppani, joka työskentelee stylistinä.

"Yrityksen pyörittäminen ei ole helppoa, mutta nyt voin päättää aikatauluista itse. Työ ja vapaa-aika eivät ole tiukasti kaksi eri asiaa. Näin halusinkin elää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit